Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

DOĞALTAŞ ÜRETİMİ VE SU İLİŞKİSİ

Yıl 2018, Cilt: 57, 135 - 142, 15.12.2018
https://doi.org/10.30797/madencilik.493682

Öz

Su insan vücudu için vazgeçilmez bir bileşen olduğu gibi, insan yaşamının da önemli bir parçasını
oluşturmaktadır. İnsan yaşamında beslenme amaçlı tahıl, meyve, sebze ve et gibi gıda ürünlerinin
üretiminde olduğu kadar her türlü endüstriyel üretimde de suya ihtiyaç duyulmaktadır. Doğaltaş
üretiminde de aramadan başlayıp mamul halde kullanıma sunuluncaya kadar değişik aşamalarda
değişik miktarlarda su gerekmektedir. Mamul madde içinde yer almayan, ancak doğaltaş
üretiminin değişik aşamalarında kullanılan su bu araştırmanın ana konusunu oluşturmaktadır.
Günümüzde bir ürünün üretiminden kullanımına kadar geçen süreçte ihtiyacı olan su miktarına
Sanal Su adı verilmektedir. Gıda sektöründe oldukça yaygın olan bu konuda doğaltaş sektöründe
herhangi bir araştırma bulunmamaktadır ve doğaltaş ocağının kullandığı su miktarının nihai ürün
üzerindeki payı ise belirsizdir.
Yapılan çalışmada, doğaltaş ocağında aynada delik delme, kesme, blok boyutuna getirme
aşamaları ile fabrikada plaka haline getirme, parlatma, boyutlandırma ve diğer işlemlerin
uygulanması sırasında kullanılan su miktarları ölçülmeye çalışılmıştır. Sonuç olarak bir birim
boyutlandırılmış ve mamul hale getirilmiş doğaltaşın elde edilebilmesi için gerekli olan Sanal Su
miktarı hesaplanmıştır.

Kaynakça

  • Allan J.A. 1994. Overall Perspectives on Countries and Regions. In P. Rogers and P. Lydon, eds. Water in the Arab World: Perspectives and Prognoses. Cambridge, Massachusetts, USA: Harvard University Press: p.65–100.
  • Anaç S. Özçakal E. Mangü G.A., 2011. Sanal su Kavramı ve Su Yönetiminde Önemi. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 48 (2), s.159-161.
  • Aytemiz L. Diler Ö., 2015. Sanal Su Ekonomisi. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırma Dergisi, 4 (2), s.376-389.
  • Hoekstra, A.Y., Hung, P.Q., 2002. Virtual Water Trade: A Quantification of Virtual Water Flows Between Nations in Relation to International Crop Trade, Value of Water Research Report Series No:11, UNESCO-IHE, Delft, The Netherland, Pages 116.
  • Onargan T. Köse H. Deliormanlı H., 2005. Mermer. TMMOB Maden Mühendisler Odası Yayını, No.95. 3254 s., Ankara.
  • Şahin B., 2016. Küresel Bir Sorun:Su Kıtlığı ve Sanal Su Ticareti. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İktisat Anabilim Dalı, Yüksek Lisdans Tezi, 110 s., Çorum.
  • Üstüner G., 2015. Gri Suyun Arıtımı ve Yeniden Kullanımı. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 20 (2): s.119-139.
  • WWF.2014, Türkiye’nin Su Ayak İzi Raporu Su, Üretim ve Ulusalararası Ticatret İlişkisi. Kaynak: http://www.wwf.org.tr/?2720.
Toplam 8 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Yer Bilimleri ve Jeoloji Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Mahmut Mutlutürk Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Aralık 2018
Gönderilme Tarihi 8 Mayıs 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 57

Kaynak Göster

APA Mutlutürk, M. (2018). DOĞALTAŞ ÜRETİMİ VE SU İLİŞKİSİ. Scientific Mining Journal, 57, 135-142. https://doi.org/10.30797/madencilik.493682
AMA Mutlutürk M. DOĞALTAŞ ÜRETİMİ VE SU İLİŞKİSİ. Mining. Aralık 2018;57:135-142. doi:10.30797/madencilik.493682
Chicago Mutlutürk, Mahmut. “DOĞALTAŞ ÜRETİMİ VE SU İLİŞKİSİ”. Scientific Mining Journal 57, Aralık (Aralık 2018): 135-42. https://doi.org/10.30797/madencilik.493682.
EndNote Mutlutürk M (01 Aralık 2018) DOĞALTAŞ ÜRETİMİ VE SU İLİŞKİSİ. Scientific Mining Journal 57 135–142.
IEEE M. Mutlutürk, “DOĞALTAŞ ÜRETİMİ VE SU İLİŞKİSİ”, Mining, c. 57, ss. 135–142, 2018, doi: 10.30797/madencilik.493682.
ISNAD Mutlutürk, Mahmut. “DOĞALTAŞ ÜRETİMİ VE SU İLİŞKİSİ”. Scientific Mining Journal 57 (Aralık 2018), 135-142. https://doi.org/10.30797/madencilik.493682.
JAMA Mutlutürk M. DOĞALTAŞ ÜRETİMİ VE SU İLİŞKİSİ. Mining. 2018;57:135–142.
MLA Mutlutürk, Mahmut. “DOĞALTAŞ ÜRETİMİ VE SU İLİŞKİSİ”. Scientific Mining Journal, c. 57, 2018, ss. 135-42, doi:10.30797/madencilik.493682.
Vancouver Mutlutürk M. DOĞALTAŞ ÜRETİMİ VE SU İLİŞKİSİ. Mining. 2018;57:135-42.

Cited By