Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Yem Üretimi Amacıyla Yetiştirilen Sakız Fasulyesinde (Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub.) Farklı Sıra Aralıklarının Ot Verimi ve Kalitesi Üzerine Etkileri

Yıl 2017, Cilt: 20 , 126 - 129, 26.12.2017
https://doi.org/10.18016/ksudobil.349013

Öz

Bu
çalışmada, sakız fasulyesinin (Cyamopsis
tetragonobla
(L.) Taub.) farklı sıra arası ile ekiminin ot verimi ve kalitesi
üzerine etkileri belirlenmiştir. Deneme Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Dardanos Yerleşkesi Ziraat Fakültesi uygulama alanında 2015 ve 2016 yıllarında tarla
denemesi olarak yürütülmüştür. Araştırma tesadüf blokları deneme desenine göre
3 tekerrürlü olarak kurulmuş ve sıra aralıkları 20, 40, 60, 80 ve 100 cm olacak
şekilde tertiplenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, sıra aralıklarının
yeşil ve kuru ot verimi ile otun ham protein, NDF ve ADF oranları üzerine etkisi
önemli olurken, ham kül içeriğine etkisi önemsiz bulunmuştur. İncelenen bütün
özelliklerde en yüksek sonuçlara 20 cm sıra aralıklarında ulaşılırken, en düşük
değerler 100 cm sıra aralığında tespit edilmiştir. Sonuç olarak, sakız
fasulyesinin ot üretimi amacıyla yetiştirilmesi halinde 20 cm sıra aralığı ile ekilmesi
uygun bulunmuştur. 

Kaynakça

  • Açıkgöz E, Uzun A, Bilgili U, Sıncık M 2004. Yield and Quality Performances of Forage Type Pea Strains Contrasting Leaf Types. European J. Agronomy, 22: 85-94.
  • Albayrak S, Turk M, Yuksel O 2011. Effect of Row Spacing and Seeding Rate on Hungarian Vetch Yield and Quality. Turk J Field Crops, 16(1): 54-58. Anderson E 1949. Endosperm Mucilages of Legumes. Ind. Eng. Chem., 41: 2887-2890.
  • AOAC 1990. Official Methods of Analysis (15th Ed.). Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA.
  • Arora RN, Pahuja SK 2008. Mutagenesis in Guar (Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub.). Plant Mutation Reports, 2(1): 7-9.
  • Bewal S, Purohit J, Kumar A, Khedasana R, Rama Rao S 2009. Cytogenetical Investigations in Colchicine-Induced Tetraploids of Cyamopsis tetragonoloba L. Czech J. Genet. Plant Breed., 45(4): 143-154.
  • Cox WJ, Otis DJ 1993. Grain and Silage Responses of Commercial Corn Hybrids to Plant Densities. Agronomy Abstract, ASA, Madison, WI, p. 132.
  • Cupina B, Eric P 1999. The Effects of Sowing Method and Seeding Rate on Yield and Quality of Sainfoin (O. sativa L.) Forage. Scientia Agriculturae Bohemica 30: 107-114. Gökkuş A, Kantar F, Karadoğan T, Koç A 2015. Tarla Bitkileri (üçüncü baskı). Atatürk Üni. Ziraat Fak. Ders Yay. No: 188, 211s.
  • Graybill JS, Cox WJ, Otis DJ 1991. Yield and Quality of Forage Maize as Influenced by Hybrid, Planting Date and Plant Density. Agronomy J., 83: 559-564.
  • Hakyemez BH 2000. Çok Yıllık Yonca, Korunga ve Nohut Geveninde Bitki Sıklığının Yem Verimine Etkileri. Ankara Üni. Fen Bil. Enst. Tarla Bitk. Anabilim Dalı (Doktora Tezi), Ankara, 157s.
  • Kuhad MS, Sheoran IS 1986. Physiological and Biological Changes in Cluster Bean (Cyamopsis tetranogoloba L.) Genotype under Water Stress. Indian J. Plant Physiology, 29(1): 46-52.
  • Kuşvuran A, Kaplan M, Nazli Rİ 2014. Effects of Mixture Ratio and Row Spacing in Hungarian Vetch (Vicia pannonica Crantz.) and Annual Ryegrass (Lolium multiflorum Lam.) Intercropping System on Yield and Quality under Semiarid Climate Conditions. Turkish Journal of Field Crops, 19(1): 118-128.
  • Mohamed MF, Keutgen N, Tawfik AA, Noga G 2002. Dehydration Avoidance Responses of Tepary Bean Lines Differing in Drought Resistance. J. Plant Physiol., 159: 31-38.
  • Nelson CJ, Moser LE 1994. Plant Factors Affecting Forage Quality. In: Forage Quality, Evaluation, and Utilization, Eds.: Fahey GC, Collins M, Mertens DR, Moser LE, ASA, CSSA, SSSA, Wisconsin, USA, 115-154.
  • Özcan H, Ekinci H, Kavdır Y, Yüksel O 2003. Dardanos Yerleşkesi Alan Toprakları. ÇOMÜ Yardımcı Ders Kitabı.
  • Sağlamtimur T, Gülcan H, Tükel T, Tansı V, Anlarsal E, Hatipoğlu R 1986. Çukurova Koşullarında Yem Bitkileri Adaptasyon Denemeleri. I. Baklagil yem bitkileri. Çukurova Üni. Ziraat Fak. Dergisi, 1(3): 37-51.
  • SAS 1999. Institute Inc., SAS OnlineDoc®, Version 9.0, Cary, NC: SAS Institute Inc.
  • Tan M, Kurşun Kırcı K, Dumlu Gül Z 2013. Effects of Row Spacing and Seeding Rate on Hay and Seed Yield of Eastern Anatolian Forage Pea (Pisum sativum ssp. arvense L.) Ecotype. Turkish Journal of Field Crops, 19(1): 96-100.
  • Türk M 2005. Farklı Ekim Sıklıklarının Korunganın (Onobrychis sativa L.) Kuru Ot ve Ham Protein Verimi Üzerine Etkisi. Ankara Üni. Ziraat Fak. Tarım Bilimleri Dergisi, 11: 292-298.
  • Türk M, Çelik N 2006. The Effects of Different Row Spaces and Seeding Rates on the Hay and Crude Protein Yields of Sainfoin (Onobrychis sativa Lam.). Tarım Bilimleri Dergisi, 12(2): 175-181.
  • Undersander DJ, Putnam DH, Kaminski AR, Kelling KA, Doll JD, Oplinger ES, Gunsolus JL 1991. Guar. In: Alternative Field Crop Manual. University of Wisconsin Cooperative Extension Service, University of Minnesota Extension Service, Center for Alternative Plant and Animal Products.
  • Van Soest PJ, Robertson JB, Lewis BA 1991. Methods for Dietary Fiber, Neutral Detergent Fiber, and Nonstarch Polysaccharides in Relation to Animal Nutrition. J. Dairy Sci., 74: 3583-3597.
  • Whistler RL, Hymowitz T 1979. Guar Agronomy, Production, Industrial Use, and Nutrition. Purdue University Press, West Lafayette, IN. 1-118.
Toplam 22 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm TARLA BİTKİLERİ (Field Crops)
Yazarlar

Gürkan Cebeci Bu kişi benim

Fırat Alatürk Bu kişi benim

Ahmet Gökkuş Bu kişi benim

Selçuk Birer Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 26 Aralık 2017
Kabul Tarihi 18 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 20

Kaynak Göster

APA Cebeci, G., Alatürk, F., Gökkuş, A., Birer, S. (2017). Yem Üretimi Amacıyla Yetiştirilen Sakız Fasulyesinde (Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub.) Farklı Sıra Aralıklarının Ot Verimi ve Kalitesi Üzerine Etkileri. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 20, 126-129. https://doi.org/10.18016/ksudobil.349013
AMA Cebeci G, Alatürk F, Gökkuş A, Birer S. Yem Üretimi Amacıyla Yetiştirilen Sakız Fasulyesinde (Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub.) Farklı Sıra Aralıklarının Ot Verimi ve Kalitesi Üzerine Etkileri. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. Aralık 2017;20:126-129. doi:10.18016/ksudobil.349013
Chicago Cebeci, Gürkan, Fırat Alatürk, Ahmet Gökkuş, ve Selçuk Birer. “Yem Üretimi Amacıyla Yetiştirilen Sakız Fasulyesinde (Cyamopsis Tetragonoloba (L.) Taub.) Farklı Sıra Aralıklarının Ot Verimi Ve Kalitesi Üzerine Etkileri”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 20, Aralık (Aralık 2017): 126-29. https://doi.org/10.18016/ksudobil.349013.
EndNote Cebeci G, Alatürk F, Gökkuş A, Birer S (01 Aralık 2017) Yem Üretimi Amacıyla Yetiştirilen Sakız Fasulyesinde (Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub.) Farklı Sıra Aralıklarının Ot Verimi ve Kalitesi Üzerine Etkileri. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 20 126–129.
IEEE G. Cebeci, F. Alatürk, A. Gökkuş, ve S. Birer, “Yem Üretimi Amacıyla Yetiştirilen Sakız Fasulyesinde (Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub.) Farklı Sıra Aralıklarının Ot Verimi ve Kalitesi Üzerine Etkileri”, KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, c. 20, ss. 126–129, 2017, doi: 10.18016/ksudobil.349013.
ISNAD Cebeci, Gürkan vd. “Yem Üretimi Amacıyla Yetiştirilen Sakız Fasulyesinde (Cyamopsis Tetragonoloba (L.) Taub.) Farklı Sıra Aralıklarının Ot Verimi Ve Kalitesi Üzerine Etkileri”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 20 (Aralık 2017), 126-129. https://doi.org/10.18016/ksudobil.349013.
JAMA Cebeci G, Alatürk F, Gökkuş A, Birer S. Yem Üretimi Amacıyla Yetiştirilen Sakız Fasulyesinde (Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub.) Farklı Sıra Aralıklarının Ot Verimi ve Kalitesi Üzerine Etkileri. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2017;20:126–129.
MLA Cebeci, Gürkan vd. “Yem Üretimi Amacıyla Yetiştirilen Sakız Fasulyesinde (Cyamopsis Tetragonoloba (L.) Taub.) Farklı Sıra Aralıklarının Ot Verimi Ve Kalitesi Üzerine Etkileri”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, c. 20, 2017, ss. 126-9, doi:10.18016/ksudobil.349013.
Vancouver Cebeci G, Alatürk F, Gökkuş A, Birer S. Yem Üretimi Amacıyla Yetiştirilen Sakız Fasulyesinde (Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub.) Farklı Sıra Aralıklarının Ot Verimi ve Kalitesi Üzerine Etkileri. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2017;20:126-9.