BibTex RIS Kaynak Göster

Bazı Mısır Çeşitlerinde Vejetasyon Döneminin Silolamada Fermantasyon Özellikleri ve Yem Değeri Üzerine Etkileri

Yıl 2009, Cilt: 6 Sayı: 2, 121 - 129, 01.06.2009

Öz

Kaynakça

  • Adams, R.S., 1995. Dairy Reference Manual. ed. NRAES-63, Agricultural Engineering Service, Ithaca, NY, USA. Northeast Regional
  • Akdemir, H., A. Alçiçek ve R. Erkek, 1997. Farklı mısır varyetelerinin agronomik özellikleri, silolanma kabiliyeti ve yem değeri üzerine araştırmalar. Türkiye Birinci Silaj Kongresi, Bursa, Hasad Yayıncılık, 229 s.
  • Akdeniz, H., İ. Yılmaz, N. Andıç Ş. Zorer, 2004. Bazı mısır çeşitlerinde verim ve yem değerleri üzerine bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi (J. Agric. Sci.), 14(1): 47-51.
  • Anonymus, 1986. The Analysis of Agricultural Material, Reference Book:427, London, 428 p.
  • Anonymus, 1998. Ausschuss für Bedarfsnormen der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie. Proc. Soc. Nutr. Physiol., 7:141-149.
  • Aufrère, J., and B. Michalet-Doreau, 1988. Comparison of digestibility of feeds. Anim. Feed Sci. Technol. 20:203–218. for predicting
  • yada üre ve melas katkısının silaj kalitesi ile
  • sindirilebilir kuru madde verimine etkisi. Turk J
  • Vet Anim Sci, 28:123-130. Tekird ağ Zir aa t F akü ltes i D er gis i Özd üve n ve a .2 9 6 ) Greenhalgh, 1988. Animal Nutrition. 4th Edition. Longman Scientific and Technical. 543 p.
  • Meery, R.J., R.F.Cussen-MacKenna, and R. Jones, 1993. Biological Silage Additives. Ciencia E Investigation Agraria. Vol 20:2 Mayo-Agosto. Facultad de Agronomia Santiago de Chile.
  • Nursoy, H., S. Deniz, M. Demirel ve N. Denek, 2003. Süt olum döneminde biçilen kimi mısır hasıllarına üre ve melas katkılarının silaj kalitesi ile sindirilebilir kuru madde verimine etkisi. Türk J. Vet. Animal Sci., 27:93-99.
  • Öğün, S., Y. Şayan, H. Özkul, A. Alçiçek, Y. Akbaş, L. Coşkuntuna, S. Soycan Önenç, C. Polat, T. Çapçı, A. Kılıç ve K. Özkan, 2003. Bazı kaba yemlerin yem değerlerinin farklı analiz teknikleri ile belirlenmesi. Trakya Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi, Kesin Rapor TÜBAP-272, 60 s.
  • Petterson, K., 1988. Ensiling of Forages: Factors Affecting Silage Fermantation and quality, Sveriges Lantbruksuniversitet, Uppsala, 46 p.
  • Playne, M.J., and P. Mc Donald, 1966. The buffering constituent of herbage and of silage. J. Sci. Food. Agric, 17:264-268.
  • Polat, C., F. Koç ve M.L. Özdüven, 2005. Mısır silajlarında laktik asit bakterileri ve laktik asit bakteri + enzim karışımı inokulantların fermantasyon maddelerinin sindirilme dereceleri üzerine etkileri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 2 (1):13-22. ham besin
  • Seale, D.R., G. Pahlow, S.F. Spoelstra, S. Lindgren, F. Dellaglio, and J.F. Lowe, 1990. Methods for the Proceeding of The Eurobac Conference, Uppsala, 147 p. analysis of silage.
  • Soysal, M.İ., 1998. Biyometrinin Prensipleri (İstatistik I ve II Ders Notları). Tekirdağ Ziraat Fakültesi Yayın No:95, Ders Kitabı No: 64, Tekirdağ, 331 s.
  • Statistica, 1999. Stat Soft, Inc., Statistica for the Windows Operating System, Tulsa, OK.
  • Temur, C. ve M. Demirel, 2005. Farklı dönemlerde biçilerek silolanan mısır silajlarının enerji değerlerinin naylon kese ve enzim metoduyla belirlenerek Hayvan Besleme Kongresi, Adana, 7-10 Eylül 2005, s:468-475. Ulusal

Bazı Mısır Çeşitlerinde Vejetasyon Döneminin Silolamada Fermantasyon Özellikleri ve Yem Değeri Üzerine Etkileri

Yıl 2009, Cilt: 6 Sayı: 2, 121 - 129, 01.06.2009

Öz

Bu çalışma; vejetasyonun farklı dönemlerinde biçilen bazı mısır çeşitlerinin (Akdeniz, Gözdem, Pioneer 3167, Ada 9510) materyalin fermantasyon özellikleri, besin madde içerikleri ve birim alandan üretilen in vitro sindirilebilir kuru ve organik madde miktarını belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Hasıllar erken süt olumu, süt olumu ve hamur olumu dönemlerinde biçilmişler ve yalnızca gaz çıkışına olanak tanıyan, 1.5 litrelik özel kavanozlarda silolanmıştır. Kavanozlar laboratuar koşullarında 25 ± 2 ºC’de depolanmışlardır. Silolanmadan 45 gün sonra açılan silajlarda kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapılmıştır. Ayrıca, enzimatik yöntemle silajların in vitro organik madde sindirilebilirlikleri saptanmıştır. Çalışma sonunda fermantasyon özellikleri, ham besin maddeleri ve hücre duvarı kompozisyonları, birim alandan elde edilen kuru ve organik madde verimleri ve birim alandan elde edilen sindirilebilir organik madde miktarları biçim dönemi ve çeşit farklılıklarından önemli derecede etkilendikleri saptanmıştır

Kaynakça

  • Adams, R.S., 1995. Dairy Reference Manual. ed. NRAES-63, Agricultural Engineering Service, Ithaca, NY, USA. Northeast Regional
  • Akdemir, H., A. Alçiçek ve R. Erkek, 1997. Farklı mısır varyetelerinin agronomik özellikleri, silolanma kabiliyeti ve yem değeri üzerine araştırmalar. Türkiye Birinci Silaj Kongresi, Bursa, Hasad Yayıncılık, 229 s.
  • Akdeniz, H., İ. Yılmaz, N. Andıç Ş. Zorer, 2004. Bazı mısır çeşitlerinde verim ve yem değerleri üzerine bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi (J. Agric. Sci.), 14(1): 47-51.
  • Anonymus, 1986. The Analysis of Agricultural Material, Reference Book:427, London, 428 p.
  • Anonymus, 1998. Ausschuss für Bedarfsnormen der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie. Proc. Soc. Nutr. Physiol., 7:141-149.
  • Aufrère, J., and B. Michalet-Doreau, 1988. Comparison of digestibility of feeds. Anim. Feed Sci. Technol. 20:203–218. for predicting
  • yada üre ve melas katkısının silaj kalitesi ile
  • sindirilebilir kuru madde verimine etkisi. Turk J
  • Vet Anim Sci, 28:123-130. Tekird ağ Zir aa t F akü ltes i D er gis i Özd üve n ve a .2 9 6 ) Greenhalgh, 1988. Animal Nutrition. 4th Edition. Longman Scientific and Technical. 543 p.
  • Meery, R.J., R.F.Cussen-MacKenna, and R. Jones, 1993. Biological Silage Additives. Ciencia E Investigation Agraria. Vol 20:2 Mayo-Agosto. Facultad de Agronomia Santiago de Chile.
  • Nursoy, H., S. Deniz, M. Demirel ve N. Denek, 2003. Süt olum döneminde biçilen kimi mısır hasıllarına üre ve melas katkılarının silaj kalitesi ile sindirilebilir kuru madde verimine etkisi. Türk J. Vet. Animal Sci., 27:93-99.
  • Öğün, S., Y. Şayan, H. Özkul, A. Alçiçek, Y. Akbaş, L. Coşkuntuna, S. Soycan Önenç, C. Polat, T. Çapçı, A. Kılıç ve K. Özkan, 2003. Bazı kaba yemlerin yem değerlerinin farklı analiz teknikleri ile belirlenmesi. Trakya Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi, Kesin Rapor TÜBAP-272, 60 s.
  • Petterson, K., 1988. Ensiling of Forages: Factors Affecting Silage Fermantation and quality, Sveriges Lantbruksuniversitet, Uppsala, 46 p.
  • Playne, M.J., and P. Mc Donald, 1966. The buffering constituent of herbage and of silage. J. Sci. Food. Agric, 17:264-268.
  • Polat, C., F. Koç ve M.L. Özdüven, 2005. Mısır silajlarında laktik asit bakterileri ve laktik asit bakteri + enzim karışımı inokulantların fermantasyon maddelerinin sindirilme dereceleri üzerine etkileri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 2 (1):13-22. ham besin
  • Seale, D.R., G. Pahlow, S.F. Spoelstra, S. Lindgren, F. Dellaglio, and J.F. Lowe, 1990. Methods for the Proceeding of The Eurobac Conference, Uppsala, 147 p. analysis of silage.
  • Soysal, M.İ., 1998. Biyometrinin Prensipleri (İstatistik I ve II Ders Notları). Tekirdağ Ziraat Fakültesi Yayın No:95, Ders Kitabı No: 64, Tekirdağ, 331 s.
  • Statistica, 1999. Stat Soft, Inc., Statistica for the Windows Operating System, Tulsa, OK.
  • Temur, C. ve M. Demirel, 2005. Farklı dönemlerde biçilerek silolanan mısır silajlarının enerji değerlerinin naylon kese ve enzim metoduyla belirlenerek Hayvan Besleme Kongresi, Adana, 7-10 Eylül 2005, s:468-475. Ulusal
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

M. L. Özdüven F. Koç C. Polat L. Coşkunt Şamlı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2009
Gönderilme Tarihi 2 Kasım 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Şamlı, M. L. Ö. F. K. C. P. L. C. (2009). Bazı Mısır Çeşitlerinde Vejetasyon Döneminin Silolamada Fermantasyon Özellikleri ve Yem Değeri Üzerine Etkileri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 6(2), 121-129.
AMA Şamlı MLÖFKCPLC. Bazı Mısır Çeşitlerinde Vejetasyon Döneminin Silolamada Fermantasyon Özellikleri ve Yem Değeri Üzerine Etkileri. JOTAF. Haziran 2009;6(2):121-129.
Chicago Şamlı, M. L. Özdüven F. Koç C. Polat L. Coşkunt. “Bazı Mısır Çeşitlerinde Vejetasyon Döneminin Silolamada Fermantasyon Özellikleri Ve Yem Değeri Üzerine Etkileri”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 6, sy. 2 (Haziran 2009): 121-29.
EndNote Şamlı MLÖFKCPLC (01 Haziran 2009) Bazı Mısır Çeşitlerinde Vejetasyon Döneminin Silolamada Fermantasyon Özellikleri ve Yem Değeri Üzerine Etkileri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 6 2 121–129.
IEEE M. L. Ö. F. K. C. P. L. C. Şamlı, “Bazı Mısır Çeşitlerinde Vejetasyon Döneminin Silolamada Fermantasyon Özellikleri ve Yem Değeri Üzerine Etkileri”, JOTAF, c. 6, sy. 2, ss. 121–129, 2009.
ISNAD Şamlı, M. L. Özdüven F. Koç C. Polat L. Coşkunt. “Bazı Mısır Çeşitlerinde Vejetasyon Döneminin Silolamada Fermantasyon Özellikleri Ve Yem Değeri Üzerine Etkileri”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 6/2 (Haziran 2009), 121-129.
JAMA Şamlı MLÖFKCPLC. Bazı Mısır Çeşitlerinde Vejetasyon Döneminin Silolamada Fermantasyon Özellikleri ve Yem Değeri Üzerine Etkileri. JOTAF. 2009;6:121–129.
MLA Şamlı, M. L. Özdüven F. Koç C. Polat L. Coşkunt. “Bazı Mısır Çeşitlerinde Vejetasyon Döneminin Silolamada Fermantasyon Özellikleri Ve Yem Değeri Üzerine Etkileri”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 6, sy. 2, 2009, ss. 121-9.
Vancouver Şamlı MLÖFKCPLC. Bazı Mısır Çeşitlerinde Vejetasyon Döneminin Silolamada Fermantasyon Özellikleri ve Yem Değeri Üzerine Etkileri. JOTAF. 2009;6(2):121-9.