Yazım Kuralları

Dergi kapsam ve amacı
Koşuyolu Heart Journal Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bilimsel yayın organı olup yılda 3 kez, dört ayda bir yayımlanmaktadır (nisan, ağustos ve aralık). Derginin amacı kardiyovasküler cerrahi, kardiyovasküler anestezi, erişkin ve pediatrik kardiyoloji alanlarındaki bilimsel gelişmeleri okurlarına aktarmaktır. Bu amaçla, klinik, cerrahi ve deneysel araştırma, inceleme, derleme, olgu sunumu, orijinal cerrahi teknikler ve editöre mektup türünden yazıları yayınlamaktadır. Derginin yayın dili 2020 yılından itibaren İngilizce’dir. Ancak yazıların Türkçe başlık ve Türkçe özetleri de olmalıdır. İngilizce metin içinde başka bir dildeki şekli ile yazılan terimler tırnak içinde belirtilmelidir.

Yayınlanması amacıyla gönderilen yazılar Uluslararası Tıp Dergi Editörleri Komitesi (ICMJE) tarafından oluşturulan ve güncellenen, Biyomedikal Dergilere Gönderilen Makalelerde Bulunması Gereken Standartlara (Uniform Requirements for Manuscripts Submitted to Biomedical Journals Editors) uygun olarak hazırlanmış olmalıdır (www.icmje.org).

Koşuyolu Heart Journal Helsinki Bildirgesi etik standartlarına (http://www.wma.net/en/30publications/10policies/b3/index.html) uymayı prensip olarak kabul eder. Bu nedenle insanlar üzerinde yapılan tüm çalışmalarda, yazının Gereç ve Yöntem kısmında etik kurul onayı alındığı belirtilmelidir. Çalışmanın yapıldığı hasta veya gönüllüler bilgilendirilerek yazılı onayları alınmalı ve makalenin Gereç ve Yöntem kısmında yazılmalıdır. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda, yazının Gereç ve Yöntem kısmında çalışmanın Laboratuvar Hayvanlarının Bakımı ve Kullanımı Kılavuzu (www.nap.edu/catalog/5140.html) prensipleri doğrultusunda yapıldığı ve ilgili kurumdan etik kurul onayı alındığı belirtilmelidir. Gerek görülürse editör tarafından etik kurul onayının bir örneği yazarlardan istenebilir. Koşuyolu Heart Journal yayın etiği açısından COPE (http://publicationethics.org/resources/guidelines) standartlarına bağlıdır.

Yayın Gönderme
Makaleler (http://www.kosuyoluheartjournal.com) adresindeki online makale değerlendirme sistemi aracılığı ile gönderilmelidir.

Formlar
Makale bir “Makale sunum formu” ile beraber gönderilmelidir. Bu form yazar rolleri, orijinallik beyanı, çıkar çakışması beyanını içermektedir. Sorumlu yazar tarafından düzenlenir. Sorumlu yazar bu formda makalenin başka bir dergide yayınlanmadığı, yayına kabul edilmediği ve yine başka bir dergi için değerlendirmede olmadığını tüm yazarlar adına beyan etmelidir. Form doldurulduktan sonra makale dosyaları ile birlikte ayrı bir dosya olarak makale değerlendirme sistemine yüklenmelidir.

Teknik yardım, yazma ve düzeltme yardımı, veri toplama, analiz vs. gibi konularda yazılara katkısı olan; ancak yazarlık kriterlerini tam karşılamayan kişilerin tümü teşekkür bölümünde belirtilmelidir. Söz konusu yazıda çalışmaya yapılan tüm mali katkılar ve varsa sponsoru da belirtilmelidir. Sponsorun desteği sadece finansal destek boyutunda ise “teşekkür” kısmında belirtilmelidir. Sponsor kurum, yöntem, istatistik değerlendirme veya makale yazımında yer almışsa, bu katkı “gereç ve yöntem” bölümünde belirtilmelidir. Yazarlar ya da çalışma sonuçları ile ilgili herhangi bir çıkar çatışması yoksa bu durum da bildirilmelidir. Daha önce sunulmuş bildiriler yer ve tarih belirtmek koşuluyla yayımlanabilir

Yayın için kabul edilmiş makale için bir “Yayın Hakları Devir Formu” düzenlenmesi gerekir. Bu form tüm yazarlar tarafından imzalanmalıdır. Yayın Hakları Devir Formu taranarak e-posta ile gönderilmelidir. Yayın Hakları Devir Formu gönderildikten sonra yazar isim sırası değiştirilemez, isim değişikliği yapılamaz. Yayın Hakları Devir Formu gönderildikten sonra yazıya doi numarası alınır ve yazı derginin web sitesinde kabul edilen makaleler arasında duyurulur. Provizyonel PDF online yayını, basım öncesi çevrimiçi yayın mümkün olur. Formun bir örneğinin makale dosyaları ile beraber yüklenmesi işlemlerin çabuklaştırılmasını sağlayacaktır.

Her iki form http://www.kosuyoluheartjournal.com adresinde ve derginin basılı nüshalarında bulunmaktadır.

Makalenin Hazırlanması
Stil ve Format: Yazılar, “Times New Roman” karakterinde çift satır aralıklı olarak ve 12 punto kullanılarak yazılmalı, sayfanın her iki kenarında 2 cm boşluk bırakılmalıdır. Yayın metni IBM uyumlu bilgisayar programında (Microsoft Words) hazırlanmış olmalıdır. Sayfalara başlık sayfasından başlayarak sırayla numara verilmelidir. Numaralar sayfanın sağ alt köşesinde yer almalıdır. Yazının gönderildiği ana metin dosyasının içinde yazar isimleri ve kurumlara ait bilgi yer almamalıdır.

Sembol, Birim ve Kısaltmalar: Makalede kullanılan kısaltmalar uluslararası kabul edilen şekilde olmalı, ilk kullanıldıkları yerde açık olarak yazılmalı ve parantez içinde kısaltılmış şekli gösterilmelidir. Tüm metin boyunca kısaltılmış şekil kullanılmalıdır. Uluslararası kullanılan kısaltmalar için “Bilimsel Bir Makale Nasıl Yazılır ve Yayımlanır (http://journals.tubitak.gov.tr/kitap/maknasyaz/)” ve The CSE Manual for Authors, Editors, and Publishers, Council of Science Editors, Reston, VA, USA (7th ed.). kaynaklarına başvurulabilir. SI birimleri kullanılmalıdır.
Başlık Sayfası: Yazının başlık sayfasında, yazının Türkçe ve İngilizce başlığı, boşluklar da dahil 40 karakteri aşmayacak şekilde Türkçe ve İngilizce kısa başlığı, yazarların açık ad, soyadları akademik ünvanları ile birlikte yazılmalıdır. Çalışmaların yapıldığı klinik, anabilim dalı/bilim dalı, enstitü ve kuruluşun adı belirtilmelidir. Başlık sayfasında yazışmaların yapılacağı kişinin adı, yazışma adresi, elektronik posta adresi, telefon ve faks numaraları yer almalıdır. Çalışma, daha önce bir kongre ya da sempozyumda bildiri olarak sunulmuş ise bu sayfada belirtilmelidir. Başlık sayfası ayrı dosya olarak gönderilmelidir.

Özet: Özet gereken tüm yazı türlerinde hem Türkçe hem de İngilizce özet yer almalıdır. Özet bölümünde kısaltmalardan mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Kaynak, şekil, tablo ve atıf yer almamalıdır.

Anahtar Kelimeler: Türkçe anahtar kelimeler Türkiye Bilim Terimleri (TBT)’ne, İngilizce anahtar kelimeler Index Medicus Medical Subject Headings (MeSH)’e uygun olacak şekilde en az iki en fazla beş adet olmalıdır. Türkçe Anahtar kelimeler için www.bilimterimleri.com adresine, İngilizce Anahtar kelimeler için www.nlm.nih.gov/mesh/MBrowser.html adresine başvurulmalıdır.

Araştırma Yazıları: Türkçe başlık, Türkçe bölümlendirilmiş özet (en fazla 300 kelime olacak şekilde Giriş, Hastalar ve Yöntem, Bulgular ve Sonuç başlıkları altında yazılmalıdır), Türkçe anahtar kelimeler, İngilizce başlık, İngilizce bölümlendirilmiş özet (en fazla 300 kelime olacak şekilde “Introduction, Materials (or Patients) and Methods, Results, Conclusion”; başlıkları altında yazılmalıdır), İngilizce anahtar kelimeler, Giriş, Hastalar ve Yöntem, Bulgular, Tartışma, Teşekkür (varsa) ve Kaynaklar kısımlarından oluşmalıdır. Makale bölümlerinin her biri yeni sayfada başlamalıdır. Araştırma yazılarının 5000 kelimenin üzerinde ve kaynaklarının da 40’tan fazla olması önerilmemektedir.

Derlemeler: Derleme niteliğindeki makaleler “davetli” olarak yazdırılmaktadır. Bunun dışındaki güncel bir konunun davet kapsamı dışında “derleme” olarak ele alınmak istenmesi durumunda makaleler ile ilgili olarak yazı gönderilmeden önce editör ve editör yardımcılarına başvurulmalıdır. Derleme türü makaleler; Türkçe başlık, Türkçe özet ve Türkçe anahtar kelimeler, İngilizce başlık, İngilizce özet ve İngilizce anahtar kelimeler içermelidir. Derleme türü makalelerde özet tek paragraf olacak şekilde hazırlanmalı ve 300 kelime ile sınırlı olmalıdır. Bölümlendirilmiş özet hazırlanmasına gerek yoktur. Kaynak sayısı mümkünse 40’ın üzerinde olmamalıdır. Derleme türü yazılar en az iki yıl baskı sırası beklemektedir.

Olgu Sunumları: Türkçe başlık, Türkçe özet, Türkçe anahtar kelimeler, İngilizce başlık, İngilizce özet, İngilizce anahtar kelimeler, Giriş, Olgu Sunumu, Tartışma ve Kaynaklar bölümlerinden oluşmalıdır. Olgu sunumlarının Giriş ve Tartışma kısımları kısa-öz olmalı, özet kısmı tek paragraf olacak şekilde hazırlanmalıdır. Bölümlendirilmiş özet hazırlanmasına gerek yoktur. Olgu sunumları 1500 kelimeyi ve kaynak sayısı 20’yi geçmemelidir.

Orijinal Teknik: Türkçe başlık, Türkçe özet, Türkçe anahtar kelimeler, İngilizce başlık, İngilizce özet, İngilizce anahtar kelimeler, Giriş, Teknik, Tartışma ve Kaynaklar yer almalıdır. Orijinal Teknik’te Giriş ve Tartışma kısımları kısa-öz olmalı, özet kısmı tek paragraf olacak şekilde hazırlanmalıdır. Bölümlendirilmiş özet hazırlanmasına gerek yoktur. Yazı 1500 kelimeyi ve kaynak sayısı 10’u geçmemelidir.

Orijinal Görüntüler bölümünde, kardiyovasküler sistem ile ilgili klinik tabloların görüntüleri yayımlanır. Bu tür makaleler tamamen görsel ağırlıklı olmalıdır. Başlık en fazla sekiz kelime olmalı ve en fazla üç yazar adı yer almalıdır. Orijinal görüntü altındaki yazı 150 kelimeyi geçmemeli, hastanın öyküsü, fizik inceleme ve laboratuvar bulguları, klinik seyir, uygulandıysa tedaviye yanıt ve hastanın son durumu kısaca özetlenmelidir. Görsel materyal üzerinde yapılan tüm işaretlemeler alt yazıda tanımlanmalı ve açıklanmalıdır. Orijinal görüntü yazısı için özete gerek yoktur. Kaynaklar en fazla üç adet olmalıdır. Görsel açıdan iyi dökümante edilmiş olgu sunumlarının orijinal görüntü formatında gönderilmesi halinde erken basım şansları daha fazla olacaktır.

Editöre mektup bölümü, dergide daha önce yayınlanmış yazılara eleştiri getirmek ve katkı sağlamak amacıyla oluşturulduğundan kısa-öz olmalı, 1000 kelimeyi geçmemeli ve kaynakları 5 ile sınırlı olmalıdır. Editöre mektupta özete gerek yoktur.

Tablolar, şekil, grafik ve resimler metin içinde atıfta bulunulan sıraya göre arabik rakamlar ile numaralandırılmalıdır. Tablolar, şekil, grafik ve resimlerin metin içindeki yerleri belirtilmelidir.

Her tablo ayrı bir sayfaya çift aralıklı şekilde hazırlanmış olmalıdır. Her bir tabloya kısa bir başlık verilmelidir. Açıklamalar başlıkta değil, dipnotlarda yapılmalıdır. Dipnotlarda standart olmayan tüm kısaltmalar açıklanmalıdır. Dipnotlar için sırasıyla şu semboller kullanılmalıdır: (*,†,‡,§,||,¶,**,††,‡‡). Metin içinde her tabloya atıfta bulunulduğuna emin olunmalıdır.

Şekiller ve grafikler profesyonel olarak çizilmeli veya fotoğraflanmalı, fotoğraflar dijital baskı kalitesinde olmalıdır. Şekiller ve grafiklerin JPEG ya da GIF formatında yüksek çözünürlükte (300 piksel) görüntü oluşturacak biçimlerde elektronik dosyaları kaydedilmeli ve kaydedilmeden önce bu dosyaların görüntü kaliteleri bilgisayar ekranında kontrol edilmelidir. Mikroskobik resimlerde büyütme oranı ve boyama tekniği açıklanmalıdır.

Röntgen, BT, MRG filmleri ve diğer tanısal görüntülemeler ve patolojik örneklerin fotoğrafları JPEG ya da GIF formatında, yüksek çözünürlükte görüntü oluşturacak elektronik dosya şeklinde kaydedilebilir.

Resimlerin üzerindeki harfler, sayılar ve semboller açık ve tüm makalede eşit, yayın için küçültüldüklerinde bile okunabilecek boyutlarda olmalıdır. Resimler mümkün olduğunca tek başlarına anlaşılabilir olmalıdır. Eğer hasta(lar)nın fotoğrafı kullanılacaksa, ya hasta(lar) fotoğraftan tanınmamalı ya da hasta(lar) veya yasal olarak hasta(lar)dan sorumlu yakınından yazılı izin alınmalıdır.

Ayrı bir sayfadan başlayarak şekiller, grafikler ve resimler için alt yazılar ve dipnotlar çift aralıklı olarak ve numaralar ile hangi şekle karşı geldikleri belirtilerek yazılmalıdır. Semboller, oklar, sayılar ya da harfler şeklin parçalarını belirtmek için kullanıldığında, şeklin altında her biri açıkça tanımlanmalıdır.

Makale yazarları; eğer makalede daha önce yayınlanmış; alıntı yazı, tablo, şekil, grafik, resim vb. varsa, yayın hakkı sahibi ve yazarlardan yazılı izin almak ve bunu belirtmek durumundadır.

Teşekkür: Koşuyolu Heart Journal yazarlık özellikleri Makale Sunum Formu’nda tanımlanmış ve kurala bağlanmıştır. Yazının oluşmasında katkısı olan ancak yazarlık şartını tamamlayamayan kişilere Teşekkür bölümde yer verilmelidir.

Kaynaklar: Henüz yayınlanmamış veriler ve çalışmalar kaynaklar bölümünde yer almamalıdır. Bunlara metin içerisinde “isim(ler), yayınlanmamış veri, yıl” şeklinde yer verilmelidir.
Kaynak numaraları metinde cümle sonunda üst simge formatında belirtilmeli, metin sonunda eser içindeki geçiş sırasına göre numaralandırılmalıdır. Dergi isimleri “Index Medicus” ve “Ulakbim/Türk Tıp Dizini”ne göre kısaltılmalıdır. Kaynakların yazılımı aşağıdaki örneklere uygun olmalıdır. Kaynaklarda mümkün olduğunca yerli kaynaklardan faydalanılmalıdır.

Kaynak bir dergi ise;
Yazar(lar)ın soyadı adının başharf(ler)i (6 ve daha az sayıda yazar için yazarların tümü, 6’nın üzerinde yazarı bulunan makaleler için ilk 6 yazar belirtilmeli, Türkçe kaynaklar için “ve ark.”, yabancı kaynaklar için “et al.” ibaresi kullanılmalıdır). Makalenin başlığı. Derginin Index Medicus’a uygun kısaltılmış ismi (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez/query.fcgi?db=nlmcatalog). Yıl;Cilt:İlk ve son sayfa numarası.

Örnek: Suárez De Lezo J, Medina A, Pan M, Romero M, Segura J, Pavlovic D, et al. Transcatheter occlusion of complex atrial septal defects. Catheter Cardiovasc Interv 2000;51:33-41.

Kaynak bir dergi eki ise;
Yazar(lar)ın soyadı adının başharf(ler)i. Makalenin başlığı. Derginin Index Medicus’a uygun kısaltılmış ismi (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez/query.fcgi?db=nlmcatalog) Yıl;Cilt(Suppl Ek sayısı):Silk sayfa numarası-Sson sayfa numarası.

Örnek: Parsonnet V, Lean D, Bernstein AD. A method of uniform stratification of risk for evaluating the results of surgery in acquired adult heart disease. Circulation 1989;79(Suppl 1):S3-S12.

Kaynak bir kitap ise;
Yazar(lar)ın soyadı adının başharf(ler)i. Kitabın adı. Kaçıncı baskı olduğu. Basım yeri: Basımevi, Basım Yılı.

Örnek: Borrow K, Braunwald E. Heart Disease. 1st ed. Philadelphia: WB Saunders, 1988:976.

Kaynak kitaptan bir bölüm ise;
Bölüm yazar(lar)ının soyadı adının başharf(ler)i. Bölüm başlığı. In: Editör(ler)in soyadı adının başharf(ler)i (ed) veya (eds). Kitabın adı. Kaçıncı baskı olduğu. Basım yeri: Yayınevi, Baskı yılı:Bölümün ilk ve son sayfa numarası.

Örnek: Warnes CA. Adult congenital heart disease. In: Murphy JG, Lloyd MA (eds). Mayo Clinic Cardiology, Concise Textbo¬ok. 3rd ed. Canada: Informa Healtcare, 2008:965-76.

Kaynak toplantıda sunulan bir makale ise;
Yazar(lar)ın soyadı adının başharf(ler)i. (6 ve daha az sayıda yazar için yazarların tümü, 6’nın üzerinde yazarı bulunan makaleler için ilk 6 yazar belirtilmeli, Türkçe kaynaklar için “ve ark.”, yabancı kaynaklar için “et al.” ibaresi kullanılmalıdır). Makalenin başlığı. Varsa In: Editör(ler)in soyadı adının başharf(ler)i (ed) veya (eds). Kitabın adı. Toplantının adı; Tarihi; Toplantının yapıldığı şehrin adı, Toplantının yapıldığı ülkenin adı. Yayınevi; Yıl. Sayfa numaraları.

Örnek: Bengtsson S, Solheim BG. Enforcement of data protection, privacy and security in medical informatics. In: Lun KC, Degoulet P, Piemme TE, Reinhoff O (eds). MEDINFO 92. Proceedings of the 7th World Congress on Medical Informatics; 1992 Sep 6-10; Geneva, Switzerland. North-Holland; 1992. p. 1561-5.

Kaynak elektronik olarak yayınlanan bir dergi ise;
Yazar(lar)ın soyadı adının başharf(ler)i. (6 ve daha az sayıda yazar için yazarların tümü, 6’nın üzerinde yazarı bulunan makaleler için ilk 6 yazar belirtilmeli, Türkçe kaynaklar için “ve ark.”, yabancı kaynaklar için “et al.” ibaresi kullanılmalıdır). Makalenin başlığı. Derginin Index Medicus’a uygun kısaltılmış ismi Yıl;Cilt(Sayı). Available from: URL adresi. Erişim tarihi:Gün.Ay.Yıl.

Örnek: Morse SS. Factors in the emergence of infectious disease. Emerg Infect Dis 1995;1(1). Available from: URL: http://www/cdc/gov/ncidoc/EID/eid.htm. Accessed date:25.12.1999.

Kaynak bir web sitesi ise;
Web sitesinin adı. Erişim tarihi. Available from: Web sitesinin adresi.

Örnek: World Health Organization (WHO). Erişim tarihi: 9 Temmuz 2008. Available from: http://www.who.int

Kaynak tez ise;
Yazarın soyadı adının başharfi. Tezin başlığı (tez). Tezin yapıldığı şehir adı: Üniversite veya Eğitim Araştırma Hastanesi adı; Yılı.

Örnek: Kalender M. Seksenli yaş grubunda koroner baypasta sol internal torasik arter grefti kullanımının mortalite ve morbiditeye etkisi (Tez). İstanbul:Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi; 2011.

Tıpkıbasım: Makaleler için tıpkıbasım üretilmemektedir. Derginin ilgili sayısı Yayınevi tarafından yazara gönderilir. Yazarlara telif ücreti ödenmez, masraf talep edilmez.

İletişim Adresi: Makale gönderme dışında her türlü iletişim info@kosuyoluheartjournal.com veya dergi@kosuyolu.gov.tr e-posta adresi üzerinden sağlanabilir. Derginin posta adresi “Kosuyolu Heart Journal, Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Denizer Caddesi, Cevizli, 34846, Kartal, İstanbul, Türkiye” dir..