Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Effects of Essential Oils Supplementation On Survival Rate and Lignocellulolytic Enzyme Activities of Rumen Fungi Isolated From Cattle

Yıl 2017, Cilt: 20 Sayı: 3, 235 - 241, 10.03.2017
https://doi.org/10.18016/ksudobil.289457

Öz

Due to the ban on antibiotics and ionophores,
which were used as feed supplements, scientists have become more interested in
evaluating other alternatives to control the rumen fermentation. Plant
essential oils might be alternative to that kind of supplements for farm
animals. However, our knowledge about the possible effects of plant essential
oils on survival rate and enzyme activity of anaerobic fungi (besides other
rumen microbes) is still limited. Current study, therefore, aimed to determine
the effects of plant essential oils on this unique group of rumen microorganisms.
Effects of various dosages of myrtle (Myrtus communis), juniper (Juniperus communis), melissa (Melissa
officinalis
) and thyme (Thymus vulgaris)
plant essential oil, which have antimicrobial properties, were investigated on
survival rate and enzyme activity of Neocallimastix
sp. GMLF2 and Orpinomyces sp. GMLF18.

Accordingly, plant essential oils were dissolved in
ethyl alcohol and added into medium. 
Fungal
growth (Neocallimastix sp. GMLF2 and Orpinomyces
sp. GMLF18) was completely inhibited in the 1 mg/ml essential oil concentration
of culture medium. Furthermore carboxymethylcellulase
and xylanase activities were
decreased remarkably when 0.5 mg/ml concentration of essential oil was added
into culture media regardless of type of the oil.

Kaynakça

  • Akin DE, Borneman WS, Lyon CE 1990. Degradation of leaf blades and stems by monocentric and polycentric isolates of ruminal fungi. Anim. Feed Sci, Technol. 31:205

Esansiyel Yağların Eklenmesinin, Sığırlardan İzole Edilen Rumen Funguslarının Yaşama Oranları ve Lignoselülolitik Enzim Aktivitelerine Etkileri

Yıl 2017, Cilt: 20 Sayı: 3, 235 - 241, 10.03.2017
https://doi.org/10.18016/ksudobil.289457

Öz

Antibiyotik iyonoforların
yasaklanmasından sonra bilim insanları rumen fermantasyonunun kontrolü amacıyla
diğer alternatiflerin değerlendirilmesi üzerine yoğunlaşmışlardır. Bitkisel
kaynaklı esansiyel yağlar çiftlik hayvanları için bu tip katkı maddelerine
alternatif oluşturabilir. Fakat bitkisel esansiyel yağların anaerobik
fungusların yaşama oranları ve enzim aktiviteleri üzerine olan bilgilerimiz
oldukça kısıtlıdır. Bu çalışma bitkisel esansiyel yağların rumen
mikroorganizmaları içerisinde özel bir konuma sahip bu grup üzerine olası
etkilerini araştırmayı amaçlamıştır. Antimikrobiyal özelliklere sahip olan
mersin, ardıç, melisa ve kekik esansiyel yağlarının farklı dozajlarının Neocallimastix sp. GMLF2 ve Orpinomyces sp. GMLF18 izolatlarının
yaşama oranları ve enzim aktiviteleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu
amaçla esansiyel yağlar etil alkol içerisinde çözündürülerek besi yerlerine
eklenmiştir. Besi yerlerine 1 mg/ml esansiyel yağ eklendiğinde fungal (Neocallimastix sp. GMLF2 ve Orpinomyces sp. GMLF18) yaşamın tamamen durduğu
gözlemlenmiştir. Besi yerlerine 0.5 mg/ml-1 veya daha fazla esansiyel
yağ eklenmesi durumunda KMSaz (
Karboksi metil selülaz) ve ksilanaz enzim aktivitelerinde önemli bir azalma
söz konusu olmuştur.

Kaynakça

  • Akin DE, Borneman WS, Lyon CE 1990. Degradation of leaf blades and stems by monocentric and polycentric isolates of ruminal fungi. Anim. Feed Sci, Technol. 31:205
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm MİKROBİYOLOJİ (Microbiology)
Yazarlar

Mehmet Sait Ekinci

İsmail Akyol

Kadriye Dalfesoğlu Bu kişi benim

Emin Özköse

Yayımlanma Tarihi 10 Mart 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 20 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Ekinci, M. S., Akyol, İ., Dalfesoğlu, K., Özköse, E. (2017). Esansiyel Yağların Eklenmesinin, Sığırlardan İzole Edilen Rumen Funguslarının Yaşama Oranları ve Lignoselülolitik Enzim Aktivitelerine Etkileri. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 20(3), 235-241. https://doi.org/10.18016/ksudobil.289457
AMA Ekinci MS, Akyol İ, Dalfesoğlu K, Özköse E. Esansiyel Yağların Eklenmesinin, Sığırlardan İzole Edilen Rumen Funguslarının Yaşama Oranları ve Lignoselülolitik Enzim Aktivitelerine Etkileri. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. Mart 2017;20(3):235-241. doi:10.18016/ksudobil.289457
Chicago Ekinci, Mehmet Sait, İsmail Akyol, Kadriye Dalfesoğlu, ve Emin Özköse. “Esansiyel Yağların Eklenmesinin, Sığırlardan İzole Edilen Rumen Funguslarının Yaşama Oranları Ve Lignoselülolitik Enzim Aktivitelerine Etkileri”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 20, sy. 3 (Mart 2017): 235-41. https://doi.org/10.18016/ksudobil.289457.
EndNote Ekinci MS, Akyol İ, Dalfesoğlu K, Özköse E (01 Mart 2017) Esansiyel Yağların Eklenmesinin, Sığırlardan İzole Edilen Rumen Funguslarının Yaşama Oranları ve Lignoselülolitik Enzim Aktivitelerine Etkileri. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 20 3 235–241.
IEEE M. S. Ekinci, İ. Akyol, K. Dalfesoğlu, ve E. Özköse, “Esansiyel Yağların Eklenmesinin, Sığırlardan İzole Edilen Rumen Funguslarının Yaşama Oranları ve Lignoselülolitik Enzim Aktivitelerine Etkileri”, KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, c. 20, sy. 3, ss. 235–241, 2017, doi: 10.18016/ksudobil.289457.
ISNAD Ekinci, Mehmet Sait vd. “Esansiyel Yağların Eklenmesinin, Sığırlardan İzole Edilen Rumen Funguslarının Yaşama Oranları Ve Lignoselülolitik Enzim Aktivitelerine Etkileri”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 20/3 (Mart 2017), 235-241. https://doi.org/10.18016/ksudobil.289457.
JAMA Ekinci MS, Akyol İ, Dalfesoğlu K, Özköse E. Esansiyel Yağların Eklenmesinin, Sığırlardan İzole Edilen Rumen Funguslarının Yaşama Oranları ve Lignoselülolitik Enzim Aktivitelerine Etkileri. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2017;20:235–241.
MLA Ekinci, Mehmet Sait vd. “Esansiyel Yağların Eklenmesinin, Sığırlardan İzole Edilen Rumen Funguslarının Yaşama Oranları Ve Lignoselülolitik Enzim Aktivitelerine Etkileri”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, c. 20, sy. 3, 2017, ss. 235-41, doi:10.18016/ksudobil.289457.
Vancouver Ekinci MS, Akyol İ, Dalfesoğlu K, Özköse E. Esansiyel Yağların Eklenmesinin, Sığırlardan İzole Edilen Rumen Funguslarının Yaşama Oranları ve Lignoselülolitik Enzim Aktivitelerine Etkileri. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2017;20(3):235-41.