Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Structural and Bio-Technical Analysıs of Cage Aquaculture Farms in Down Fırat Basin

Yıl 2018, Cilt: 21 Sayı: 1, 58 - 65, 01.01.2018
https://doi.org/10.18016/ksudobil.286051

Öz

In
this study, the structural and bio-technical analyses of cage-fishing
enterprises registered to the provinces of Şanlıurfa and Gaziantep located in
Karkamış and Birecik Dam Lakes region known as Down Fırat Basin were
investigated. In this sense, total of 28 licensed enterprises (11 from
Gaziantep, 17 from Şanlıurfa) were chosen and their structural-biotechnical
analyses were determined. In this study, it has been revealed that the use of
cages were unefficiently, stock density was low, feed consideration rates were
high, capacity usage rates and water area usage rates were low. According to
obtained data; in order to increase enterprises’ productivity, they ought to
hire expert and competent staff, do regular book keeping and good organization,
and have a good tight inspection by inspectors

Kaynakça

  • Anonim, 2016a. Projeye Dayalı Su Ürünleri İşletmelerinin Listesi, Gaziantep ve Şanlıurfa Tarım İl Müdürlüğü Kayıtları.
  • Anonim, 2016b. Projeye Dayalı Su Ürünleri İşletmelerinin Kiraladıkları su yüzey alanı, Gaziantep ve Şanlıurfa Tarım İl Müdürlüğü Kayıtları.
  • Adıgüzel, F. Ve Akay, M. 2005. Tokat İlinde Gökkuşağı Alabalık İşletmelerinin Ekonomik Analizi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(2): 31-40.
  • Büyükçapar, H.M.,Sezer, Ö., 2006. Rize Yöresi Alabalık İşletmelerinin Yapısal ve Biyo-Teknik Analizi. KSÜ, Fen ve Mühendislik Dergisi,9(1): 104-107.
  • Dirican, S., Musul, H., Çilek, S., 2008. Sivas ilinde Su Ürünleri Yetiştiricilik Potansiyeli ve Değerlendirilmesi. Journal of Fisheries Sciences.com, 2 (3):513-515.
  • Emre, Y, Sayın, C., Kiştin, F., Emre, N., 2008. Türkiye’de Ağ Kafeste Alabalık Yetiştiriciliği, Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri, Süleyman Demirel Üniversitesi, Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 4(1-2): 65-73.
  • Hekimoğlu B., Altındeğer M. 2012. Samsun İl’inde Su ürünleri Sektörünün Mevcut Durumu, Sorunları ve Çözüm Önerileri, Samsun Valiliği, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Haziran 2012, s: 6.
  • Jackson, A. 1988. Growth, Nutrition and Feeding, Salmon and Trout Farming. Ellis Horword Limited, England, p. 202-216.
  • Yüngül M, Karaman Z, Dörücü M 2016. Karkamış Baraj Gölündeki Yetiştiricilik Tesislerinin Su Ürünleri Mekanizasyonu Yönünden Araştırılması, Yunus Araştırma Bülteni 2016(1):37-46
  • Karaman, Z. ve Yüngül, M. 2015. Karkamış Baraj Gölündeki Alabalık İşletmelerinin Yapısal Ve Biyoteknik Yönden İncelenmesi, Yunus Araştırma Bülteni 2015(2):29-43.
  • Kayacı, A., 2008. Kahramanmaraş İl’inde Su ürünleri Yetiştiriciliği Yapan İşletmelerin Yapısal ve Biyo-Teknik Analizi. Kahramanmaraş Ünv. Fen Bilimleri Ens. Su Ür. Ananbilin Dalı. Yüksek Lisans Tezi.
  • Kocaman, E.M., Aydın, A., Ayık. Ö. 2002. Erzurum’da faaliyet Gösteren Alabalık İşletmelerinin Yapısal ve Ekonomik Analizi, E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, 19, (3-4): 319-327.
  • Rad, F., Köksal, G. 2001. Türkiye’deki Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss) İşletmelerinin Yapısal ve Biyo-Teknik Analizi. Tr. J. Of Veterinary and Animal Sciences, 25: 567-575.
  • Sayılı, M., Karataş, M., Yücer, A. Ve Akça, H., 1999. Tokat İlinde Alabalık Yetiştiriciliği Yapan İşletmelerin Yapısal ve Ekonomik Analizi, Ekin Dergisi, 7:66-72.
  • Timur, M. Ve Çağıltay, F.2008. Proje Hazırlama Tekniği Nobel Yayın No:1347, I.Basım, Ankara, 198 s.
  • Uçar M. 2005. Mersin İli’nde Bulunan Gökkuşağı Alabalığı İşletmelerinin Yapısal, Biyoteknik ve Ekonomik Analizi. Mersin Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü Su Ürünleri Yetiştiriciliği Anabilim Dalı. Yüksek Lisans Tezi.
  • Ural M., Balcı M. 2007. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki Su Ürünleri Sektörünün Gelişimi Mevcut Yetiştiricilik Tesisleri ve Sorunları, Fırat Üniv. Fen ve Müh. Bil. Dergisi, 19(4), 481-492.
  • Üstündağ, E., Aksungur, M., Dal, A., Yılmaz, C., 2000. Karadeniz Bölgesinde Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yapan İşletmelerin Yapısal Analizi ve Verimliliğinin Belirlenmesi, Sonuç Raporu Anket Formu. SÜMEA, Trabzon.
  • Yavuz, O., Kocaman, M. Ve Ayık, Ö. 1995. Erzurum’da Alabalık Yetiştiriciliği Yapan İşletmelerin Yapısal ve Ekonomik Analizi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 26(1):64-75.
  • Yeşilayer, N., Gören, H.M., Kaymak, İ.E., 2013. Mevcut Durum ve Destekleme Politikaları açısından, Türkiye ve Avrupa Birliği Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Karşılaştırılması. GOP. Ünv. Bilimsel Araştırma Dergisi, 3: 59-75.
  • Yıldız, M., Şener, E. 2003. Karadeniz Bölgesi’ndeki Gökkuşağı Alabalığı (oncorhynchus mykiss) ve Deniz levreği (Dicentrarchus labrax) Yetiştiriciliği Yapan İşletmelerin Yapısal Analizi ve Biyo-Teknolojik Özellikleri, İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dergisi, 29 (2), 241-252.
  • Yıldız, M, Doğan, K., Şener, E. 2008. Marmara Bölgesi Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss) İşletmelerinin Yapısal, Teknolojik ve Verimlilik Analizleri. İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Dergisi, 23, 1-16.

Aşağı Fırat Havzasında Kafes Balıkçılığı Yapan İşletmelerin Yapısal ve Biyoteknik Analizi

Yıl 2018, Cilt: 21 Sayı: 1, 58 - 65, 01.01.2018
https://doi.org/10.18016/ksudobil.286051

Öz

Bu çalışmada; Aşağı Fırat Havzası adıyla anılan
bölgedeki Karkamış ve Birecik Baraj göllerinde Şanlıurfa ve Gaziantep İline
kayıtlı olarak kafes balıkçılığı yapan işletmeler incelenmiştir. Bu bağlamda
anılan bölgede ruhsatlı olarak faaliyet gösteren Gaziantep iline bağlı 11 adet,
Şanlıurfa iline bağlı 17 adet olmak üzere toplam 28 adet işletme tespit edilmiş
ve işletmelerin yapısal-biyoteknik analizleri yapılmıştır. Çalışmada kafeslerin
verimli kullanılmadığı, stok yoğunluğunun düşük olduğu, yem değerlendirme
oranlarının yüksek olduğu, kapasite kullanım oranlarının ve su alanı kullanım
oranlarının düşük olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen verilere göre
işletmelerin verimliliği artırmaları için; örgütlenme, eğitimli uzman kadro
istihdam etme, düzenli kayıt tutma, yetkili mercilerin sıkı kontrolü ve
yönlendirmeleri gerekmektedir


Kaynakça

  • Anonim, 2016a. Projeye Dayalı Su Ürünleri İşletmelerinin Listesi, Gaziantep ve Şanlıurfa Tarım İl Müdürlüğü Kayıtları.
  • Anonim, 2016b. Projeye Dayalı Su Ürünleri İşletmelerinin Kiraladıkları su yüzey alanı, Gaziantep ve Şanlıurfa Tarım İl Müdürlüğü Kayıtları.
  • Adıgüzel, F. Ve Akay, M. 2005. Tokat İlinde Gökkuşağı Alabalık İşletmelerinin Ekonomik Analizi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(2): 31-40.
  • Büyükçapar, H.M.,Sezer, Ö., 2006. Rize Yöresi Alabalık İşletmelerinin Yapısal ve Biyo-Teknik Analizi. KSÜ, Fen ve Mühendislik Dergisi,9(1): 104-107.
  • Dirican, S., Musul, H., Çilek, S., 2008. Sivas ilinde Su Ürünleri Yetiştiricilik Potansiyeli ve Değerlendirilmesi. Journal of Fisheries Sciences.com, 2 (3):513-515.
  • Emre, Y, Sayın, C., Kiştin, F., Emre, N., 2008. Türkiye’de Ağ Kafeste Alabalık Yetiştiriciliği, Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri, Süleyman Demirel Üniversitesi, Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 4(1-2): 65-73.
  • Hekimoğlu B., Altındeğer M. 2012. Samsun İl’inde Su ürünleri Sektörünün Mevcut Durumu, Sorunları ve Çözüm Önerileri, Samsun Valiliği, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Haziran 2012, s: 6.
  • Jackson, A. 1988. Growth, Nutrition and Feeding, Salmon and Trout Farming. Ellis Horword Limited, England, p. 202-216.
  • Yüngül M, Karaman Z, Dörücü M 2016. Karkamış Baraj Gölündeki Yetiştiricilik Tesislerinin Su Ürünleri Mekanizasyonu Yönünden Araştırılması, Yunus Araştırma Bülteni 2016(1):37-46
  • Karaman, Z. ve Yüngül, M. 2015. Karkamış Baraj Gölündeki Alabalık İşletmelerinin Yapısal Ve Biyoteknik Yönden İncelenmesi, Yunus Araştırma Bülteni 2015(2):29-43.
  • Kayacı, A., 2008. Kahramanmaraş İl’inde Su ürünleri Yetiştiriciliği Yapan İşletmelerin Yapısal ve Biyo-Teknik Analizi. Kahramanmaraş Ünv. Fen Bilimleri Ens. Su Ür. Ananbilin Dalı. Yüksek Lisans Tezi.
  • Kocaman, E.M., Aydın, A., Ayık. Ö. 2002. Erzurum’da faaliyet Gösteren Alabalık İşletmelerinin Yapısal ve Ekonomik Analizi, E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, 19, (3-4): 319-327.
  • Rad, F., Köksal, G. 2001. Türkiye’deki Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss) İşletmelerinin Yapısal ve Biyo-Teknik Analizi. Tr. J. Of Veterinary and Animal Sciences, 25: 567-575.
  • Sayılı, M., Karataş, M., Yücer, A. Ve Akça, H., 1999. Tokat İlinde Alabalık Yetiştiriciliği Yapan İşletmelerin Yapısal ve Ekonomik Analizi, Ekin Dergisi, 7:66-72.
  • Timur, M. Ve Çağıltay, F.2008. Proje Hazırlama Tekniği Nobel Yayın No:1347, I.Basım, Ankara, 198 s.
  • Uçar M. 2005. Mersin İli’nde Bulunan Gökkuşağı Alabalığı İşletmelerinin Yapısal, Biyoteknik ve Ekonomik Analizi. Mersin Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü Su Ürünleri Yetiştiriciliği Anabilim Dalı. Yüksek Lisans Tezi.
  • Ural M., Balcı M. 2007. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki Su Ürünleri Sektörünün Gelişimi Mevcut Yetiştiricilik Tesisleri ve Sorunları, Fırat Üniv. Fen ve Müh. Bil. Dergisi, 19(4), 481-492.
  • Üstündağ, E., Aksungur, M., Dal, A., Yılmaz, C., 2000. Karadeniz Bölgesinde Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yapan İşletmelerin Yapısal Analizi ve Verimliliğinin Belirlenmesi, Sonuç Raporu Anket Formu. SÜMEA, Trabzon.
  • Yavuz, O., Kocaman, M. Ve Ayık, Ö. 1995. Erzurum’da Alabalık Yetiştiriciliği Yapan İşletmelerin Yapısal ve Ekonomik Analizi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 26(1):64-75.
  • Yeşilayer, N., Gören, H.M., Kaymak, İ.E., 2013. Mevcut Durum ve Destekleme Politikaları açısından, Türkiye ve Avrupa Birliği Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Karşılaştırılması. GOP. Ünv. Bilimsel Araştırma Dergisi, 3: 59-75.
  • Yıldız, M., Şener, E. 2003. Karadeniz Bölgesi’ndeki Gökkuşağı Alabalığı (oncorhynchus mykiss) ve Deniz levreği (Dicentrarchus labrax) Yetiştiriciliği Yapan İşletmelerin Yapısal Analizi ve Biyo-Teknolojik Özellikleri, İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dergisi, 29 (2), 241-252.
  • Yıldız, M, Doğan, K., Şener, E. 2008. Marmara Bölgesi Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss) İşletmelerinin Yapısal, Teknolojik ve Verimlilik Analizleri. İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Dergisi, 23, 1-16.
Toplam 22 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm ARAŞTIRMA MAKALESİ - RESEARCH ARTICLE
Yazarlar

Oğuzhan Kuzucu

Hakan Murat Büyükçapar

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2018
Kabul Tarihi 12 Nisan 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 21 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kuzucu, O., & Büyükçapar, H. M. (2018). Aşağı Fırat Havzasında Kafes Balıkçılığı Yapan İşletmelerin Yapısal ve Biyoteknik Analizi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 21(1), 58-65. https://doi.org/10.18016/ksudobil.286051
AMA Kuzucu O, Büyükçapar HM. Aşağı Fırat Havzasında Kafes Balıkçılığı Yapan İşletmelerin Yapısal ve Biyoteknik Analizi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. Ocak 2018;21(1):58-65. doi:10.18016/ksudobil.286051
Chicago Kuzucu, Oğuzhan, ve Hakan Murat Büyükçapar. “Aşağı Fırat Havzasında Kafes Balıkçılığı Yapan İşletmelerin Yapısal Ve Biyoteknik Analizi”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 21, sy. 1 (Ocak 2018): 58-65. https://doi.org/10.18016/ksudobil.286051.
EndNote Kuzucu O, Büyükçapar HM (01 Ocak 2018) Aşağı Fırat Havzasında Kafes Balıkçılığı Yapan İşletmelerin Yapısal ve Biyoteknik Analizi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 21 1 58–65.
IEEE O. Kuzucu ve H. M. Büyükçapar, “Aşağı Fırat Havzasında Kafes Balıkçılığı Yapan İşletmelerin Yapısal ve Biyoteknik Analizi”, KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, c. 21, sy. 1, ss. 58–65, 2018, doi: 10.18016/ksudobil.286051.
ISNAD Kuzucu, Oğuzhan - Büyükçapar, Hakan Murat. “Aşağı Fırat Havzasında Kafes Balıkçılığı Yapan İşletmelerin Yapısal Ve Biyoteknik Analizi”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 21/1 (Ocak 2018), 58-65. https://doi.org/10.18016/ksudobil.286051.
JAMA Kuzucu O, Büyükçapar HM. Aşağı Fırat Havzasında Kafes Balıkçılığı Yapan İşletmelerin Yapısal ve Biyoteknik Analizi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2018;21:58–65.
MLA Kuzucu, Oğuzhan ve Hakan Murat Büyükçapar. “Aşağı Fırat Havzasında Kafes Balıkçılığı Yapan İşletmelerin Yapısal Ve Biyoteknik Analizi”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, c. 21, sy. 1, 2018, ss. 58-65, doi:10.18016/ksudobil.286051.
Vancouver Kuzucu O, Büyükçapar HM. Aşağı Fırat Havzasında Kafes Balıkçılığı Yapan İşletmelerin Yapısal ve Biyoteknik Analizi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2018;21(1):58-65.