In this work; total phenolic compounds and total
flovonoid compounds have been identificated of the fresh and diet of Sakarca (Ornithogalum umbellatum L.) plant which has
been abundantly grown in Giresun. Fresh and cooked plant samples were shredded
and extracted with soxhalet in methanol. Total phenolic contents of the were
determined by Folin Ciocalteu method and total flavonoid contents of the
studied samples were determined by
aluminum nitrate method. In addition, some anion-cation content of samples were
simultaneously determined by the studied samples Dionex ICS-5000 ion
chromatography system.
Ornithogalum umbellatum L. sakarca phenolic compound flavonoid compound ion chromatography
Bu çalışmada Giresun yöresinde bolca yetişen sakarca
(Ornithogalum umbellatum L.)
bitkisinin taze ve diyet olarak kullanılan halinin toplam fenolik madde, toplam
flavonoid madde ve anyon-katyon içeriklerinin tayini amaçlanmıştır. Taze ve
ısıl işlem görmüş bitki numuneleri doğrayıcı ile küçültülmüş ve metanol ile
soxhlet ekstraksiyonu yapılmıştır. Bitki ekstraktlarında toplam fenolik madde
tayini Folin Ciocalteu yöntemiyle ve toplam flavonoid madde tayini ise alüminyum
nitrat yöntemi ile yapılmıştır. Ayrıca sakarca bitkisinin bazı anyon-katyon
içeriği Dionex ICS-5000 iyon kromatografi sistemi ile eşzamanlı olarak belirlenmiştir
sakarca fenolik madde flavonoid madde Ornithogalum umbellatum L. iyon kromatografi
Konular | Mühendislik |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 7 Sayı: 2 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.