Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

BANKA MÜŞTERİLERİNİN İNTERNET BANKACILIĞINA İLİŞKİN YAKLAŞIMLARININ VERİ MADENCİLİĞİ TEKNİKLERİ İLE İNCELENMESİ

Yıl 2016, Cilt: 7 Sayı: 14, 421 - 442, 07.07.2017

Öz

Bu çalışmada bankacılık sektöründe veri madenciliği tekniklerinin kullanımıyla ilgili bir uygulama gerçekleştirilmiştir. internetin her alanda yaygınlaşmasıyla, günümüzde internet bankacılığı, hizmet sektöründe hızla gelişen faaliyetler arasında yer almaya başlamıştır. Çalışmanın temel amacı veri madenciliği tekniklerinin internet bankacılığı kullanıcı profilinin çıkarılması için kullanılmasıdır. Analizler sonucunda öncelikle internet bankacılığı kullanan banka müşterilerinin profilleri incelenmiş, Birliktelik Kuralları Analizi ile müşterilerin hangi bankaları tercih ettikleri, ne tür işlemler gerçekleştirdikleri, işlemleri gerçekleştirirken hangi kalite unsurlarına önem verdikleri belirlenmiştir. Veri setine Kümeleme Analizi de uygulanmıştır. Kümeleme analizi ile elde edilen müşteri gruplarına özel kampanyalar sunulabilir. Müşteriye farklı alternatifler ve özel pazarlama tekliflerinin sunulması, rekabet ortamında bankalara avantaj sağlayabilecektir. Analizde internet bankacılığı kullanmayan müşterilerin profilleri ve internet bankacılığı kullanmama nedenleri de belirlenmiştir.

Kaynakça

  • AGRAWAL, R. ve R. SRIKANT (1994), Fast Algorithms for Mining Association Rules, 20. VLDB Konferansı, Sili: 487-499. AKPINAR, H. (2000), Veri Tabanlarında Bilgi KeĢfi ve Veri Madenciliği, İ.Ü. İşletme Fakültesi Dergisi, 29(1): 1-22. BERRY, M.J.A ve G. LINOFF (1998), Data Mining Solutions, Wiley Computer Publishing, Indianapolis. BĠLGĠN, ġ. (2013), Banka Müşterilerinin İnternet Bankacılığına İlişkin Yaklaşımlarının Veri Madenciliği Teknikleri İle İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Ġstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sayısal Yöntemler Anabilim Dalı. DAĞLI, R.M. (2007), Banka Müşterilerinin İnternet Bankacılığına İlişkin Kanaatlerinin İncelenmesi ve Konu İle İlgili Pilot Bir Araştırma, Yüksek Lisans Tezi, Ġstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Pazarlama Anabilim Dalı. ERCĠġLĠ, N. (2007), İnternet Bankacılığı Uygulamaları ve İşletme Performansı Üzerine Etkileri: Denizbank Örnek Olay Çalışması, Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Üretim Yönetimi Anabilim Dalı, Konya. KARABATAK, M. ve M. KOÇ (2011), Sosyal Ağların Öğrenciler Üzerindeki Etkisinin Veri Madenciliği Kullanılarak Ġncelenmesi, 5th International Computer & Instructional Technologies Symposium, 22-24 September, Fırat University, Elazığ- Turkey: 1-6. KOVAN, Ö. (2012), Orta Yaş Üzeri Banka Müşterilerine İnternet Bankacılığı Ürününü Kullandırmaya Yönelik Uygun Arayüz Tasarlanması, Yüksek Lisans Tezi, Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ĠletiĢim ve Tasarım Ana Sanat Dalı ĠletiĢim Sanatları ve Tasarım Bilim Dalı, Ġstanbul. ÖZÇINAR, H. (2006), KPSS Sonuçlarının Veri Madenciliği Yöntemleriyle Tahmin Edilmesi, Yüksek Lisans Tezi, Pamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı, Denizli. SHEARER, C. (2000), The CRISP-DM Model: The New Blueprint for Data Mining, Journal of Data Warehousing, 5: 13-22. SÖNMEZ, Y. (2012), Masaüstü Rehberlik Otomasyonu Gerçekleştirimi ve Verilerinin Birliktelik Kuralı İle Değerlendirilmesi, Yüksek Lisans Tezi, Fırat Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Elazığ. TAN, P.N., M. STEINBACH ve V. KUMAR (2005), Introduction to Data Mining, Pearson International Edition, Edinburgh.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

U. Tuğba Gürsoy

Şafiye Bilgin

Yayımlanma Tarihi 7 Temmuz 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 7 Sayı: 14

Kaynak Göster

APA Gürsoy, U. T., & Bilgin, Ş. (2017). BANKA MÜŞTERİLERİNİN İNTERNET BANKACILIĞINA İLİŞKİN YAKLAŞIMLARININ VERİ MADENCİLİĞİ TEKNİKLERİ İLE İNCELENMESİ. Kafkas Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 7(14), 421-442.

KAÜİİBFD, Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergi Yayıncılığı'nın kurumsal dergisidir.

2024 Haziran sayısı makale kabul ve değerlendirmeleri devam etmektedir.