Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

TRAKYA BÖLGESİ’NDE AYÇİÇEK YAĞI SEKTÖRÜNDE İÇ KONTROL ORTAMININ VARLIĞININ ÖLÇÜLMESİ

Yıl 2015, Cilt: 4 Sayı: 1, 34 - 56, 31.12.2015

Öz








Globalleşme ile gelişen ekonomik ilişkilerin ve bunun etkisiyle işletmeler fiziki olarak
büyüdükçe, işletme faaliyetleriyle oluşan işlemlerin sayılarının çokluğu ve karmaşıklığı
nedeniyle işletme yönetiminin işletme faaliyetlerini doğrudan doğruya kontrol etme
olanağı ortadan kalkmıştır. Dolayısıyla ortaya çıkan doğru ve güvenilir bilgi ihtiyacı, iç
kontrolü vazgeçilmez hale getirmiştir. Son yıllarda yaşanan muhasebe skandalları ve
usulsüzlükleri, işletme yönetimleri ve bağımsız denetim firmalarına olan güveni
sarsmıştır. İşletme ve işletme ile ilgili taraflar açısından olumsuzluk oluşturan bu
durumun temel nedenlerinden birisi de, iç kontrol ortamlarının zayıflığı ve etkin bir iç
kontrol sisteminin mevcut olmamasıdır.


Ayçiçek yağı sektörü Türkiye açısından en önemli sektörlerden birisidir. Bunun nedeni
ayçiçeği bitkisinden; yağ, yem, boya maddesi, yakıt ve çok az miktarda da olsa sabun yağı
elde edilmesidir. Ayçiçek yağı sanayi sayesinde ambalaj, kimya ve yem sanayi de canlılık
kazanmaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu 2014 yılı verilerine göre 1 milyon 523 bin ton
ayçiçeği üreten Türkiye, kendine yeterli olmadığı için bu üründe net ithalatçı
konumundadır. Geri kalan ihtiyacını karşılamak için 2014 yılında yaklaşık 1 milyar 178
milyon dolarlık ayçiçek yağı ithalatı yapmıştır. 




Kaynakça

  • Aksoy, T. (2007). Basel II ve İç Kontrol, Ankara SMMM Odası Yayınları, Ankara. Ataman, Ü. - Hacırüstemoğlu, R. - Bozkurt, N. (2001). Muhasebe Denetimi
  • Uygulamaları, Alfa Basım, İstanbul.
  • Azaltun, M. (1999). Otel İşletmelerinde İç Kontrol, Anadolu Üniversitesi Yayınları,
  • Eskişehir.
  • Bozkurt, N. (2006). Muhasebe Denetimi, Alfa Basım Yayımları, İstanbul.
  • Cebeci, A.U. (2008). İç Kontrol: Temel Gelişmeler ve COSO Çerçevesi-II, Güncel Mevzuat Dergisi, Ekim, 34, 1-18.
  • Çalıyurt, K. (2001). Ayçiçek Yağı Sanayi İşletmelerinde Maliyet Muhasebesi Düzeni, Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Çatak, S. (2005). İşletmelerde İç Kontrol Sistemini Oluşturan Unsurlardan Kontrol Çevresinin (Ortamı) İncelenmesi, Mevzuat Dergisi, Temmuz, 8 (91), 1-9.
  • Demirbaş, M. - Uyar, S. (2006). Kurumsal Yönetim İlkeleri ve Denetim Komitesi, Güncel Yayıncılık, İstanbul.
  • Demirel, A. (2007). Bağımsız Denetimde İşletme İç Kontrol Yapısının İncelenmesi ve Bir Uygulama Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
Toplam 10 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Emre Akbulut

Cüneyt Agun Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Akbulut, E., & Agun, C. (2015). TRAKYA BÖLGESİ’NDE AYÇİÇEK YAĞI SEKTÖRÜNDE İÇ KONTROL ORTAMININ VARLIĞININ ÖLÇÜLMESİ. Kırklareli Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 4(1), 34-56.