Dergi Kurulları

Editor-in-Chief

Doç. Dr. Ozan ÜNSALAN EGE UNIVERSITY Türkiye
Fizik, Astronomik Bilimler, Mühendislik

Associate Editors

Erol EROĞLU Akdeniz Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Türkiye
Biyofizik, Analitik Spektrometri, Teorik ve Hesaplamalı Kimya
Mustafa BÖYÜKATA BOZOK ÜNİVERSİTESİ Türkiye
Fizik, Atomik, Moleküler ve Optik Fizik, Fiziksel Kimya
Prof. Dr. Ömer DERELİ NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ Türkiye
Atomik, Moleküler ve Optik Fizik, Doğrusal Olmayan Optik ve Spektroskopi
Dr. Zsolt SZAKACS Universitatea Tehnica Cluj-Napoca 0000-0003-3555-8445 Romanya
Doğrusal Olmayan Optik ve Spektroskopi, Fotonik, Optoelektronik ve Optik İletişim, Elektrostatik ve Elektrodinamik, Genel Fizik, Yüzey Fiziği, Yoğun Madde Fiziği, Matematiksel Fizik, Fotonik ve Elektro-Optik Cihazlar, Sensörler ve Sistemler (İletişim Hariç), Yarı İletkenler, Nanoteknoloji
Yusuf ERDOĞDU Gazı University Türkiye
Doğrusal Olmayan Optik ve Spektroskopi, Atomik, Moleküler ve Optik Fizik (Diğer)
Biyofizik
Dr. Z. Pinar GUMUS Ege Üniversitesi 0000-0002-3192-0614 Türkiye
Analitik Kimya
Doç. Dr. Gülsu ŞİMŞEK FRANCİ Koç Üniversitesi KUYTAM Türkiye Web

Gülsu Şimşek Franci received her Ph.D. in Materials Science and Engineering from Istanbul Technical University in 2011. She worked in a postdoc project focused on the characterization of Böttger stoneware supervised by the Art Institute of Chicago and Northwestern University between 2011-2012. Afterward, she worked in a second postdoc project about the characterization of Qalhat ceramics in the laboratory of MONARIS (formerly LADIR, University of Paris VI). Before joining KUYTAM in June 2016, she worked in the Central and Regional Laboratory of Restoration and Conservation in Istanbul. Her field of expertise covers the characterization of cultural heritage materials, such as gilded silver wires embroidered in textiles, “Iznik“ tiles, Meissen proto-porcelain, red stonewares, Chinese ceramics, glass beads, and pigments of oil paintings (e.g., Osman Hamdi Bey, Abdülmecid Efendi) with SEM-EDS, WD-XRF, pXRF, Raman spectroscopy, FTIR and Laser Ablation ICP-MS.

Kültürel ve Doğal Miras
Prof. Dr. Ali Akın AKYOL Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Türkiye Web

Kimyager, Arkeometrist

ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü'nden 1997 yılında mezun oldu. ODTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Arkeometri Yüksek Lisans Programı'nda "Phosphorous Analysis of Çatalhöyük Sediments" konusundaki yüksek lisans tezini 2000 yılında, “Material Characterization of Ancient Mural Paintings and Related Base Materials: A Case Study of Zeugma Archaeological Area” konusundaki doktora tezini de 2009 yılında tamamlamıştır. Bu tez ülkemizde Arkeometri alanında akademik ilk doktora çalışmasıdır.
1995 yılından itibaren ODTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Arkeometri Anabilim Dalı, ODTÜ Tarihi Çevre Değerleri Araştırma Merkezi (TAÇDAM), ODTÜ Müzesi, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Malzeme Koruma Laboratuvarı, Ankara Üniversitesi Başkent Meslek Yüksekokulu Malzeme Araştırma ve Koruma Laboratuvarı (MAKLAB, 2004-2013) sorumlusu, Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Malzeme Araştırma ve Koruma Laboratuvarı (MAKLAB, 2013-2018), Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Tarihi Malzeme Araştırma ve Koruma Laboratuvarı (MAKLAB, 2018- devam ediyor) sorumlusu ve Ankara Üniversitesi Yer Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (YEBİM) bilim kurulu üyesi olarak başta Cumhurbaşkanlığı ve Anıtkabir olmak üzere Tübitak, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü Rölöve Restitüsyon ve Restorasyon Projeleri'nde (2004 yılından itibaren 1200'ün üzerindeki projede) arkeolojik/etnografik veya taşınır/taşınmaz kültür varlıkları restorasyonu malzeme analizi çalışmalarında proje yöneticisi, panelist (TÜBİTAK’da), proje araştırmacısı ve proje danışmanı olarak hizmet vermiştir. Toplamda 40'ın üzerinde, 2023 yılına ait aktif 13 arkeolojik kazı ve yüzey araştırma grubu üyesidir.
Bilimsel çalışmaları toprak ve toprak kökenli arkeolojik malzeme (kil, kayaç, sıva, harç, metal, kemik, pigment/boya gibi) analizleri ve karakterizasyonları üzerinedir. Bilimsel araştırma ve çalışmaları çeşitli mecralarda yayınlanmıştır (1200'ün üzerinde Rölöve Restitüsyon ve Restorasyon Projeleri Tarihi Malzeme Analizi Raporlamaları, 300'ün üzerinde ulusal/uluslararası SCI, SSCI, SCI-exp, AHCI, TR-Dizin, Alan indeksli veya hakemli yayınla- paylaşılan). 26 doktora ve 13 Yüksek Lisans Tez danışmanlığı yapmıştır.
Halihazırda ilgili kanunla (28.05.2018) Gazi Üniversitesi bünyesindeki sosyal bilimler bölümleri ile oluşturulan Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü (Bölüm Başkan Yardımcısı) öğretim üyesidir Ayrıca bölüm çatısı altında 2004 yılından itibaren çalışmalarını sürdüren Tarihi Malzeme Araştırma ve Koruma Laboratuvarı (MAKLAB) sorumlusudur.
1998 yılından itibaren kamu ve özel müzelerde gönüllü müze eğitmeni veya danışman eğitimci olarak “Müze Pedagojisi” konusunda da çocuklarla ilgili eğitim çalışmalarında (Ankara ve Hacettepe Üniversitelerinde Müze Eğitimi & Müze ve Çocuk) ders vermekte ve projelerde; ekip üyesi, drama lideri, koordinatör, yönetici ve tez danışmanı olarak da yeralmaktadır. ICOM-Türkiye Milli Komite üyesidir.
European Geosciences Union (EGU), Uluslararası Mozaik Konservasyonu Komitesi/The International Committee for the Conservation of Mosaics (ICCM), Uluslararası Cam Tarihi Birliği/Association Internationale pour l'Histoire du Verre (AIHV), Uluslararası Müzeler Konseyi/International Council of Museum (ICOM), Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Çağdaş Drama Derneği (ÇDD), Müzeciler Derneği (MD), Müze Eğiticileri Derneği ve Sanat Eğitimcileri Derneği (SEDER), Kültürel Mirasın Dostları Derneği (KUMİD-FOCUH), Türkiye Kimya Derneği, Ankara Üniversitesi Yer Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (YEBİM) Merkez Yönetim (2017-2018) ve Bilim Kurulu (2018- devam ediyor) üyesidir. Dergipark bünyesinde yayınlanan ulusal/uluslararası hakemli dergilerde hakemlik veya alan editörlüğü yapmaktadır.
Topluma hizmet çalışmaları içerisinde sürdürdüğü Radyo programcılığı (1995-2011) alanında 2005 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Sedat Simavi Ulusal Medya Ödülleri - Yılın Övgüye Değer Radyo Programı Ödülü (Radyo ODTÜ Ayışığında Agora Programı), mesleki olarak da 2010 yılında Türk Mimarlar Odası XII. Ulusal Mimarlık Ödülleri Seçici Kurul Özel Ödülü (Hasankeyf Zeynel Bey Türbesi Projesi), 2012 yılında "koruma ve onarım" alanının en büyük ödülü olan Avrupa Birliği Europa Nostra Yılın Kültür Mirası Koruma Ödülü (Milet İlyas Bey Külliyesi Koruma Projesi) ve 2021 yılında da Mersin Eski İngiliz Yağ Fabrikası Koruma Projesi kapsamında AR - MIPIM Future Projects Awards 2021 Ödülü - New and Old Kategorisi’nde (Onur Yüncü Mimarlık & ANB Mimarlık ve Stüdyo Nüve) proje grubu paydaşı olarak layık görülmüştür.

Arkeometri, Analitik Spektrometri