Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2018, Cilt: 7 Sayı: 3, 147 - 161, 29.09.2018

Öz

Kaynakça

  • Beer, A. D., Rogerson, C. M., Rogerson, Jayne M. (2014). Decent work in the south african tourism industry: evidence from tourist guides. Urban Forum, 25, 89–103. Anker, R., Chernyshev, I., Egger, P., Mehran, F., Ritter, J. (2002). Measuring decent work with statistical indicators, Policy Integration Department Statistical Development and Analysis Group International Labour Office Geneva, Working Paper No.2.
  • Avcı, M., Yanardağ M. Ö., (2012). Turizm sektöründe istihdam sorunları: marmaris, fethiye, bodrum ilçeleri üzerine ampirik bir inceleme. Ege Stratejik Araştırmalar Dergisi, 3 (2), 39-62.
  • Baum, T., (2012). Migrant workers in the international hotel industry. ILO International Migration Branch and Sectoral Activities Department, International Migration Paper, 112 Geneva.
  • Çelik U. S., Topbaş F., (2014). Toplumsal cinsiyet ve kadın emeği: turizm sektörüne betimsel bir yaklaşım. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2, (7), 487-509.
  • Ghai, D.¸ (2003). Decent work: concept and indicators. International Labour Review, International Labour Organization, 142 (2), 113-145.
  • Gündoğan, N., (2010). İstihdam politikalarının bir hedefi olarak “iş kalitesi” ve uluslararası kuruluşların bu konudaki yaklaşımları, Çimento İşveren, 24 (1), 4-15.
  • Hesselink, J.K., Houtman, I., Berg, R., Bossche, S., Heuvel, F. (2004). Eu hotel and restaurant sector: work and employment conditions, european foundation for the improvement of living andworkingconditions.https://www.eurofound.europa.eu/sites/default/files/ef_files/pubdocs/2003/98/en/1/ef0398en.pdf Erişim Tarihi: 02.07.2017.
  • ILO. (2001). Human resources development, employment and globalization in the hotel, catering and tourism sector, Report For Discussion at the Tripartite Meeting On The Human Resources Development, Employment and Globalization in the Hotel, Catering And Tourism Sector Sectoral Activities Programme, Geneva.
  • ILO. (2015). Sectoral studies on decent work in global supply chains, comparative analysis of good practices by multinational enterprises in promoting decent work in global supply chains, Sectoral Policies Department, Geneva.
  • ILO. Pilot projects on promoting decent work and sustainability in the hotels, catering and tourism sectors. http://www.ilo.org/sector/activities/projects/WCMS_159025/lang--en/index.htm, Erişim Tarih: 12.11.2017.
  • ILO. Workshop on poverty reduction and decent work through tourism: decent work needed to sustain tourismdevelopment.http://www.ilo.org/hanoi/Informationresources/Publicinformation/Pressreleases/WCMS_180207/lang--en/index.htm, Erişim Tarihi: 02.11.2016.
  • İslamoğlu, E., Yıldırımalp, S., İyem, C. (2017). Türkiye’de çalışan yoksullar olarak abdallar: kırşehir ilinde bir araştırma, Yönetim Bilimleri Dergisi, 15 (30), 463-479.
  • İzgi, B. B., Olcay, A. (2008). Çalışma koşullarının önemi: gaziantep ilindeki 4 ve 5 yıldızlı otel işletmesi çalışanlarına yönelik bir araştırma, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 10 (1), 43-62.
  • Kapar R.,(2004). Uygun iş bağlamında çalışan yoksullar, İktisat Fakültesi Sosyal Siyaset Konferansları 48. Kitap, İstanbul Üniversitesi, Yayın No: 4531, İstanbul.
  • Palaz, S., (2005). Düzgün iş (decent work) kavramı ve ölçümü: türkiye ve oecd ülkelerinin bir karşılaştırması, Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, (50). 479-505.
  • Şahin M., (2014). Sosyal Politika Bağlamında Düzgün İş Ve Türkiye’de Düzgün İş Performansının Değerlendirilmesi Açısından Bir Alan Araştırması “Çorum İli İmalat Sanayi Örneği”. T.C. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Anabilim Dalı Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı, Doktora Tezi, Ankara.
  • Tüzünkan D., (2015). Düzgün iş’in hedefleri açısından türk turizm sektörünün genel özellikleri, Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi (The Journal Of Social and Economic Research), 15 (29), 1303 – 8370.
  • UNWTO (World Tourism Organization) and ILO (International Labour Organization), (2014). Measuring Employment in The Tourism Industries/ Guide With Best Practices, Madrid.
  • Yıldırımalp, S., İslamoğlu, E., (2014). “İnsana yakışır iş” kavramı bağlamında türkiye’de ev hizmetinde çalışan kadınlar, SGD Sosyal Güvenlik Dergisi, 4 (2),145-175.

“DÜZGÜN İŞ" BAĞLAMINDA TURİZM SEKTÖRÜNDEKİ ÇALIŞMA KOŞULLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Yıl 2018, Cilt: 7 Sayı: 3, 147 - 161, 29.09.2018

Öz

Amaç



Düzgün iş bağlamında turizm sektöründeki çalışma koşullarının
konu edinildiği bu çalışmada amaçlanan; turizm sektöründe faaliyet gösteren bir
işletmede çalışma koşullarının düzgün iş kriterleri açısından uygunluğunun
belirlenmesidir.



Yöntem



Çalışmanın yöntemi betimsel modeldir. Veri toplamak için anket
çalışması kullanılmıştır. Anket yirmi altı sorudan oluşmaktadır. Çalışma,
Alanya'da bir şirkete bağlı dört farklı beş yıldızlı otelde
gerçekleştirilmiştir ve anket soruları otellerde farklı birimlerde çalışan yüz
yirmi kişiye yönlendirilmiştir.



Bulgular



Çalışma neticesinde; söz
konusu otel işletmesinde düzgün iş kriterlerinin büyük ölçüde uygulanmadığı ve
düzgün iş açıklarının bulunduğu tespit edilmiştir.



Anahtar
kelimeler:

Düzgün iş, turizm sektörü, çalışma koşulları

Kaynakça

  • Beer, A. D., Rogerson, C. M., Rogerson, Jayne M. (2014). Decent work in the south african tourism industry: evidence from tourist guides. Urban Forum, 25, 89–103. Anker, R., Chernyshev, I., Egger, P., Mehran, F., Ritter, J. (2002). Measuring decent work with statistical indicators, Policy Integration Department Statistical Development and Analysis Group International Labour Office Geneva, Working Paper No.2.
  • Avcı, M., Yanardağ M. Ö., (2012). Turizm sektöründe istihdam sorunları: marmaris, fethiye, bodrum ilçeleri üzerine ampirik bir inceleme. Ege Stratejik Araştırmalar Dergisi, 3 (2), 39-62.
  • Baum, T., (2012). Migrant workers in the international hotel industry. ILO International Migration Branch and Sectoral Activities Department, International Migration Paper, 112 Geneva.
  • Çelik U. S., Topbaş F., (2014). Toplumsal cinsiyet ve kadın emeği: turizm sektörüne betimsel bir yaklaşım. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2, (7), 487-509.
  • Ghai, D.¸ (2003). Decent work: concept and indicators. International Labour Review, International Labour Organization, 142 (2), 113-145.
  • Gündoğan, N., (2010). İstihdam politikalarının bir hedefi olarak “iş kalitesi” ve uluslararası kuruluşların bu konudaki yaklaşımları, Çimento İşveren, 24 (1), 4-15.
  • Hesselink, J.K., Houtman, I., Berg, R., Bossche, S., Heuvel, F. (2004). Eu hotel and restaurant sector: work and employment conditions, european foundation for the improvement of living andworkingconditions.https://www.eurofound.europa.eu/sites/default/files/ef_files/pubdocs/2003/98/en/1/ef0398en.pdf Erişim Tarihi: 02.07.2017.
  • ILO. (2001). Human resources development, employment and globalization in the hotel, catering and tourism sector, Report For Discussion at the Tripartite Meeting On The Human Resources Development, Employment and Globalization in the Hotel, Catering And Tourism Sector Sectoral Activities Programme, Geneva.
  • ILO. (2015). Sectoral studies on decent work in global supply chains, comparative analysis of good practices by multinational enterprises in promoting decent work in global supply chains, Sectoral Policies Department, Geneva.
  • ILO. Pilot projects on promoting decent work and sustainability in the hotels, catering and tourism sectors. http://www.ilo.org/sector/activities/projects/WCMS_159025/lang--en/index.htm, Erişim Tarih: 12.11.2017.
  • ILO. Workshop on poverty reduction and decent work through tourism: decent work needed to sustain tourismdevelopment.http://www.ilo.org/hanoi/Informationresources/Publicinformation/Pressreleases/WCMS_180207/lang--en/index.htm, Erişim Tarihi: 02.11.2016.
  • İslamoğlu, E., Yıldırımalp, S., İyem, C. (2017). Türkiye’de çalışan yoksullar olarak abdallar: kırşehir ilinde bir araştırma, Yönetim Bilimleri Dergisi, 15 (30), 463-479.
  • İzgi, B. B., Olcay, A. (2008). Çalışma koşullarının önemi: gaziantep ilindeki 4 ve 5 yıldızlı otel işletmesi çalışanlarına yönelik bir araştırma, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 10 (1), 43-62.
  • Kapar R.,(2004). Uygun iş bağlamında çalışan yoksullar, İktisat Fakültesi Sosyal Siyaset Konferansları 48. Kitap, İstanbul Üniversitesi, Yayın No: 4531, İstanbul.
  • Palaz, S., (2005). Düzgün iş (decent work) kavramı ve ölçümü: türkiye ve oecd ülkelerinin bir karşılaştırması, Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, (50). 479-505.
  • Şahin M., (2014). Sosyal Politika Bağlamında Düzgün İş Ve Türkiye’de Düzgün İş Performansının Değerlendirilmesi Açısından Bir Alan Araştırması “Çorum İli İmalat Sanayi Örneği”. T.C. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Anabilim Dalı Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı, Doktora Tezi, Ankara.
  • Tüzünkan D., (2015). Düzgün iş’in hedefleri açısından türk turizm sektörünün genel özellikleri, Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi (The Journal Of Social and Economic Research), 15 (29), 1303 – 8370.
  • UNWTO (World Tourism Organization) and ILO (International Labour Organization), (2014). Measuring Employment in The Tourism Industries/ Guide With Best Practices, Madrid.
  • Yıldırımalp, S., İslamoğlu, E., (2014). “İnsana yakışır iş” kavramı bağlamında türkiye’de ev hizmetinde çalışan kadınlar, SGD Sosyal Güvenlik Dergisi, 4 (2),145-175.
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Emel İslamoğlu 0000-0003-3922-6325

Hanife Candır Şimşek Bu kişi benim 0000-0003-0603-4407

Salih Tellioğlu 0000-0001-6510-110X

Yayımlanma Tarihi 29 Eylül 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 7 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA İslamoğlu, E., Candır Şimşek, H., & Tellioğlu, S. (2018). “DÜZGÜN İŞ" BAĞLAMINDA TURİZM SEKTÖRÜNDEKİ ÇALIŞMA KOŞULLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Kırklareli Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 7(3), 147-161.