Diğer
BibTex RIS Kaynak Göster

INVESTIGATION OF EFFICIENCY OF INTERNAL CONTROL SYSTEM IN DAIRY PRODUCTION OPERATIONS: A COMPARISON OF MILK PRODUCTION BUSINESS IN TURKEY AND BRAZIL

Yıl 2018, Cilt: 5 Sayı: 2, 245 - 266, 30.06.2018
https://doi.org/10.30798/makuiibf.376067

Öz

The
food industry has always maintained its importance because of the rapid growth
of the world's population and the high value of nutrients for human life.
Liberalization of exports of dairy products to EU countries and efforts to
encourage milk consumption in our country have made milk and milk products
businesses important. The aim of the study is to determine whether the internal
control systems of dairy products enterprises, which operate in Turkey and had
ISO 1000 in 2014, are in line with COSO (1992) internal control model. Another
objective of the study is to compare the results achieved in the study with the
Brazilian dairy industry results. Descriptive statistical method was used in
the study. The sample of the research; Between 2014 and 2016, ISO 1000 is milk
and milk products enterprises. The data were collected by conducting
questionnaires to top managers of the dairy business, such as manager,
accounting manager, internal auditor, finance manager, human resources manager.
At the end of the study; milk production operations managers fail to fulfill
their responsibilities related to internal control and violate the code of
conduct. Besides, the managers give much importance to ethical principles. 

Kaynakça

  • 1. Baptista, A. E., W.A.C.Silva and E.A.T. Araujo (2012). ‘‘Sistema De Controles Internos: Estudo Em Emresas De Latıcınıos Da Regiao Do Alto Paranaiba/MG’’. Tourism and Management Studies Intenational Conference Algarve. V.3.
  • 2. Beretta, S., S. Bozzolan and G. Michelon (2013). The Relationship Between Board Monitoring and Internal Control System Disclosure İn Different Regulatory Environments. Web sayfası: http://www.csea.decon.unipd.it/download/projects/board- composition/C: (Erişim Tarihi: 11.11.2013).
  • 3. Bülbül, M. (2009), Kamu İç Kontrol Sistemi ve Kamu İç Kontrol Standartlarına Uyum, Ankara: Ümit Ofset.
  • 4. Chorafas, D. N. (2001). İmplementing and Auditing The İnternal Control System. New York.
  • 5. Kinney, W. R. (2000). Information Ouality Assurance and Internal Control For Management Decision Making. USA.
  • 6. Lakis, V. and L. Giriunas (2012). ‘‘The Concept of Internal Control System: Theoretical Aspect’’. ISSN 1392- 1258 Ekonomika, 91 (2), 142-152.

SÜT ÜRETİM İŞLETMELERİNDE İÇ KONTROL SİSTEMİNİN ETKİNLİĞİNİN İNCELENMESİ: TÜRKİYE VE BREZİLYA’DAKİ SÜT ÜRETİM İŞLETMELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Yıl 2018, Cilt: 5 Sayı: 2, 245 - 266, 30.06.2018
https://doi.org/10.30798/makuiibf.376067

Öz

Süt işletmeleri,
gıda sektöründe en önemli piyasalardan biridir. Dünya nüfusunun hızla artması
ve besin değeri yüksek gıdaların insan yaşamı için büyük öneme sahip olmasından
dolayı, gıda sektörü önemini her zaman korumaktadır. Süt ve süt ürünleri ise bu
gıdalardan en önemlisidir. Süt ve süt ürünlerinin insan yaşamında vazgeçilmez
olması, AB ülkelerine süt ürünleri ihracatının serbestleştirilmesi, ülkemizde
süt tüketiminin özendirilmeye çalışılması gibi nedenler süt ve süt ürünleri
işletmelerini önemli hale getirmiştir. Çalışmanın amacı; süt ve süt ürünleri
işletmelerinde iç kontrol sistemlerinin, kendi yöneticilerinin yaklaşımları
doğrultusunda COSO (1992) iç kontrol modeli ile uyumlu olup olmadığını
belirlemektir. Çalışma sonucunda ulaşılan sonuçları, Brezilya süt endüstrisi
sonuçları ile karşılaştırmak çalışmanın bir başka amacıdır. Araştırmada
tanımlayıcı istatiksel yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi;  2014- 2016 yılları arasında İSO 1000 içine
girmiş süt ve süt ürünleri işletmeleridir. Veriler, belirlenen süt
işletmelerinde görev yapan yönetici, muhasebe müdürü, iç denetçi, finans
müdürü, insan kaynakları müdürü gibi işletme üst düzey yöneticilerine anket
uygulanmak sureti ile toplanmıştır. 

Kaynakça

  • 1. Baptista, A. E., W.A.C.Silva and E.A.T. Araujo (2012). ‘‘Sistema De Controles Internos: Estudo Em Emresas De Latıcınıos Da Regiao Do Alto Paranaiba/MG’’. Tourism and Management Studies Intenational Conference Algarve. V.3.
  • 2. Beretta, S., S. Bozzolan and G. Michelon (2013). The Relationship Between Board Monitoring and Internal Control System Disclosure İn Different Regulatory Environments. Web sayfası: http://www.csea.decon.unipd.it/download/projects/board- composition/C: (Erişim Tarihi: 11.11.2013).
  • 3. Bülbül, M. (2009), Kamu İç Kontrol Sistemi ve Kamu İç Kontrol Standartlarına Uyum, Ankara: Ümit Ofset.
  • 4. Chorafas, D. N. (2001). İmplementing and Auditing The İnternal Control System. New York.
  • 5. Kinney, W. R. (2000). Information Ouality Assurance and Internal Control For Management Decision Making. USA.
  • 6. Lakis, V. and L. Giriunas (2012). ‘‘The Concept of Internal Control System: Theoretical Aspect’’. ISSN 1392- 1258 Ekonomika, 91 (2), 142-152.
Toplam 6 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular İşletme
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Nigar Özçetin

Şaban Uzay

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2018
Gönderilme Tarihi 8 Ocak 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Özçetin, N., & Uzay, Ş. (2018). SÜT ÜRETİM İŞLETMELERİNDE İÇ KONTROL SİSTEMİNİN ETKİNLİĞİNİN İNCELENMESİ: TÜRKİYE VE BREZİLYA’DAKİ SÜT ÜRETİM İŞLETMELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. Journal of Mehmet Akif Ersoy University Economics and Administrative Sciences Faculty, 5(2), 245-266. https://doi.org/10.30798/makuiibf.376067