Bu çalışmada, temini kolay ve ucuz olan zencefil (Zingiber officinale) kökü
tozunun gökkuşağı alabalıklarında (Oncorhynchus mykiss) nonspesifik savunma
mekanizmalarına etkisi araştırılmıştır. Araştırmada, önce zencefil katkılı yemlerle
balıkların beslenmesi, sonra zencefil katkılı yemlerle beslenmiş balıklarda
enfeksiyon oluşturulması denemesi gerçekleştirilmiş olup deneme gruplarında
büyüme parametreleri ile nonspesifik immun sistem göstergesi olarak kan
parametreleri incelenmiştir. Deneme yemlerinde zencefil kökü tozu oranı
0,0 - 0,5 - 1,0 - 2,5 - 5,0 - 10,0 ve 20,0 g/kg olacak şekilde diyetler hazırlanmıştır.
Denemede başlangıç ağırlıkları 108,7±17,0 g olan gökkuşağı alabalıkları
kullanılmıştır. Besleme denemesinde 7, 15, 25, 40 ve 60 gün besleme sonrası her
grupta biyometrik ölçümler ve kan parametreleri tespiti yapılmıştır. Enfeksiyon
denemesinde 15 gün 0,5 - 1,0 - 2,5 - 5,0 - 10,0 ve 20,0 g/kg oranlarında deneme
yemleriyle çalışma yürütülmüş ve Yersinia ruckeri enfeksiyonu oluşturulmuştur.
Enfeksiyon denemeleri 35 gün sürmüştür. Sonuç olarak alabalıklarda zencefil
kullanımının büyüme ve bağışıklık açısından olumlu etki gösterdiği ve alabalık
yetiştiricilerine 7 gün kullanım için 1,0 - 5,0 g/kg; 15 ve 25 gün kullanım için
2,5 g/kg; 40 ve 60 gün kullanım için 0,5 - 2,5 g/kg oranında zencefil kullanımının
tavsiye edilebileceği belirlenmiştir.
Gökkuşağı alabalığı Oncorhynchus mykiss immunostimulant zencefil
In this study, the effect of ginger (Zingiber officinale) root powder, which is easy to obtain and cheap, on nonspecific
defense mechanisms in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) was investigated. In the study, firstly feeding of fish with ginger added
feeds, then creating an infection in fish fed with ginger added a feed, blood parameters as an indicator of nonspecific immune system
and growth parameters in the experimental groups were investigated. The ginger root powder was added to the test feeds at
0.0 - 0.5 - 1.0 - 2.5 - 5.0 - 10.0 and 20.0 g / kg. Rainbow trout (O. mykiss) having 108.7 ± 17 g of initial weights were used.
The biometric measurements were done and the blood parameters were determined in each group after feeding 7, 15, 25, 40 and 60
days respectively. The infection experiment was conducted during the 15 days with experiment feeds mixed
by 0.0 - 0.5 - 1.0 - 2.5 - 5.0 - 10.0 and 20.0 g/kg and infection of Yersinia ruckeri was created. The infection experiments lasted for
35 days. As a result, the use of ginger in trout has a positive effect on growth and immunity and It has been determined that the use
of ginger at a rate of 1.0 - 5.0 g/kg for 7 days; 2.5 g/kg for 15 and 25 days 0.5 - 2.5 g/kg for 40 and 60 days may be recommended
for trout farmers.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Ağustos 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019Cilt: 5 Sayı: 2 |