The most primitive sensory organ of smell since our
infancy is located in our memory. Like other senses, the sense of smell affects
people's feelings, decisions and behaviors. Nowadays, the brands have realized
the importance of the senses and have understood that it is necessary to
address the senses of the consumers in order to be able to place them in the
minds of the consumers and to influence the purchasing decisions. The purpose
of this study is to reveal how odors are considered bad by the society and how
the images in the advertisements are rendered. In this study, it has been tried
to make sense how of bad odor is used in advertisements and bad odor is how
removed by using the product offered in the advertisement. For this purpose,
semiotic analysis method was applied for 5 ads from the category of cleaning products. In the
advertised advertisements, the odors that were experienced and learned by the
individuals and accepted as bad are discussed both visually and symbolically by
the odor dimension. Odors such as fish, garlic, onions, raw meat, and garbage
cans included in the advertisements are understood by means of indicators. As a
result, advertisements were analyzed in semiotics.
En ilkel duyu organımız olan koku bebekliğimizden bu yana hafızamızda
yer etmektedir. Koku duyusu da diğer duyular gibi insanların duygularını,
aldığı kararları, davranışlarını etkilemektedir. Günümüzde markalar duyuların
öneminin farkına varmış, tüketicinin zihninde yer edebilmek ve satın alma
kararlarını etkileyebilmek için duyulara seslenmek gerektiğini anlamıştır. Bu
çalışmanın amacı, basılı olarak yayınlanan reklamlarda, toplum tarafından kötü
olarak kabul edilen kokuların nasıl gösterildiğini ve reklamlardaki imgelerin
nasıl anlamlandırıldığını ortaya çıkarmaktır. Reklamlarda kötü kokan imgelerin
gösterimi ve ürünün kullanılmasıyla birlikte kötü kokunun giderilmesi
arasındaki ilişki ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu amaç doğrultusunda
temizlik ürünleri kategorisinden 5 reklama yönelik göstergebilimsel analiz
yöntemi uygulanmıştır. İncelenen reklamlarda, bireyler tarafından deneyimlenmiş
ve öğrenilmiş, kötü olarak kabul edilen kokular hem görsel hem de simgesel
olarak koku boyutuyla yansıtılmaktadır.
Reklamlarda gösterilen balık, sarımsak, soğan, çiğ et, çöp kutusu gibi
kokular göstergeler aracılığıyla anlamlandırılmış, bunun sonucunda reklamlar
göstergebilimsel olarak analiz edilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | İletişim ve Medya Çalışmaları |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 10 Ocak 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 3 Sayı: 5 |