Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Farklı Silajlık Mısır Çeşitlerinin Hamur Olum Döneminde Silaj ve Tane Özelliklerinin Belirlenmesi

Yıl 2017, Cilt: 20 , 1 - 5, 26.12.2017
https://doi.org/10.18016/ksudobil.348830

Öz














Bu araştırma 9 farklı silajlık mısır çeşidinin (Cadız, Colonia, SY
Lucrosa, Truva, BC 682, OSSK 596, DS 0224, Arifiye ve Sakarya) bazı silaj ve
tane özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 2013 ve 2014 yıllarında
yürütülmüştür. Silaj ve tane özellikleri bitkilerin hamur olum döneminde
incelenmiştir. Bu dönemde alınan bitkiler 2 cm boyutunda parçacıklara ayrılmış
ve 2’şer litrelik plastik kaplarda 25±2 oC sıcaklıkta 75 gün süre
ile silolanmıştır. Daha sonra silaj örnekleri 60 oC’de sabit
ağırlığa gelinceye kadar kurutulmuş ve öğütülerek analize hazır hale
getirilmiştir. Tane özellikleri için hamur olum döneminde alınan koçanlar 60 oC’de
kurutularak, harmanlanmış ve öğütülerek analizi yapılmıştır. Silaj örneklerinde
kuru madde oranı, ham protein oranı, ADF, NDF, K, P, Ca ve Mg içerikleri,
tanede ise ham protein kül oranı ile nişasta ve yağ içerikleri belirlenmiştir. Birleştirilmiş
yıllara göre; silaj örneklerinde kuru madde, ADF ve NDF oranları sırasıyla % 28.36
- 34.58, % 31.30 - 37.47 ve % 50.53 - 60.40, tanede ise nişasta, yağ ve kül
oranı sırasıyla % 60.88 - 68.71, % 4.48 - 5.32 ve % 2.10 - 2.51 arasında
değişmiştir. En yüksek ham protein oranı silajda % 9.09 ile SY Lucrosa, tanede %
11.36 ile Arifiye çeşidinde belirlenmiştir. Bununla birlikte silaj ve tane
özellikleri arasındaki korelasyon da incelenmiş ve silajın kimyasal özellikleri
ile tanenin içeriği arasında değişen oranlarda ilişki olduğu tespit edilmiştir.




Kaynakça

  • Acuna ML, Savin R, Curá JA, Slafer GA (2005). Grain protein quality in response to changes in pre-anthesis duration in wheats released in 1940, 1964 and 1994. J. Agron. Crop Sci. 191: 226-232.
  • Alçiçek A, Kılıç A. Ayhan V, Özdoğan M (2010). Türkiye’de kaba yem üretimi ve sorunları. Türkiye Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi, 11-15 Ocak, Ankara.
  • Arslan N, Erdurmuş C, Öten M, Aydınoğlu B, Çakmakçı S (2016). Mısır ile soyanın farklı oranlarda karıştırılmasıyla elde edilen silajlarda besin değerinin belirlenmesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 31.
  • Arslan N, Erdurmuş C, Öten M, Aydınoğlu B, Çakmakçı S (2017). Mısır (Zea mays L.) ile Leucaena leucocephala L. Bitkisinin Karıştırılmasıyla Hazırlanan Silajların Besin Değerinin Belirlenmesi. Ege Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 54(1):101-106
  • Deniz S, Nursoy H, Yımaz İ, Karslı MA (2001). Vejetasyonun farklı devrelerinde hasat edilmenin bazı mısır varyetelerinde besin madde içeriği ve silaj kalitesi ile sindirilebilir kuru madde miktarına etkisi. Veteriner Bilimleri Dergisi, 17(3): 43-49.
  • Feil B (1997). The inverse yield-protein relationship in cereals, possibilities and limitations for genetically improving the grain protein yield. Trends Agron.1:103-119.
  • Hill JH (1993). How a Corn Plant Develops. Special Reports No:48, Iowa State University of Science and Techonology Cooperative Extension Service, Ames, Iowa.
  • Keleş G, Çıbık, M (2014). Mısır silajının besin ve besleme değerini etkileyen faktörler. Hayvansal Üretim 55(2): 27-37.
  • Kantarcı D, Pazır F, İştipliler D, Tosun M, Tonk, FA (2016). Tatlı Mısırın Kalite Kriterlerine Göre Optimum Hasat Zamanının Belirlenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 25 (Özel sayı-1):70-73
  • Kaya Ö, Polat C (2010). Tekirdağ İli Koşullarında I. ve II. Ürün Olarak Yetiştirilen Bazı Mısır Çeşitlerinin Silaj Fermantasyon Özellikleri ve Yem Değerinin Belirlenmesi. Journal of Tekirdag Agricultural Faculty, 7(3): 129-136.
  • Kırtok Y (1998). Mısır Üretimi ve Kullanımı, Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği Yayınları, Ankara.
  • Kidambi SP, Matches AG and Gricgs TC 1989. Variability for Ca, Mg, K, Cu, Zn, and K/(Ca +Mg) ratio among 3 wheat grasses and sainfoin on the southern high plains. Journal of Range Management, 42: 316-322.
  • Kün E (1985). Sıcak İklim Tahılları. A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları 953, Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara 317.
  • Meeske R, Basson HM, Pienaa JP and Cruywagen CW (2000). A comparison of the yield, nutritonal value and predicted production potentiel of different maize hybrids for silage production. South African Journal of Animal Science, 30(1):18-21.
  • Özata E, Öz A, Kapar H (2012). Silajlık hibrit mısır çeşit adaylarının verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 5(1): 37-41.
  • Yaylak E, Alçiçek A (2003). Sığır besiciliğinde ucuz bir kaba yem kaynağı: Mısır Silajı. Hayvansal Üretim Dergisi 44 (2), 29-36.
  • Yıldırım A (2004). Çukurova Bölgesinde Farklı Lokasyonlarında Yetiştirilen Sekiz Mısır (Zea mays L.) Çeşidinin Verim Ve Kalite Unsurlarının Belirlenmesi Üzerinde Bir Araştırma. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri ABD, Doktora Tezi.
Toplam 17 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm TARLA BİTKİLERİ (Field Crops)
Yazarlar

Uğur Başaran Bu kişi benim

Erdem Gülümser Bu kişi benim

Medine Çopur Doğrusöz Bu kişi benim

Hanife Mut Bu kişi benim

Ayşenur Şahin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 26 Aralık 2017
Kabul Tarihi 12 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 20

Kaynak Göster

APA Başaran, U., Gülümser, E., Çopur Doğrusöz, M., Mut, H., vd. (2017). Farklı Silajlık Mısır Çeşitlerinin Hamur Olum Döneminde Silaj ve Tane Özelliklerinin Belirlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 20, 1-5. https://doi.org/10.18016/ksudobil.348830
AMA Başaran U, Gülümser E, Çopur Doğrusöz M, Mut H, Şahin A. Farklı Silajlık Mısır Çeşitlerinin Hamur Olum Döneminde Silaj ve Tane Özelliklerinin Belirlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. Aralık 2017;20:1-5. doi:10.18016/ksudobil.348830
Chicago Başaran, Uğur, Erdem Gülümser, Medine Çopur Doğrusöz, Hanife Mut, ve Ayşenur Şahin. “Farklı Silajlık Mısır Çeşitlerinin Hamur Olum Döneminde Silaj Ve Tane Özelliklerinin Belirlenmesi”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 20, Aralık (Aralık 2017): 1-5. https://doi.org/10.18016/ksudobil.348830.
EndNote Başaran U, Gülümser E, Çopur Doğrusöz M, Mut H, Şahin A (01 Aralık 2017) Farklı Silajlık Mısır Çeşitlerinin Hamur Olum Döneminde Silaj ve Tane Özelliklerinin Belirlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 20 1–5.
IEEE U. Başaran, E. Gülümser, M. Çopur Doğrusöz, H. Mut, ve A. Şahin, “Farklı Silajlık Mısır Çeşitlerinin Hamur Olum Döneminde Silaj ve Tane Özelliklerinin Belirlenmesi”, KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, c. 20, ss. 1–5, 2017, doi: 10.18016/ksudobil.348830.
ISNAD Başaran, Uğur vd. “Farklı Silajlık Mısır Çeşitlerinin Hamur Olum Döneminde Silaj Ve Tane Özelliklerinin Belirlenmesi”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 20 (Aralık 2017), 1-5. https://doi.org/10.18016/ksudobil.348830.
JAMA Başaran U, Gülümser E, Çopur Doğrusöz M, Mut H, Şahin A. Farklı Silajlık Mısır Çeşitlerinin Hamur Olum Döneminde Silaj ve Tane Özelliklerinin Belirlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2017;20:1–5.
MLA Başaran, Uğur vd. “Farklı Silajlık Mısır Çeşitlerinin Hamur Olum Döneminde Silaj Ve Tane Özelliklerinin Belirlenmesi”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, c. 20, 2017, ss. 1-5, doi:10.18016/ksudobil.348830.
Vancouver Başaran U, Gülümser E, Çopur Doğrusöz M, Mut H, Şahin A. Farklı Silajlık Mısır Çeşitlerinin Hamur Olum Döneminde Silaj ve Tane Özelliklerinin Belirlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2017;20:1-5.