Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

İşlenme Aşamalarındaki Çay Yapraklarından izole Edilen Koliform Grubu Bakterilerde Antibiyotik Direnç Profilinin Araştırılması

Yıl 2016, Cilt: 28 Sayı: 4, 150 - 157, 30.01.2017
https://doi.org/10.7240/marufbd.290786

Öz








Çay bitkisi (Camellia cinensis) dünyada sudan sonra en çok kullanılan içecektir. Bu çalışmada, fabrikaya getirilen yaş çayın kuru çay ola-
rak imal edilinceye kadar olan her bir işlenme aşamasındaki süreçte üzerinde doğal olarak bulunan, Gram negatif koliformbakterilerin an-
tibiyotik direnç profillerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. İzole edilen koliform bakterilerin identifikasyonu koloni morfolojisi, Gram bo-
yanma özelliği geleneksel yöntemler kullanılarak yapılmıştır. Agar disk difüzyon metodu ile antibiyotik direnç profilleri belirlenmiş ve
TEM tipi beta-laktamaz ve tetrasiklindirenç genlerinin varlığı PCR ile araştırılmıştır. Yaş çayın işleme aşamalarında toplam 312 enterik
bakteri izole edilirken işlenmiş çayda herhangi bir mikroorganizma gözlemlenmemiştir. İzolatların %35,8’i
Klebsiella, %17,6’sı Citrobac-
ter
, %15,1’i Enterobacter, %8,3’ü Edwarsiella, %7,1’i Escherichia cinslerine ait oldukları belirlenirken %16,1’i tanımlanamamıştır. İzole
edilen suşlarda en yüksek direnç %81,73 ile ampisiline karşı gözlenirken, nalidiksik asit, netilmisin ve imipeneme dirençli suş bulunma
-
mıştır. Ampisilin dirençli suşların ikisinde TEM tipi β-laktamaz geni (blaTEM) tespit edilmiştir. İzole edilen suşlarda tet(A), (B) ve (C) gen-
lerinin varlığı araştırılmış ve tetrasiklin dirençli suşlarda tet(B) geninin yaygın olarak bulunduğu tespit edilmiştir. Yapılan transformasyon
çalışmaları sonucunda tetrasiklin, ampisilin, streptomisin, seftazidim ve trimethoprim/sülfametaksazol dirençlerinin transfer edilebilir ol
-
duğu tespit edilmiştir. 




Kaynakça

  • Silva, C.F., Schwan, R.F., Dias, E.S. ve Wheals, A.E. (2000). Microbial diversity during maturation and natural processing of coffee cherries of Coffeaarabica in Brazil.International Journal of Food Microbiology, 60, 251–260.
  • Madigan, M., Martinko, J. ve Dunlap, P. (2009). Brock Bio- logy of Microorganisms, 12 th.Edition, New York.
  • Bashan, Y. ve de-Bashan, L.E. (2005). Plant growth-promo- ting. In: Hillel, D. (Ed.), Encyclopedia of Soils in the Envi- ronment, vol. 1. Elsevier, Oxford, U.K., pp. 103–115.
  • Claus, M. (1992). A standardized gram staining procedure. World Journal of Microbiology and Biotechnology, 8, 451– 452.
  • Prescott, M. ve Harley, J.P. (2001). Laboratory Exercises in Microbiology, McGraw-Hill | Fifth edition, 449-451.
  • Holt, J.,Krieg, N., Sneath,P., Staley, J. ve Williams, S. (2000). Bergey’s Manual of Determinative Bacteriology. 9th ed. Lip- pincott Williams & Wilkins, Philadelphia, Pennsylvania, USA.
  • CLSI- Clinical and Laboratory Standards Institute. (2006). Approved standard M45-A. Methods for antimicrobial dilu- tion and disk susceptibility testing of infrequently isolated or fastidious bacteria.CLSI., Wayne, Pennsylvania, USA.
  • Sambrook, J., Fritsch, E.F. veManiatis, T. (1990). Molecu- lar Cloning: A Laboratory Manual, Cold Spring Harbor Lab. Press, Plainview, NY.
  • Aarestrup, F.M., Lertworapreecha, M. ve Evans, M.C. (2003). Antimicrobial susceptibility and occurrence of resis- tance genes among Salmonella entericaserovarWeltevreden from different countries.Journal of Antimicrobial Chemothe- rapy, 52,715–8.
  • Ausubel, F.M., Brient, R. ve Kingston, R.E. (1995). Short Protocols in Molecular Biology. 2nd ed. New York:John Wil- ley and Sons.
  • Özdemir, F., Topuz, A. ve Erbağ, M. (1999). Ortodoksveçay- kuryöntemleriileüretilenfarklısınıfsiyahçayların mineral içe- rikleri.Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 23, 809- 815.
  • Bilgehan, H. (2000). KlinikMikrobiyoloji, ÖzelBakteriyolo- jiveBakteriEnfeksiyonları. 10. baskı, Barışyayınları, İzmir.
  • Scott,E.,Bloomfield,S.F.VeBarlow,C.G.(1982).Aninves- tigation of microbial contamination in the home. Journal of Hygiene, 89, 279–93.
  • Mo, H., Yang, Z. ve Zongmao, C. (2007). Microbial fermen- ted tea a potential source of natural food preservatives. Trends in Food Science and Technology, 19, 124-130.
  • Chorianopoulos, N.G., Boziaris, I.S., Stamatiou, A. ve Ny- chas, G.J.E. (2005). Microbial association and acidity de- velopment of unheated and pasteurized green-table olives fermented using glucose or sucrose supplements at various levels. Food Microbiology, 22, 117–124.
  • Nijjens,S.,Florjin,A.,Bonten,m.J.,Schmitz,F.J.,Verhoef,J. Ve Fluit, A.C. (2004). Beta lactam susceptibilities and preve- lance ESBL-producing isolates among more than 5000 Euro- pean Enterobacteriaceae isolates. International Journal of Antimicrobial Agents, 24, 585-591.
  • Alpay-Karaoglu, S., Ozgumus, O.B., Sevim, E., Kolaylı, F., Sevim, A. ve Yesilgil, P. (2007). Investigation of antibiotic resistance profile and TEM-type β-lactamase gene carriage of ampicillin-resistant Escherichia coli strains isolated from drinking water. Annals of Microbiology, 57, 281-288.
  • Ozgumus, O.B., Celik-Sevim, E., Alpay-Karaoglu, S., San- dalli, C. ve Sevim, A. (2007). Molecular Characterization of Antibiotic Resistant Escherichia coli Strains Isolated from Tap and Spring Waters in a Coastal Region in Turkey .The Journal of Microbiology, 45, 379-387.
  • Ozgumus, O.B., Sandalli, C., Sevim, A., Celik-Sevim, E. ve Sivri, N. (2009). Class 1 and Class 2 Integrons and Plas- mid-Mediated Antibiotic Resistance in Coliforms Isolated from Ten Rivers in Northern Turkey. The Journal of Microbi- ology, 47, 1- 10.
  • Çolakoğlu, F., Özgümüş, O.B., Sandalli, C., Çelik-Sevim, E. ve Alpay- Karaoğlu, Ş. (2010). Deniz suyu kökenliKoliform- lardaSınıf 1 veSınıf 2 Integron gen kasetlerive antibiyotik di- rencinin karakterizasyonu.TürkMikrobiyoloji Cemiyeti Der- gisi, 40, 97 – 108.
  • Nwosu, V.C. (2001). Antibiotic resistance with particular re- ference to soil microorganisms.Research Microbiology, 152, 421-430.
  • Livermore, D.M. (1995). β-Lactamases in laboratory and cli- nical resistance. Clinical Microbiology Review, 8, 557-84.
  • Bush, K. ve Jacoby, G.A. (1997). Nomenclature of TEM β-la- ctamases.Journal of Antimicrobial Chemotherapy, 39, 1-3.
  • Roe, M.T., Vega, E. ve Pillai, S.D. (2003). Antimicrobial re- sistance markers of class 1 and class 2 integron bearing Es- cherichia coli from irrigation water and sediments.Emerging Infectious. Diseases, 9, 822-6.
  • Chopra, I. ve Roberts, M. (2001). Tetracycline antibiotics: mode of action, applications, molecular biology, and epide- miology of bacterial resistance. Microbiology and Molecular Biology Review, 65, 232–60.
Toplam 25 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Mühendislik
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Elif Sevim

Ali Sevim Bu kişi benim

Ahu Kanburoğlu Bu kişi benim

Zuhal Kalyoncu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Ocak 2017
Kabul Tarihi 1 Kasım 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 28 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Sevim, E., Sevim, A., Kanburoğlu, A., Kalyoncu, Z. (2017). İşlenme Aşamalarındaki Çay Yapraklarından izole Edilen Koliform Grubu Bakterilerde Antibiyotik Direnç Profilinin Araştırılması. Marmara Fen Bilimleri Dergisi, 28(4), 150-157. https://doi.org/10.7240/marufbd.290786
AMA Sevim E, Sevim A, Kanburoğlu A, Kalyoncu Z. İşlenme Aşamalarındaki Çay Yapraklarından izole Edilen Koliform Grubu Bakterilerde Antibiyotik Direnç Profilinin Araştırılması. MFBD. Ocak 2017;28(4):150-157. doi:10.7240/marufbd.290786
Chicago Sevim, Elif, Ali Sevim, Ahu Kanburoğlu, ve Zuhal Kalyoncu. “İşlenme Aşamalarındaki Çay Yapraklarından Izole Edilen Koliform Grubu Bakterilerde Antibiyotik Direnç Profilinin Araştırılması”. Marmara Fen Bilimleri Dergisi 28, sy. 4 (Ocak 2017): 150-57. https://doi.org/10.7240/marufbd.290786.
EndNote Sevim E, Sevim A, Kanburoğlu A, Kalyoncu Z (01 Ocak 2017) İşlenme Aşamalarındaki Çay Yapraklarından izole Edilen Koliform Grubu Bakterilerde Antibiyotik Direnç Profilinin Araştırılması. Marmara Fen Bilimleri Dergisi 28 4 150–157.
IEEE E. Sevim, A. Sevim, A. Kanburoğlu, ve Z. Kalyoncu, “İşlenme Aşamalarındaki Çay Yapraklarından izole Edilen Koliform Grubu Bakterilerde Antibiyotik Direnç Profilinin Araştırılması”, MFBD, c. 28, sy. 4, ss. 150–157, 2017, doi: 10.7240/marufbd.290786.
ISNAD Sevim, Elif vd. “İşlenme Aşamalarındaki Çay Yapraklarından Izole Edilen Koliform Grubu Bakterilerde Antibiyotik Direnç Profilinin Araştırılması”. Marmara Fen Bilimleri Dergisi 28/4 (Ocak 2017), 150-157. https://doi.org/10.7240/marufbd.290786.
JAMA Sevim E, Sevim A, Kanburoğlu A, Kalyoncu Z. İşlenme Aşamalarındaki Çay Yapraklarından izole Edilen Koliform Grubu Bakterilerde Antibiyotik Direnç Profilinin Araştırılması. MFBD. 2017;28:150–157.
MLA Sevim, Elif vd. “İşlenme Aşamalarındaki Çay Yapraklarından Izole Edilen Koliform Grubu Bakterilerde Antibiyotik Direnç Profilinin Araştırılması”. Marmara Fen Bilimleri Dergisi, c. 28, sy. 4, 2017, ss. 150-7, doi:10.7240/marufbd.290786.
Vancouver Sevim E, Sevim A, Kanburoğlu A, Kalyoncu Z. İşlenme Aşamalarındaki Çay Yapraklarından izole Edilen Koliform Grubu Bakterilerde Antibiyotik Direnç Profilinin Araştırılması. MFBD. 2017;28(4):150-7.

Marmara Fen Bilimleri Dergisi

e-ISSN : 2146-5150

 

 

MU Fen Bilimleri Enstitüsü

Göztepe Yerleşkesi, 34722 Kadıköy, İstanbul
E-posta: fbedergi@marmara.edu.tr