Yazım Kuralları

Kocatepe Veteriner Dergisi Makale Gönderim ve Yazım Kuralları


1. Makale Gönderimi
Dergimize makale gönderimi sadece DergiPark üzerinden çevrimiçi olarak yapılmaktadır. Gönderim sırasında aşağıdaki belgelerin eksiksiz yüklenmesi gereklidir. Formata uygun olmayan gönderimler yazara geri gönderilir.
Kapak Dosyası: İngilizce ve Türkçe başlık, yazar(lar) isim soyisim (yazar isim soyisimleri unvansız yazılmalıdır), kurum, proje, kongre, etik vb bilgiler verilmelidir. Kapak dosyası şablonunu görmek için lütfen tıklayınız.
Ana Metin Dosyası: Makaleye ait İngilizce ve Türkçe başlık, öz, abstract, giriş, materyal metot, bulgular, tartışma ve sonuç bölümlerini içermelidir. Bu dosyada yazar ve kurum bilgileri yer almamalıdır.
Author_Agreement_Form: Tüm yazarlar tarafından imzalanıp sisteme yüklenmelidir.
Telif Hakkı Devir Sözleşmesi: Tüm yazarlar tarafından imzalanıp sisteme yüklenmelidir.
Etik Kurul Onay Formu: Etik kurul tarafından onaylanan form sisteme yüklenmelidir.
Benzerlik Raporu (iThenticate): Benzerlik raporu sisteme yüklenmelidir.
2. Makale Türleri
Araştırma makalesi, olgu sunumu ve editöre mektup türünden yayınlar Kocatepe Veteriner Dergisi tarafından kabul edilmektedir. İngilizce yazılmış yayınlara öncelik verilmektedir.
Araştırma makalesi, yeterli bilimsel araştırma, gözlem ve deneylere dayanan orijinal bilimsel makalelerdir. Makaleler başlık, öz ve anahtar kelimeler, giriş, materyal ve metod, bulgular, tartışma, sonuç ve referanslardan oluşur. Öz en fazla 250 kelimeden oluşmalıdır. Makale, kapak sayfası (başlık, öz, anahtar kelimeler) ve referanslar hariç 6000 kelimeyi geçmemelidir. Tablo ve şekiller sınıra dahil değildir. Referans sayısı en fazla 50 olmalıdır.
Olgu sunumları, ilgili bilimsel alanların uygulama, klinik ve laboratuvarlarında karşılaşılan nadir önemli bulguların yazılı sunumudur. Bu makalelerin başlık ve özleri tam uzunlukta orijinal makale formatında yazılmalı (ancak öz 150 kelimeyi geçmemelidir) ve geri kalan bölümleri giriş, olgu tarihçesi, tartışma, sonuç ve referanslar takip etmelidir. Referans sayısı en fazla 20 olmalıdır ve metin uzunluğu toplamda 2500 kelimeyi geçmemelidir. Tablo ve şekiller sınıra dahil değildir.
Editöre mektuplar, bilimsel veya pratik faydaları olan konuların veya ilginç vakaların kısa ve resimlerle belgelenmiş sunumlarıdır.
3. Makale Bölümleri

Makale aşağıdaki bölümlerden oluşmalıdır:
İngilizce Başlık: Başlıkta her bir kelimenin ilk harfi büyük olmalıdır. Başlık edat ve bağlaç içeriyorsa bunlar küçük harfle yazılmalıdır. Başlık “ortalı” yazılmalı ve yazı tipi olarak Garamond 14 punto kullanılmalıdır. Başlıktan sonra 1,5 satır aralığı boşluk bırakılmalıdır.
Abstract: Abstract bölümü en fazla 250 kelime içermeli ve tek paragraf halinde yazılmalıdır. İki yana yaslı yazım stili seçilmelidir.
Keywords: Alfabetik sıraya göre kelimelerin ilk harfleri büyük olacak şekilde yazılmalı ve sola yaslı olmalıdır. Her makaleye en fazla 5 anahtar kelime eşlik etmelidir. Anahtar kelimeler Türkiye Bilim Terimleri internet sitesinden seçilmelidir (bkz. www.bilimterimleri.com).
Türkçe Başlık: Başlıkta her bir kelimenin ilk harfi büyük olmalıdır. Başlık edat ve bağlaç içeriyorsa bunlar küçük harfle yazılmalıdır. Başlık “ortalı” yazılmalı ve yazı tipi olarak Garamond 14 punto kullanılmalıdır. Başlıktan sonra 1,5 satır aralığı boşluk bırakılmalıdır.
Öz: Öz bölümü en fazla 250 kelime içermeli ve tek paragraf halinde yazılmalıdır. İki yana yaslı yazım stili seçilmelidir.
Anahtar Kelimeler: Alfabetik sıraya göre kelimelerin ilk harfleri büyük olacak şekilde yazılmalı ve sola yaslı olmalıdır. Her makaleye en fazla 5 anahtar kelime eşlik etmelidir. Anahtar kelimeler Türkiye Bilim Terimleri internet sitesinden seçilmelidir (bkz. www.bilimterimleri.com).
Giriş: Çalışma ile ilgili literatürün kapsamlı bir özeti sunulmalıdır. Giriş kısmının sonunda çalışma ile ilgili amaç(lar) ve hipotez(ler) açıkça belirtilmelidir.
Materyal ve Metot: Gereksiz detaylara girilmeden, açık ve net olarak yazılmalıdır. İstatistiksel analiz metodu ve istatistiğin yapıldığı yazılım ayrıntılı bir şekilde belirtilmelidir. Hayvan çalışmaları ile ilgili etik kurul onay bilgisi sunulmalıdır.
Bulgular: Bu bölüm kısa ve öz olarak sunulmalıdır.
Tartışma: Bu bölüm çalışma sonuçları ve literatürlerin güncel bir yorumunu içermelidir.
Sonuç: Bu bölümde kısa ve öz olarak çalışmanın hipotez ve amaca uygunluğu sunulmalıdır.
Not: Tartışma ve sonuç bölümleri mutlaka ayrı başlıklar halinde yazılmalıdır.
Kaynaklar: Referansların yazım stili APA olmalıdır. Literatürlerin güncel olmasına özen gösterilmelidir. Kaynakların doğruluğundan makale yazarları sorumludur. Basım öncesi bir yayından alıntı yapılıyorsa (baskıda şeklindeki bir ifadeyle) belirtilmelidir. Mümkünse referansa ait DOI numarası sunulmalıdır. Dergi adları Index Medicus/MEDLINE/PubMed'deki dergi kısaltmalarına uygun olarak kısaltılmalıdır.
4. Yazım kuralları
• Yazı tipi Garamond olmalıdır.
• Metin aksi belirtilmediği sürece iki yana yaslı olmalı, 11 punto ile yazılmalı ve 1,5 satır aralığı olmalıdır. Başlıktan sonra 1,5 satır aralığı boşluk bırakılmalıdır.
• Her başlıktan sonraki ilk paragraf girintisiz yazılmalı, sonraki paragraflar bir girinti ile başlamalıdır.
• Sürekli sayfa ve satır numarası mutlaka eklenmelidir.
• Makale içerisindeki atıf örnekleri;
o Yaşar (2022), …..
o ….. Yaşar (2022), …..
o (Gökçe 2010; Jones ve Adeyeo 2011; Angelucci ve ark. 2017). Aynı yazara ait aynı tarihli kaynaklar 2011a, 2011b şeklinde sunulmalıdır. Sıralamada tarih olarak daha önce yapılan çalışma ilk sıraya yazılmalı, bu sıralama kuralına uyulmalıdır.
• Makale Türkçe yazılacaksa ondalıklı sayılar arasında virgül (Örneğin; 9,75) kullanımı tercih edilmelidir. İngilizce yazılacaksa ondalıklı sayılar arasında nokta (Örneğin; 9.75) kullanımı tercih edilmelidir.
• İstatistiksel güven aralığı değeri (p) küçük harf olmalıdır.
o p değeri 0,05'e yakın ise 3 ondalık basamağa kadar rapor edilmelidir (örneğin, p=0,053). 0,001'den küçük p değerleri, kesin değerler yerine p<0,001 olarak belirtilmelidir (örneğin, p=0,000006).
• = : sağında ve solunda birer boşluk olmamalıdır. Örneğin; p=0,17
• ± : sağında ve solunda birer boşluk olmamalıdır. Örneğin; 15,05±0,45
• Birimler, Uluslararası Birimler Sistemine (SI) uygun olarak hazırlanmalıdır.
o Ölçü birimlerinin ifadesinde nm, mm, cm, m kullanımları tercih edilmelidir.
o Litre yazımında küçük (l) harf tercih edilmelidir.
o Metin içinde oranlama ifadesinde oranlanacak birimin yanına .ml-1, .l-1, .g-1 ifadeleri kullanılmalıdır. Örneğin; mg/ml yerine mg.ml-1 tercih edilmelidir.
o Sıcaklık birimi olarak Santigrad Celcius (°C) tercih edilmeli ve rakamdan sonra bir boşluk bırakılarak yazılmalıdır. Örneğin; 37,5 °C
o Molar birimlerin gösteriminde M kullanılmalıdır. Alt birimlerde ise pM, nM, µM, mM gibi kısaltmalar yapılmalıdır.
o Ekivalan birim Eq olarak yazılmalıdır. Alt birimlerde ise nEq, mEq gibi kısaltmalar yapılmalıdır.
o Pozitif ve negatif yüklü iyonik elementlerin/bileşiklerin gösteriminde + ve – yükler;
 Makale Türkçe yazılıyor ise molekül üssel değeri olarak ve sayıdan sonra yazılmalıdır. Örneğin; Fe2+, O2-, P3-
 Makale İngilizce yazılıyor ise molekül üssel değeri olarak ve sayıdan önce yazılmalıdır. Örneğin; Fe+2, O-2, P-3
o Moleküle ait kapalı formüllerin yazımında sayılar alt simge olarak kullanılmalıdır. Örneğin; C6H12O6
o Yüzde (%) ifadelerinin yazımında;
 Makale Türkçe yazılıyor ise sayıdan önce yazılmalı ve arada boşluk bırakılmamalıdır. Örneğin; %12
 Makale İngilizce yazılıyor ise molekül üssel değeri olarak ve rakamdan önce yazılmalı ve arada boşluk bırakılmalıdır. Örneğin; 12%
• Matematiksel formülle gösterimde, hazır formül ve matematiksel işlem yazılım çıktısı kullanılmıyorsa çarpma işlemi için “x”, bölme işlemi için “/”, toplama için “+”, çıkarma için “-” kullanılmalı ve gerektiği yerde parantezle gösterim “(), [], {}” tercih edilmelidir. Formüller resim formatında sunulmamalıdır.
• Şekiller, grafikler ve resimler başvuru sistemi üzerinden ayrı dosyalar (TIFF veya JPEG formatında) olarak gönderilmelidir. Bu dosyalar ana metin içinde referanslardan sonra ve metin içerisinde bahsedilme sırasına göre sunulmalıdır. Şekil başlık ve açıklamaları ana belgenin içinde sunulması istenen yerde yazılmalıdır. Şekiller, grafikler ve resimlere ait başlıklar altta verilmelidir.
o Şekil alt birimleri olduğunda, alt birimler tek bir görselde birleştirilmemelidir. Her alt birim, başvuru sistemi aracılığıyla ayrı ayrı gönderilmelidir.
o Resimler, şekil alt birimlerini belirtmek için word içerisinde etiketlenmemelidir (a, b, c, vb). Etiketleme oklarla gösterim, yıldızlarla gösterim vb fotoğraf işleme programında yapılıp JPEG ya da TIFF olarak sunulmalıdır.
• Makalede kullanılan tüm kısaltmalar hem öz bölümünde hem de ana metinde ilk kullanımda tanımlanmalıdır. Kısaltma, tanımdan sonra parantez içinde verilmelidir.
• Ana metin içinde tüm referanslara, tablolara ve şekillere atıf yapılmalı, tablo ve görsel sayıları Romen rakamlarıyla gösterilmemeli ve arada “- ; : , .” işaretlerinin kullanımından kaçınılmalıdır (Örneğin; Tablo 1. Şekil 2.).
• Ana metinde bir ilaç, ürün, donanım veya yazılımdan bahsedildiğinde ürünün adı, ürünün üreticisi ve şirketin şehri ve ülkesi dahil olmak üzere ürün bilgileri, parantez içinde şu formatta verilmelidir: “Discovery St PET/CT tarayıcı (General Electric, Milwaukee, WI, ABD)”
• Gönderilen makale Türkçe ise tablo ve resim vb. açıklamaları hem Türkçe hem de İngilizce yazılmalıdır.
o Tablolar,
 Tablo içi yazılar Garamond stilinde ve 9 puntoyla yazılmalıdır.
 Ana metinde kaynaklardan sonra yer almalı ve ana metin içinde geçiş sırasına göre ardışık olarak numaralandırılmalıdır.
 Tabloların üzerine tanımlayıcı bir başlık yerleştirilmelidir.
 Tablolarda kullanılan kısaltmalar (ana metin içinde tanımlanmış olsa bile) tabloların altında dipnotlarla tanımlanmalıdır.
 Tablolar, kelime işlemci yazılımının “tablo ekle” komutu kullanılarak oluşturulmalı ve kolay okunabilmesi için anlaşılır bir şekilde düzenlenmelidir.
 Tablolarda sunulan veriler, ana metinde sunulan verilerin tekrarı olmamalı, ana metni destekleyici nitelikte olmalıdır.
 Tablolardan metin içerisinde mutlaka bahsedilmelidir (Örneğin; Tablo 1).
o Resim, Grafik, Şekil vb.,
 Resim, grafik, şekil içi yazılar Garamond stilinde olmalıdır.
 Resim, grafik, şekil herhangi bir kişi veya kurumu işaret edebilecek bilgiler gizlenmelidir.
 Gönderilen her resmin minimum çözünürlüğü 300 DPI ve minimum boyutu 50 × 50 mm, maksimum 100 × 100 mm olmalıdır.
 Resim boyutu 2 megabayt’ı aşmamalıdır.
 Kalite açısından görseller ayrıca ek dosya olarak yüklenmelidir.
• Canlı organizmalara ait cins ve tür isimleri italik olarak yazılmalıdır. Örn: Staphylococcus aureus, Escherischia coli, Solanum lycopersicum L., vb.

5. Kaynakların yazım stili
Kaynaklar Garamond 9 punto olarak ve satır aralığı 1,0 olmalıdır. Aşağıda kaynakların APA stiline uygun yazım kuralları sunulmuştur. Kaynaklar iki yana yaslı olarak yazılmalıdır.

Araştırma makalesi
Dai, C., Li, M., Liu, Y., Tran, D. H., Jiang, H., Tang, S., & Shen, J. (2023). Involvement of the inhibition of mitochondrial apoptotic, p53, NF-κB pathways and the activation of Nrf2/HO-1 pathway in the protective effects of curcumin against copper sulfate-induced nephrotoxicity in mice. Ecotoxicology and Environmental Safety, 249, 114480. https://doi.org/10.1016/j.ecoenv.2022.114480
Olgu sunumu
Nissen, T., & Wynn, R. (2014). The clinical case report: a review of its merits and limitations. BMC research notes, 7(1), 1-7. https://doi.org/10.1186/1756-0500-7-264
Editöre mektup
Korkmaz, M., Sarıtaş, Z. K., & Doğan, A. (2013). Bir Kedide Oral Olta İğnesi Penetrasyonu ve Cerrahi Sağaltımı. Kocatepe Veterinary Journal, 5(1), 99-106.
Kitap
Hoffman, R., Benz Jr, E. J., Silberstein, L. E., Heslop, H., Anastasi, J., & Weitz, J. (2013). Hematology: basic principles and practice. Elsevier Health Sciences.
Tez
Kırıkkulak M. (2022). Glifosat Bazlı Herbisite Maruz Bırakılan Ratlarda Proantosiyanidinin Testis Toksisitesi Üzerine Etkisi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
Web siteleri
World Health Organization. (2016). Palliative care for non-communicable diseases: a global snapshot in 2015: summary of results from the 2015 WHO NCD country capacity survey. [Erişim Tarihi: 04.01.2023].
6. Kontrol listesi
Aşağıda sunulan bilgilerin son kontrolünü sağlayarak makale taslağınızı DergiPark sistemi üzerinden dergimize yükleyebilirsiniz.
1. Makale taslağı makale türü ve formatına uygun olarak hazırlandı mı?
2. Makale taslağına ait kapak dosyası, telif hakkı devir sözleşmesi, yazar onay formu, etik kurul onay formu ve benzerlik raporu belgeleri ile tablo ve görseller hazır mı?
3. Tablo, şekil, grafiklere metin içerisinde atıf yapılmış mı?
4. Ana metinde sözcük ve kaynak sayı sınırına uyuluyor mu?
5. Makale taslağı bölümleri uygun başlıklar altında yapılandırıldı mı?
6. Makale taslağı Türkçe olarak yüklenecekse tablo ve görsel açıklamaları hem Türkçe hem de İngilizce olarak sunuldu mu?
7. Makale taslağı İngilizce olarak yüklenecekse makale başlığı, öz ve anahtar kelimeler bölümlerinin Türkçesi sunuldu mu?
8. Metin içi atıf gösterimi ve kaynakları dergi yazım kurallarına uygun olarak yazıldı mı?

13520    13521       13522   1352314104

14105         14106        14107       14108