Yazım Kuralları

Journal of Health Sciences and Medicine yalnızca İngilizce olarak gönderilen başvuruları kabul etmektedir. Derginin yayın dili İngilizce'dir.

1.1 Genel Format
Makale yazıları; Microsoft Word kullanılarak, A4 boyutunda, tüm kenarlardan 2,5 cm boşluk bırakılarak, 12 punto Times New Roman yazı tipinde ve çift satır aralığıyla hazırlanmalıdır. “Uluslararası Sistem (System International)” (SI) birimleri kullanılmalıdır. Kısaltmalar ilk geçtiği yerde tanımlanmalı ve daha sonra tutarlı bir şekilde kullanılmalıdır. İngilizce yazılmış yazılar, yazım kılavuzu ve dilbilgisine uygun olmalıdır. Makale başvuru sistemi, makalenin çevrimiçi olarak sunulmasını ve değerlendirilmesini sağlar.
Metin(ler) ve tablo(lar) MS Word formatında, grafik(ler) ve resim(ler) tercihen JPEG formatında (minimum 300 DPI) hazırlanmalıdır. Metin içinde şekil, tablo, resim ve grafiklere atıfta bulunulmalıdır. Kısaltmalar kelimenin ilk geçtiği yerde parantez içinde verilmelidir. Makaleler %50 bitişik olmalı, İngilizce makalelerde nokta (55.78) kullanılmalıdır.

1.2 Makale Türü
Makale türünün belirlenmesi, makale gönderiminin ilk adımıdır; çünkü makale türü, makalenin biçimlendirilmesi ve kelime sınırları da dahil olmak üzere kullanılması gereken yönergeleri belirler (aşağıya bakınız; Kullanım Kılavuzu). Makale türünün ana kategorileri aşağıda özetlenmiştir:

Özgün Makale: Önemli yeni araştırmalar içeren makaleler özgün katkılardır. Bu makaleler, randomize kontrollü çalışmaları, gözlemsel (kohort, vaka kontrol veya kesitsel) çalışmaları, tanımlayıcı çalışmaları, tanısal doğruluk çalışmalarını, sistematik incelemeleri ve meta-analizleri, randomize olmayan davranışsal ve halk sağlığı müdahale çalışmalarını, deneysel hayvan çalışmalarını veya diğer herhangi bir klinik veya deneysel çalışmaları içerebilir. Makale özleri 400 kelimeyi geçmemeli ve Amaçlar, Yöntemler, Bulgular ve Sonuç alt başlıkları ile yazılmalıdır. Ana metin şu alt başlıklarla yapılandırılmalıdır: Giriş, Yöntemler, Bulgular, Tartışma, Teşekkür, Kaynakça, Tablolar ve Şekil Açıklamaları. Ana metin; Öz, Kaynakça, Tablolar ve Şekil Açıklamaları hariç 4000 kelimeyi geçmemelidir. Makalenin 30 kaynağı geçmemesi tavsiye edilir. Hücre çalışmaları dışındaki tüm makaleler etik onay gerektirir.

Özet/Vaka Raporları: Özet raporları, küçük vaka serileri, vaka raporları, olumsuz denemeler, ön sonuçlar ve tam metin olarak yayımlanmayacak çalışmaları içeren kısa ve hakemli makalelerdir. Ana metin 2000 kelimeden az olmalı, en fazla 10 kaynak gösterilmeli ve en fazla 3 görüntüleme öğesi (Tablolar veya şekiller) içermelidir. Özün 200 kelimeyi geçmemesi tavsiye edilir. Özler yapılandırılmamalı ve alt başlıklar (Amaçlar, Yöntemler, Bulgular ve Sonuç) içermemelidir. Vaka bildirimlerinde “bilgilendirilmiş onam formu” alındığı belirtilmelidir.

Derleme Makalesi: Derleme makaleleri, tıptaki belirli konuların kapsamlı analizleridir ve yazarların derleme konularındaki kapsamlı deneyimleri ve yayınları nedeniyle davet üzerine de yazılabilir. Tüm derleme makaleleri, kabul edilmeden önce hakem değerlendirmesinden de geçecektir. Derleme makalesi ana metin (kaynakça, tablo ve şekil açıklamaları hariç) için 4000 kelimeyi ve öz için 400 kelimeyi geçmemelidir. Bir derleme makalesi en fazla 4 yazar tarafından imzalanabilir ve en fazla 80 kaynak içerebilir. Özün 200 kelimeyi geçmemesi tavsiye edilir. Özler yapılandırılmamalı ve alt başlıklar (Amaçlar, Yöntemler, Bulgular ve Sonuç) içermemelidir. Derleme makaleleri etik onay gerektirmez.

Editöre Mektup: Bir dergi makalesi ile ilgili mektuplar 1000 kelimeyi (kaynaklar hariç) geçmemelidir. Bu tür yazılar için öz istenmez. Bir mektup en fazla 3 yazar tarafından imzalanabilir ve en fazla 5 kaynak ve 1 şekil veya tablo içerebilir. Yazarlardan mektuba cevap vermeleri istenebilir. Yanıtlar, başvuru sistemi aracılığıyla da gönderilmelidir.

Klinik Görüntü: Dergi, eğitim amaçlı olarak, kısa bir açıklama (kaynaklar hariç, ancak şekil açıklamaları dahil en fazla 500 kelime) ve eğitim açısından önemi olan orijinal, ilginç ve yüksek kaliteli klinik görüntüler yayımlamaktadır. Şekil alt yazıları100'den fazla kelime içermemelidir. En fazla 5 yazar tarafından imzalanabilir ve en fazla 5 kaynak ve 1 şekil veya tablo içerebilir. Tarih dahil, hastayı veya hastaneyi tanımlayabilecek her türlü bilgi görselden çıkarılmalıdır. Bu tür yazılar için öz gerekli değildir. Klinik görüntülerin ana metni şu alt başlıklarla yapılandırılmalıdır: Olgu ve Kaynakça. Tüm doküman hastanın onayını gerektirmektedir.

Editöryal Yorum: Editöryal yorumlar, dergide yayımlanan bir makale hakkında, makaleyi inceleyen kişi veya ilgili bir otorite tarafından yapılan kısa açıklamalardır. Çoğu yorum Baş Editör tarafından davet edilir, ancak spontane yorumlar da kabul edilir. Metin 1000 kelimeyi geçmemelidir (kaynaklar hariç). Bu tür yazılar için öz gerekli değildir ve en fazla 15 kaynak ve 1 şekil veya tablo içerebilir.

Diğer: Editörden yazılar, editoryal yorumlar, kitap incelemeleri, yayın ve araştırma etiği ile ilgili raporlar Yayın Kurulu tarafından talep edilir.

1.3. Klinik Araştırmalar ve Raporlama İlkeleri
The Journal of Health Sciences and Medicine, tüm klinik araştırmaların ClinicalTrials.gov (www.clinicaltrials.gov) veya DSÖ'nün Uluslararası Klinik Araştırmalar Kayıt Platformu (ICTRP:http://www.who.int/ictrp/network/primary/en/index.html) kayıtlarından biri aracılığıyla kaydedilmesini teşvik etmektedir. Özellikle faz 3 klinik araştırmalar, ilk hasta kaydı sırasında veya öncesinde kaydedilmelidir. Özün sonunda kayıt adı ve kayıt numarası ile fon kaynağına ilişkin bilgi verilmelidir.
Ayrıca yazarlar makalelerini hazırlarken aşağıdaki yönergelere de başvurmalıdır.
Sağlık araştırmalarının raporlama yönergeleri hakkında daha fazla bilgi için, yazarların EQUATOR ağ web sitesinebaşvurmaları önerilir (http://www.equator-network.org/).

2. Makalenin Hazırlanması ve Gönderilmesi
Bir makale için bütün gönderim süreci, web sitesi üzerinden kendinden açıklamalı bir çevrimiçi gönderim sistemi aracılığıyla çevrimiçi olarak tamamlanır.

Lütfen makale gönderim sürecinde sizden iki potansiyel hakem önermenizi isteyeceğimizi unutmayın.

Gönderilen makale, aşağıdaki sırayla AYRI dosyalara bölünmelidir:
2.1. Kapak Yazısı
2.2. Başlık Sayfası
2.3. Ana Belge (Öz, Ana metin, kaynakça, tablolar ve şekil açıklamaları). Makalenin özü de başvuru sistemi üzerinden gönderilmelidir.
2.4. Tablolar
2.5. Şekiller
2.6. Etik Kurul Onay Formu
2.7. Telif Hakkı Sözleşmesi ve Yazarlık Onay Formu
2.8. ICMJE Çıkar Çatışması formu ve Veri Paylaşımı Beyanı formu
2.9. Creative Commons Lisans Sözleşmesi Formu

2.1. Kapak Yazısı (Ayrı bir dosya olarak)
Kapak yazısı makale başlığını, sorumlu yazarın tam adını ve makale türünü (özgün makale, vaka raporu, derleme makalesi, editöre mektup vb.) içermelidir. Kapak yazısı aynı zamanda bir çıkar çatışmasının olmadığını veya varlığını beyan eden bir beyanı da içermelidir(ayrıntılar için lütfen ICMJE Çıkar Çatışması formu sayfasına bakın).Ayrıca, makalenin daha önce yayımlanmadığına, kabul edilmediğine veya başka bir yerde yayımlanmak üzere eşzamanlı incelemeye tabi tutulmadığına dair bir açıklama bulunmalıdır. Journal of Health Sciences and Medicine bir önceki yayın farklı bir dilde yayımlanmış olsa bile, birden fazla gönderiyi ve mükerrer başvuruları kabul etmemektedir. Daha detaylı bilgi için lütfen bu konudaki başyazıya (ICMJE recommendations (http://www.icmje.org/recommendations/browse/publishing-and-editorial-issues/overlapping-publications.html)bakın.Sözlü veya poster olarak sunulan makalelerde kapak yazısı başlık sayfasında, sunumun tarihi ve yeri ile birlikte belirtilmelidir. Kapak yazısı örneğini derginin web sayfasında bulabilirsiniz.

2.2. Başlık Sayfası (Ayrı bir dosya olarak)
Başlık sayfası şunları içermelidir:
Makale başlığının tamamı (en fazla 150 karakter)
Kısa başlık (en fazla 50 karakter)
Tüm yazarların tam adları, ORCID'leri, kurumları ve e-posta adresleri (tüm yazarlar ICMJE'nin yazarlık gerekliliklerini karşılamalıdır - ayrıntılar için "Telif Hakkı Devri ve Yazarlık Onay Formu"na bakın)
Sorumlu yazarın adı, adresi, telefon numarası ve e-posta adresi
Çalışmanın daha önce nerede ve ne zaman sunulduğuna ilişkin bilgiler.
Teşekkür: Yazarlık kriterleri (ICMJE: yazarlık ve katkıda bulunma) ile çıkar çatışması ve finansman beyanını karşılamayan tüm katkıda bulunanlar bu alt başlık altında beyan edilmelidir.
Başlık sayfası örneği derginin web sayfasında bulunabilir.

2.3. Ana Metin (Ayrı bir dosya olarak)
Ana metin sırasıyla öz, ana metin, kaynak listesi, tablolar ve şekil açıklamalarını içermelidir.

2.3.a. Özler
Özgün makaleler, davetli derleme makaleleri ve özet/vaka raporları bir öz içermelidir. Özgün makaleler için özler sırasıyla şu alt başlıklar ile yapılandırılmalıdır: Amaçlar, Yöntemler, Bulgular ve Sonuç. Derleme makaleleri ve özet/vaka raporları için özler yapılandırılmamalıdır. Klinik görseller, Başyazılar, Editöre Mektuplar ve Yorumlar öz içermemelidir. Lütfen aşağıdaki Ana Metin bölümünde belirli türdeki yazıların özlerine ilişkin yönergeleri bulun.
Amaç: Çalışmanın amacı açıkça belirtilmelidir.
Yöntemler: Çalışma, seçim kriterleri, tasarım (randomize, retrospektif/prospektif vb.) ve eğer varsa uygulanan istatistiksel yöntemler de dahil olmak üzere tanımlanmalıdır.
Bulgular: Çalışmanın ana sonuçları gösterilmeli ve istatistiksel anlamlılık düzeyi belirtilmelidir.
Sonuç: Çalışmanın sonuçları özetlenmeli ve sonuçların klinik uygulanabilirliği tanımlanmalıdır.
Anahtar Sözcükler: Özün ardından, Index Medicus'ta “MedicalSubjectHeading (MeSH)” başlığı altında verilen 3 ila 6 anahtar sözcük yer almalıdır.

2.3.b. Ana Yazı
a) Özgün Makaleler
Makalenin ana metni aşağıdaki başlıkları içermelidir:
Giriş: Bu, literatürden alınan bilgilerle desteklenen, konuya ve çalışma hedef(ler)ine ilişkin kısa bir arka plandan oluşmalıdır.
Yöntemler: Çalışma planı, çalışmanın randomize ve retrospektif mi yoksa prospektif mi olduğu, uygulanan dahil edilme ve dışlama kriterleri, hasta/örnek sayısı ve özellikleri ve kullanılan istatistiksel yöntemler dahil olmak üzere açıkça tanımlanmalıdır.
Bulgular: Çalışmanın sonuçları sayısal sırayla verilen tablo/şekillerle belirtilmeli; sonuçlar uygulanan istatistiksel analiz yöntemlerine göre değerlendirilmelidir. Görsel materyalin hazırlanmasına ilişkin ayrıntılar için Genel YönergelerinTablolar, Grafikler, Şekiller ve Görseller bölümüne bakınız.
Tartışma: Çalışma sonuçları olumlu ve olumsuz yönleri açısından tartışılmalı ve literatür ile karşılaştırılmalıdır. Çalışmanın sonucu vurgulanmalıdır.
Çalışmanın kısıtlılıkları: Bu bölümde hangi veri ve analizlerin çalışmaya dahil edilemediği belirtilmeli, çalışmanın kısıtlılıkları tartışılmalı ve gelecek çalışmalar için önerilerde bulunulmalıdır.
Sonuç: Elde edilen ve çalışmadan çıkarılabilen sonuçlar vurgulanır.
Teşekkür: Çalışmaya yönelik her türlü teknik, mali destek veya editöryal katkı (istatistiksel analiz, İngilizce değerlendirme) makalenin sonunda yer almalıdır.
Kaynaklar (referanslar): Kaynakların doğruluğundan yazarlar sorumludur. Gerekli kullanım ve biçimlendirme hakkında ayrıntılar için Genel Yönergelere bakın.

b) Özet/Vaka Raporları
Özet/Vaka Raporları, nadir görülen, tanı ve tedavide yenilik özelliği taşıyan ve mevcut bilgilerimize katkıda bulunan vakaları sunmalıdır. Ana metin; giriş, vaka sunumu, tartışma ve kaynakları içermelidir.

c) Derleme Makalesi
Derleme makaleleri, klinik veya temel konunun herhangi bir yönünü ele alabilir ve en son kanıtlara dayalı olarak mevcut bilgi durumunu veya klinik kullanımı tanımlayan, tartışan ve analiz eden ve gelecekteki araştırmalar için tavsiyeler sunan bir formatta yazılmalıdır. Derleme makalelerinin çoğu davetlidir; ancak davetsiz derlemeler de memnuniyetle karşılanmaktadır. Derleme göndermeden önce bölüm editörüyle iletişime geçilmesi önerilir. Derleme makaleleri, konuları derinlemesine, bağımsız ve önyargısız olarak analiz eder. Atıf yapılan tüm makaleler kaynaklarda bulunulmalıdır.

d) Editöre Mektup
Editöre Mektuplar, konuyla ilgili güncel gelişmeler ile bilimsel ve sosyal yönleriyle ilgili kısa yorumlar olabilir, soru içerebilir veya dergide yayımlanan makalelere yanıt olarak ek katkılar sunabilir. Bir kişi veya kurumu belirtebilecek herhangi bir bilgi, kör bir inceleme süreci sağlamak için ana belgeden çıkarılmalıdır.

2.3.c. Kaynaklar
Kaynak listeleri ICMJE standartlarına uygun olmalı ve yazının sonunda metinde geçtiği sırayla numaralandırılmalıdır. Kaynakların doğruluğundan yazarlar sorumludur. Dergi başlıkları, Index Medicus/Medline/PubMed'deki dergi kısaltmalarına göre kısaltılmalıdır (dergi kısaltmaları için NLM tarafından yıllık olarak yayımlanan MEDLINE indekslenen Dergiler Listesi'ne bakın).
Kaynakların doğruluğundan yazarlar sorumludur. Kaynaklar, metinde ilk geçtiği sıraya göre ardışık olarak numaralandırılmalıdır. Journal of Health Sciences and Medicine, kaynak gösterimi için American Medical Association (AMA) atıf türünü kullanmaktadır. Her kaynak, metin içinde üst simge şeklinde Arap rakamları (örneğin, 1, 2, 3…) kullanılarak belirtilmelidir. Aynı örnekte birden fazla kaynağa atıfta bulunulabilir. Sıralı kaynaklardan alıntı yapıyorsanız, bunlar kısa çizgi (-) ile belirtilmelidir. Sıralı olmayan kaynaklar virgülle ayrılmalıdır. Rakamlar arasında boşluk olmamalıdır. Kaynaklar yazının sonunda “Kaynaklar” başlığı ile yer alır ve her madde alfabetik olarak değil sayısal olarak sıralanmalıdır. Yazar adlarının formatı "Soyadı1 AB, Soyadı2 CD, ..." şeklindedir. Her tam adın arasında virgül vardır; ancak her adın içinde noktalama işareti bulunmamalıdır. Bir kaynakta en fazla altı yazar varsa hepsi dahil edilmelidir. Altıdan fazla yazar varsa, ilk üçünü yazılmalı, ardından "et al." denilmelidir. Daha sonra makalenin adını (yalnızca cümlenin ilk harfi, kısaltmalar ve özel adların ilk harfi büyük olacak), kısa dergi adını, yılını, cildini, numarasını, sayfa numarasını (15-8 şeklinde, 15-18 değil) ekleyin. Dergi adı italik olarak yazılmalı ve sonunda bir nokta konulmalıdır. Makale gönderimi için kullanılan format Index Medicus'ta (www.icmje.org) belirtildiği gibi olmalıdır.

Kaynak örnekleri aşağıdaki gibidir:
1) Dergi makalesi
Yazar(lar), Makale başlığı, Dergi adı(kısaltılmış ve italik halde), Yayın yılı (ardından nokta), Cilt numarası, Yayın numarası, Parça (part) veya ek (supplement) numarası (varsa), Dahil edilen sayfa numaraları.Doi numarasının eklenmesine gerek yoktur.
Örnekler:
-Freund KB, Staurenghi G, Jung JJ, et al. Macular neovascularization lesion type and vision outcomes in neovascular age-related macular degeneration: post hoc analysis of HARBOR.Graefes Arch Clin Exp Ophthalmol. 2022;260(8):2437-2447.
-Freund KB, Fine HF. Pachychoroid Disease.Ophthalmic Surg Lasers Imaging Retina. 2020;51(4):206-209.
2) Tüm kitap
Yazar(lar). Kitap başlığı. Baskı numarası (ikinci baskı veya üzeri ise). Yayınevinin adı; telif yılı
Örnek: Riegelman RK, Kirkwood B. Public Health 101: Healthy People--Healthy Populations. 2nd ed. Jones & Bartlett Learning; 2015.
3) Kitaptan bir Bölüm
Yazar(lar). Bölüm başlığı. İçinde: Editör, eds. Kitap Adı. baskı (iki veya yukarısı için). Yayınevi: Yıl: sayfalar.
Örnek: Bliss CM, Wolfe M. Chapter 34: Common clinical manifestations of gastrointestinal disease. In: Andreoli TE, Cecil RL, eds. Andreoli and Carpenter's Cecil Essentials of Medicine. 8th ed. Saunders/Elsevier; 2010:382-400.
4) Elektronik formatta makale
Elektronik materyalden alıntı yaparken, temel bilgilere ek olarak, genel olarak DOI'yi de eklemelisiniz . DOI yoksa, öğeye eriştiğiniz tarihin yanı sıra öğenin URL'sini (bağlantısını) ekleyin. Akılda tutulması gereken iki ipucu : Mümkün olan en doğrudan URL'yi sağlayın ve URL yerine DOI listeleniyorsa, erişilen tarihin eklenmesi gerekli değildir. DOI, URL yerine tercih edilir.
Örnekler
Cilt ve sayfa bilgilerini içeren online dergi makalesi
Allison MA, Hurley LP, Markowitz L, et al. Primary care physicians’ perspectives about HPV vaccine. Pediatrics. 2016;137(2):e20152488. doi:10.1542/peds.2015-2488
Basılı yayınlanmadan önce online olarak sunulan online dergi makalesi
Tamburini S, Shen N, ChihWu H, Clemente JC. Themicrobiome in early life: implications for health outcomes. NatMed. Published online July 7, 2016. doi:10.1038/nm4142
İnternet sitesi
King MW. Carbohydrate Nomenclature. The Medical Biochemistry Page. Updated April 2, 2020. Accessed June 3, 2020. http://themedicalbiochemistrypage.org.
Online kitap
Gilmore K, Meersand P. Normal Child and Adolescent Development: A Psychodynamic Primer. American Psychiatric Association Publishing; 2014. Accessed August 12, 2019. https://www.r2library.com/Resource/Title/1585624365
Online bir kitaptan bölüm
Creating safety systems in health care organizations. In: Kohn, LT, Corrigan, JM, and Donaldson MS, eds. ToErr is Human: Building a Safer Health System. Washington, DC: Committee on Quality of Health Care in America, Institute of Medicine; 2000: chap 8. Accessed November 1, 2016. http://www.nap.edu/openbook.ptp?record_id=9728&page=155
Online kaynak
Amoxicillin. Micromedex. Truven Health Analytics; 2020. Updated June 2, 2020. Accessed July 22, 2020.http://www.micromedexsolutions.com/micromedex2/librarian#
Ön baskılar
Bloss CS, Wineinger NE, Peters M, et al. A prospective randomized trial examining health care utilization in individualsusing multiple smartphone-enabled biosensors. bioRxiv. Preprintposted online October 28, 2015. doi:10.1101/029983
Diğer kaynak stilleri için lütfen “Biyomedikal Dergilere Gönderilen Makaleler için Bulunması Gerekli ICMJE Standartları: Örnek Kaynaklar” kısmına bakınız.

2.3.d- Şekil Açıklamaları
Resimlerin açıklamaları ana metinde kaynaklardan sonradan sonra ayrı bir sayfadan başlanarak yazılmalı ve karşılık gelen resimlerde Arap rakamları kullanılmalıdır.

2.4. Tablolar (Ayrı bir dosya olarak)
Tablolar ana belge içinde kaynak listesinden sonra sunulmalıdır. Tüm tablolara ana metin içinde atıfta bulunulmalı ve ana metin içinde geçiş sırasına göre ardışık olarak numaralandırılmalıdır. Tüm tablolar için açıklayıcı bir başlık verilmeli ve başlıklar tabloların üzerinde yer almalıdır. Tablolarda kullanılan kısaltmalar (ana metin içinde tanımlanmış olsa bile) tabloların altında tanımlanmalıdır. Tablolar, kelime işlemci yazılımının “tablo ekle” komutu kullanılarak oluşturulmalı ve kolay okunabilmesini sağlayacak şekilde düzenlenmelidir. Özellikle tablolar açıklayıcı olmalı ve okuyucuların makaleyi anlamalarını kolaylaştırmalı ve ana metinde sunulan verileri tekrar etmemelidir.

2.5. Şekiller (Ayrı bir dosya olarak)
Şekiller, grafikler ve fotoğraflar, başvuru sistemi üzerinden ayrı dosyalar (JPEG formatında) olarak gönderilmelidir. Bir Word belgesine gömülü olarak eklenip gönderilmemelidir. Şekil alt birimleri olduğunda, alt birimler tek bir görüntü oluşturacak şekilde birleştirilmemelidir. Her alt birim, başvuru sistemi aracılığıyla ayrı ayrı gönderilmelidir. Figür göstergelerini desteklemek için resimler üzerinde kalın ve ince oklar, ok uçları, yıldızlar, yıldız imi ve benzeri işaretler kullanılabilir. Sunumun geri kalanında olduğu gibi, rakamlar da kör olmalıdır. Görsellerdeki herhangi bir kişi veya kurumu işaret edebilecek herhangi bir bilgi gizlenmelidir. Gönderilen her şeklin minimum çözünürlüğü 300 DPI olmalıdır. Değerlendirme sürecindeki gecikmeleri önlemek için sunulan tüm şekillerin çözünürlüğü net ve büyük (minimum boyutlar 100x100 mm)olmalıdır.

2.6. Etik Kurul Onay Formu (Ayrı bir dosya olarak)
ULAKBİM TR Dizin etik kurallarla ilgili 2020 kriterlerine bazı yeni düzenlemeler getirdi. Bu düzenlemeler aşağıda özetlenmiştir. Lütfen makalenizi bu kurallara göre gönderin. Yazarlar ilgili belgeleri temin etmeli ve etik kurul onayı ile birlikte sisteme yüklemelidir.
1. Katılımcılardan anket, görüşme, odak grup çalışması, gözlem, deney ve görüşme teknikleri kullanılarak veri toplanmasını gerektiren nitel veya nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırma için “Etik Kurul Onayı” gerekir.
2. Makalelerde etik kurul izni ve/veya yasal/özel izin gerekip gerekmediği belirtilmelidir. Bu onaylar gerekli ise hangi kurumdan, hangi tarihte, hangi karar veya sayı ile ibraz edilmelidir.
3. Deneysel veya diğer bilimsel amaçlarla insan ve hayvan (malzeme/veri dahil) kullanılarak yapılan araştırmalar için "Etik Kurul Onayı" gereklidir.
4. Çalışma, insan veya hayvan deneklerin kullanımını içeriyorsa, çalışmanın uluslararası beyanlara, kılavuz vb. usulüne uygun yapıldığı beyan edilmelidir.
5. İnsan ve hayvanlar üzerinde yapılacak klinik araştırmalar için “Etik Kurul Onayı” gerekmektedir.
6. Kişisel verilerin korunması kanunu gereği retrospektif çalışmalar için “Etik Kurul Onayı” gerekmektedir.
* 2020 yılı öncesi araştırma verileri kullanılarak yüksek lisans/doktora çalışmalarından üretilmiş (makalede belirtilmelidir) ve bir önceki yılda yayına kabul edilmiş ancak henüz yayımlanmamış makaleler için geriye dönük etik kurul onayı gerekmemektedir.
** Etik kurul onayı gerektiren çalışmalarda etik kurul onayı dergi editörü ile paylaşılacaktır. Ayrıca kurul adı, tarih ve sayı numarası makalenin yöntem bölümünde ve makalenin son sayfasındaki etik kurul onayı bölümünde belirtilecektir.
*** Üniversite üyesi olmayan araştırmacılar da kendi bölgelerindeki Etik Kurullara başvurabilirler.
2.7. Telif Hakkı Devri Sözleşmesi ve Yazarlık Onay Formu
Bu form, tüm yazarların bilimsel katkılarını ve sorumluluklarını ifade etmektedir. Form, derginin web sayfasından indirilebilir.
ICMJE, yazarlığın aşağıdaki 4 kritere dayanmasını önerir:
♦ Çalışmanın konseptine veya tasarımına önemli katkılar veya iş için verilerin elde edilmesi, analizi veya yorumlanması VE
♦ Çalışmayı tasarlamak veya önemli entelektüel içerik için eleştirel olarak gözden geçirmek VE
♦ Yayımlanacak versiyonun nihai onayı VE
♦ Çalışmanın herhangi bir bölümünün doğruluğu veya bütünlüğü ile ilgili soruların uygun şekilde soruşturulmasını ve çözülmesini sağlamak için çalışmanın tüm yönlerinden sorumlu olma anlaşması.”
Bir katkıda bulunan, yazar olarak tanımlanabilmesi için dört kriteri de karşılamalıdır. Katkıda bulunan kişi dört kriteri de karşılamıyorsa, makalenin teşekkür bölümünde belirtilmelidir.
Daha fazla ayrıntı için lütfen ICMJE'nin yazarların ve katkıda bulunanların rolüne ilişkin tanımına şu adresten bakın: http://www.icmje.org/recommendations/browse/roles-and-responsibilities/defining-the-role-of-authors-and-contributors.html

2.8. ICMJE Çıkar Çatışması formu ve Veri Paylaşımı Beyanı formu
Gönderim sırasında ICMJE Çıkar Çatışması formu doldurulmalı, bilgisayarınıza kaydedilmeli ve makalenizle birlikte dergiye gönderilmelidir. Daha fazla bilgi için lütfen “Çıkar Çatışması Politikasına” bakın. Journal of Health Sciences and Medicine, yazarların 1 Ocak 2019 tarihinde veya sonrasında bir klinik araştırmaya kaydolurken klinik araştırmalar için bir Veri Paylaşım Bildirimi Formu göndermelerini ve bir veri paylaşım planı kaydetmelerini gerektirmektedir. Daha fazla bilgi için lütfen "Veri Paylaşım Politikasına" bakın.

2.9. Creative Commons Lisans Sözleşmesi Formu
Yazıların kabul edilmesinden sonra sorumlu yazardan Creative Commons Lisans Sözleşmesi formunu imzalayarak yayıncıya göndermesi istenebilir. Daha fazla bilgi için lütfen “açık erişim politikasına” bakın.

Not: ORCID bilgileri ulusal ve uluslararası dergilerde kullanılmaktadır. ORCID, Açık Araştırmacı ve Katkıda Bulunan Kimliği (Open Researcher and Contributor ID; ORCID) sağlayan ve araştırmacılara benzersiz bir tanımlayıcı için kaydolmasına olanak tanıyan bir kuruluştur. ORCID, bireylerin araştırma, burs ve yenilik faaliyetlerinde bulunurken isimleriyle kullanmaları için bir tanımlayıcı sağlamaktadır. Bu tanımlayıcılar, öncelikle yayıncılık dünyasında yazarların belirsizliğini gidermek için kullanılır. Journal of Health Sciences and Medicine indeksleme gerekliliği için bu bilgiyi de içermektedir. ORCID ID'nizi aşağıdaki linkten alabilirsiniz.

https://orcid.org/register

Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Eşdeğerliği:  Ulakbim TR Dizin'de olan dergilerde yayımlanan makale [10 PUAN] ve 1a, b, c hariç  uluslararası indekslerde (1d) olan dergilerde yayımlanan makale [5 PUAN]

Dahil olduğumuz İndeksler (Dizinler) ve Platformlar sayfanın en altındadır.

Not:
Dergimiz WOS indeksli değildir ve bu nedenle Q olarak sınıflandırılmamıştır.

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) kriterlerine göre yağmacı/şüpheli dergiler hakkındaki kararları ile yazar aydınlatma metni ve dergi ücretlendirme politikasını tarayıcınızdan indirebilirsiniz. https://dergipark.org.tr/tr/journal/2316/file/4905/show 


Dergi Dizin ve Platformları

Dizinler; ULAKBİM TR Dizin, Index Copernicus, ICI World of Journals, DOAJ, Directory of Research Journals Indexing (DRJI), General Impact Factor, ASOS Index, WorldCat (OCLC), MIAR, EuroPub, OpenAIRE, Türkiye Citation Index, Türk Medline Index, InfoBase Index, Scilit, vs.

Platformlar; Google Scholar, CrossRef (DOI), ResearchBib, Open Access, COPE, ICMJE, NCBI, ORCID, Creative Commons vs.