Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

THE AFFECTING FACTORS OF CONSUMERS’ ORGANIC FOOD PURCHASE CHOICES

Yıl 2016, Cilt: 5 Sayı: 2, 93 - 108, 30.12.2016

Öz








The demand for organic food has been growing constantly in recent years. The most basic
cause of this situation is individuals’ desire to protect both their health and environment
as a result of their raising self-awareness. As it is around the world, in Turkey there is a
raising demand towards organic food and domestic market has started to improve
gradually. Development of the domestic market is only possible with recognition of
customers and understanding their behaviors. Topics like who the organic food
consumers are and which factors lead them to purchase organic food emerge as
important issues that should be focused on. In this study, factors that generally influence
organic food purchase decision of the consumers are detected in the light of local and
foreign studies in literature and these factors are tried to be interpreted via synthesis. 




Kaynakça

  • Arvola, A. - Vassallo, M. - Dean, M. - Lampila, P. - Saba, A. - La ̈hteenma ̈ki, L., et al. (2007, Mar-May). Predicting intentions to purchase organic food: The role of affective and moral attitudes in the Theory of Planned Behaviour, Appetite, 50, 443-454.
  • Bayram, N. (2009). Sosyal Bilimlerde SPSS ile Veri Analizi. Ezgi Kitabevi, Bursa. Bodinia, A. - Richterb, T. - Felder, R. (2009). Quality Related Communication
  • Approaches for Organic Food, Journal of Food Products Marketing, 15 (3), 364 - 377.
  • Conner, M. - Kirk, S. - Cade, J. - Barrett, J. (2001). Why do women use dietary supplements? The use of the theory of planned behaviour to explore beliefs about their use, Social Science and Medicine, 52 (4), 621-633.
  • Çelik, S. (2013). Kimler, Neden Organik Gıda Satın Alıyor? Bir Alan Araştırması, Selçuk ÜniversitesiSosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (30), 93 - 108.
  • Dahan, G. (2008). Organik Gıda Sektöründe Niş Pazarlama Stratejileri, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora Tezi, İstanbul.
  • Deshpande, S. - Basil, M. - Basil, D. (2009, April - June). Factors Influencing Healthy Eating Habits Among College Students: An Application of the Health Belief Model, Health Marketing Quarterly, 26 (2), 145-164.

TÜKETİCİLERİN ORGANİK GIDA SATIN ALMA TERCİHLERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Yıl 2016, Cilt: 5 Sayı: 2, 93 - 108, 30.12.2016

Öz








Organik gıdalara olan talep son yıllarda giderek artmaktadır. Bunun en temel sebebi
bireylerin giderek bilinçlenmesi neticesinde hem kendi sağlıklarını hem de çevreyi
korumak istemeleridir. Dünya’da olduğu gibi ülkemizde de organik gıdalara olan tale
p
artmakta, iç pazar yavaş da olsa gelişmeye çalışmaktadır. İç pazarın gelişmesi,
tüketicilerin tanınması ve davranışlarının anlaşılmasıyla mümkündür. Organik gıda
tüketen kişilerin kim oldukları, bu kişilerin organik gıda satın alımında hangi
faktörlerden etkilendikleri konuları üzerinde durulması gereken önemli konulardır. Bu
çalışmada; literatürde yer alan yerli ve yabancı çalışmalardan yola çıkarak organik gıda
satın alımında genel olarak tüketicileri etkileyen faktörler tespit edilmiş ve bu faktörler
incelenerek yorumlanmaya çalışılmıştır. 




Kaynakça

  • Arvola, A. - Vassallo, M. - Dean, M. - Lampila, P. - Saba, A. - La ̈hteenma ̈ki, L., et al. (2007, Mar-May). Predicting intentions to purchase organic food: The role of affective and moral attitudes in the Theory of Planned Behaviour, Appetite, 50, 443-454.
  • Bayram, N. (2009). Sosyal Bilimlerde SPSS ile Veri Analizi. Ezgi Kitabevi, Bursa. Bodinia, A. - Richterb, T. - Felder, R. (2009). Quality Related Communication
  • Approaches for Organic Food, Journal of Food Products Marketing, 15 (3), 364 - 377.
  • Conner, M. - Kirk, S. - Cade, J. - Barrett, J. (2001). Why do women use dietary supplements? The use of the theory of planned behaviour to explore beliefs about their use, Social Science and Medicine, 52 (4), 621-633.
  • Çelik, S. (2013). Kimler, Neden Organik Gıda Satın Alıyor? Bir Alan Araştırması, Selçuk ÜniversitesiSosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (30), 93 - 108.
  • Dahan, G. (2008). Organik Gıda Sektöründe Niş Pazarlama Stratejileri, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora Tezi, İstanbul.
  • Deshpande, S. - Basil, M. - Basil, D. (2009, April - June). Factors Influencing Healthy Eating Habits Among College Students: An Application of the Health Belief Model, Health Marketing Quarterly, 26 (2), 145-164.
Toplam 7 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Gülnur Eti İçli

Nihat Kamil Anıl

Bülent Kılıç

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Eti İçli, G., Anıl, N. K., & Kılıç, B. (2016). TÜKETİCİLERİN ORGANİK GIDA SATIN ALMA TERCİHLERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER. Kırklareli Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 5(2), 93-108.