Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Sınıf Öğretmeni Adaylarının Lisansüstü Eğitim İle İlgili Görüşleri

Yıl 2016, Cilt: 3 Sayı: 1, 56 - 63, 11.05.2016

Öz

Eğitimin; teknoloji, ekonomi, sanat, kültür, politika vb. gibi her konuda toplum hayatının şekillendirilmesinde büyük bir öneme sahip olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla eğitim, teknolojik ve toplumsal ilerlemelere bağlı olarak kendi yapısını güncellemek ve geliştirmek durumundadır. Eğitim sistemleri bunu, eğitim kurumları aracılığıyla gerçekleştirmektedirler. Bu anlamda toplum hayatının şekillenmesi, bilginin üretilmesi ve öğretilmesinde eğitim kurumlarına büyük görevler düşmektedir. Eğitim kurumlarının nihai hedef olarak belirlediği ideal vatandaş yetiştirme işlevi doğrultusunda çeşitli programlar düzenlenmektedir. Bu programlardan biri de yükseköğretim kurumlarında lisans eğitiminden sonra verilen lisansüstü eğitimdir. Lisansüstü eğitimin amacı, yükseköğretim kurumlarının geleceği için öğretim elemanları ve araştırmacılar yetiştirmek ve bu doğrultuda, ülkelerin teknolojik, ekonomik ve kültürel gelişmeleri ile ilgili sorunlarına çözüm getirmektir. Ülke kalkınmasında ve ülkenin gereksinim duyduğu yüksek nitelikli insan tipinin oluşmasında, öğretmenler ve öğretmen yetiştirme programları büyük önem arz etmektedir. Yükseköğretim kurumlarında eğitilen öğretmenlerin daha verimli çalışacakları ve gelecek kuşakları daha iyi yetiştirecekleri varsayımı lisansüstü eğitime olan ilgiyi artırmaktadır. Lisansüstü eğitim programlarının bireylerin mesleki ve akademik açıdan daha yüksek seviyelere ulaşmasında oldukça etkili olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada, sınıf öğretmeni adaylarının lisansüstü eğitimle ilgili görüşlerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırma nitel araştırma yöntemlerine göre yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini, Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı dördüncü sınıfta öğrenim görmekte olan 86 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplamak amacı ile araştırmacılar tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme formunda öğretmen adaylarına, lisansüstü eğitim ile ilgili açık uçlu sorular sorulmuştur. Öğretmen adaylarının sorulara verdikleri cevaplar nitel araştırmada kullanılan içerik analizi tekniği ile analiz edilerek tema ve alt temalar şeklinde kategorilere ayrılarak sunulmuştur.

Opinions of Candidates of Primary School Teachears Over Graduate Education

Yıl 2016, Cilt: 3 Sayı: 1, 56 - 63, 11.05.2016

Öz

Education has always played a significant role in shaping society in every respect of life; such as technology, economy, culture, politics and etc. Therefore education, depending on the technological and social progress has to update and improve its structure. Education systems have been performing this task through its educational institutions. Within this context, educational institutions must undertake many responsibilities in shaping the society's life, producing and teaching of knowledge. Various programmes have been devised in accordance with creating ideal citicen determined as the final target by educational institutions. And one of these programs is the Master Training Program which is given in Higher Education Institutions after graduation. The main goal of Master Programs is training teaching fellows and researchers in accordance with end up with solutions concerning to countries' technological, economical, and cultural developmments. Teachers and Teacher Training Programs have great importance in country's development and forming highly qulified individuals whom are required to meet country's needs. The assumption that the teachers whom trained at Higher Educational Institutions would work efficiently and raise next generations better has been increasing the interest to Post-Graduate Programs. It is believed that post graduate training programs are quite efficient to boost indivudials' vocational and academic progress and help them to reach intended levels. For this reason, in this study it is aimed to analyze views of primary school teacher candidates related to post graduate programs. The study has been carried out according to qualitative research methods. The paradigm of the research involves 86 candidate teachers who are in their senior year in primary school teacher training program, at Kazım Karabekir Training Faculty, Atatürk University. In the study, half structured interview form, which is developed by researchers, has been used to obtain data. Open ended questions related to post graduate training have been asked to students in the interview form. Candidate teachers responds to the questions have been analyzed via content analyze technique which is used in qualitative research and presented separately according to themas and sub-themas.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Alan Eğitimleri
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Osman Samancı Bu kişi benim

Rıdvan Özdemir Bu kişi benim

Rabia Yılar

Yayımlanma Tarihi 11 Mayıs 2016
Gönderilme Tarihi 11 Mayıs 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Samancı, O., Özdemir, R., & Yılar, R. (2016). Sınıf Öğretmeni Adaylarının Lisansüstü Eğitim İle İlgili Görüşleri. E-Kafkas Journal of Educational Research, 3(1), 56-63.

19190   23681     19386        19387