Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The Possibility of Handling the Issue of Predestination within Different Categories

Yıl 2013, Cilt: 11 Sayı: 2, 1 - 10, 11.07.2013

Öz

It is doubtless that among the topics frequently discussed by philosophers and theologians alike, both in classical and contemporary period, the issue of qadar or predestination takes precedence. It seems that the issue can barely be unraveled without examining the issue under some categories. In this article epistemological, ontological and ethical categories are proposed to settle the issue, or rather to make it much more comprehensive to all.

KADER’İ FARKLI KATEGORİLER İÇİNDE OKUMANIN İMKÂNI

Yıl 2013, Cilt: 11 Sayı: 2, 1 - 10, 11.07.2013

Öz

Kader meselesinin daha iyi çözümlenebilmesi için, konuyla ilişkilendirilen Kur’an ayetlerinin okunması gereken farklı bağlamları dikkate almak gerekir. Böyle bir okuma ve anlama yöntemi, ayetlerle temellendirilen konuların daha (sis)tematik bir şekilde anlaşılmasına imkân verir. Bu açıdan bakıldığında, kaderle ilişkilendirilen ve hatta cebrî bir anlayışa kaynak yapılan ayetlerin hiç de öyle olmadıkları görülür. Bağlamları dikkate alınarak okunduğunda bu ayetlerin bir kısmının insanları ahlaki davranışa yönlendiren bir içerik taşıdığı; bir kısmının insanın varoluşsal kaygılarını öne çıkardığı ve evrendeki yerini hatırlattığı; bir kısmının epistemolojik bir tartışmanın fitilini ateşlediği; bir kısmının estetik endişelere tercüman olduğu; bir kısmının ise, Allah karşısında insanın evrende
tuttuğu yerin göreceliğine dikkat çektiği görülür.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Din Araştırmaları
Bölüm MAKALELER
Yazarlar

Şaban Düzgün

Yayımlanma Tarihi 11 Temmuz 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 11 Sayı: 2

Kaynak Göster

ISNAD Düzgün, Şaban. “KADER’İ FARKLI KATEGORİLER İÇİNDE OKUMANIN İMKÂNI”. KADER Kelam Araştırmaları Dergisi 11/2 (Temmuz 2013), 1-10.