BibTex RIS Kaynak Göster

Türkiye Muhasebe Standardı 41'e Göre Canlı Varlıkların Gerçeğe Uygun Değerinin Tespiti ve Muhasebeleştirilmesi - According To Turkish Accounting Standart 41 Living Assets At Faır Value Determining And Accounting

Yıl 2013, Cilt: 5 Sayı: 8, 148 - 165, 18.07.2013

Öz

Ülkemizde, diğer uygulamalarda olduğu gibi tarım muhasebesi uygulamalarına da uzun yıllar Türk Vergi Mevzuatı yön vermiş, ancak, tarımsal faaliyetlerin finansal tablo sunum ve açıklamalarında yeterli açıklamalara yer verilmemiştir.  Günümüzde sermaye piyasalarının gelişmesiyle birlikte işletme faaliyetlerine ilgi duyan çıkar gruplarının talepleri de değişmektedir. Doğru finansal tablolar yeterli görülmemekte, gerçeğe uygun bilgiler sunan tablolar beklenmektedir. Tarihi maliyet geçmişte kalmış bir tutardır. Bu nedenle tarihi maliyet muhasebesi yerini daha yeni bir yaklaşım olan gerçeğe uygun değer muhasebesine bırakmaktadır. Uluslararası ve buna bağlı olarak Türkiye Muhasebe Standartlarında yer alan önemli düzenlemelerden birisi de “Gerçeğe Uygun Değer Muhasebesi”dir.

Tarımsal faaliyetlerin konusunu canlı varlık ve tarımsal ürünler oluşturmaktadır. Canlı varlık ve tarımsal ürünlerin biyolojik dönüşüme sahip olması tarımsal faaliyetlerde değerleme konusunu önemli hale getirmektedir. Tarımsal faaliyetleri düzenleyen TMS 41 Tarımsal Faaliyetler standardında, canlı varlık ve tarımsal ürünlerin değerlemesi ile ilgili olarak gerçeğe uygun değer yaklaşımını benimsenmiştir.

Bu çalışmada, Türkiye Muhasebe Standartları 41: Tarımsal Faaliyetler Standardı çerçevesinde canlı varlıkların gerçeğe uygun değerinin belirlenmesi ve muhasebeleştirilmesi ile ilgili örneklere yer verilmiştir.  

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Osman Tuğay

Yayımlanma Tarihi 18 Temmuz 2013
Gönderilme Tarihi 25 Mayıs 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 5 Sayı: 8

Kaynak Göster

APA Tuğay, O. (2013). Türkiye Muhasebe Standardı 41’e Göre Canlı Varlıkların Gerçeğe Uygun Değerinin Tespiti ve Muhasebeleştirilmesi - According To Turkish Accounting Standart 41 Living Assets At Faır Value Determining And Accounting. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5(8), 148-165. https://doi.org/10.20875/sb.84782