BibTex RIS Kaynak Göster

SANAYİ DÖNEMİ SÜRECİNDE FRANSA’DA DİN ANLAYIŞI

Yıl 2013, Cilt: 10 Sayı: 40, 213 - 222, 13.01.2014

Öz

SANAYİ DÖNEMİ SÜRECİNDE FRANSA’DA DİN ANLAYIŞI

Özet: Çalışmamızda, 18. yüzyıl Fransa’sında sanayileşme ile meydana gelen reformcu düşüncelerin gelişim yönü incelenmiştir. Zira Bilimsel bulguların bir sonucu olan sanayileşmenin yaygın ve etkin gücü, “Sanayi Devrimi” ile kendini göstermiştir. Temelde, makinenin insan hayatına girmesi olarak değerlendirilen Sanayi Devrimi, insanoğlunun artan bilimsel bulgularıyla, evreni mümkün olduğunca eksiksiz ve daha iyi kavrama girişimlerinde bulunmasıyla başlamıştır. Bu dönemin asıl sorunu, eski feodal kurumların(Kilise-Aristokrasi-Burjuvazi) dinsel ve geleneksel dogmalarından ödün vermemeleri ve her konuyu tartışılır duruma getirmeleri olmuştur. Bu nedenle biz de, Fransa’da etkili olan filozoflardan Voltaire, J.J. Rousseau, Montesguieu, b’Holbach ve Diderot’ün görüşlerinden hareketle sanayi dönemi Fransa halkının nasıl bir düşünce ve inanç yapısına sahip olduğunu ortaya koymaya çalıştık.

RELIGIONAL PERCEPTION IN FRANCE IN THE PROCESS OF INDUSTRY PERIOD

Abstract: In this study, it was examined that the development of reformist ideas occurred via industrialization in France of 18th century. Widespread and effective power of industrialization which a consequence of scientific findings had shown itself with ‘’industry revolution’’.Basicly industry revolution had been mentioned as machine joined into human living. This revolution started with the growing scientific findings and enterprises of human being for better understanding of the universe. The main problem of that period was that old-fashioned feodal associations (church-aristocracy-bourgeoisie) used not to compensate from their both religious and conventional dogmas and they brought out every subject to discussable condition. So, we tried to explain how the idea and faith condition of french nation of industry period were and we benefited from the opinions of Voltaire, J.J. Rousseau, Montesguieu, b’Holbach and Diderot who were influential in France.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makale Başvuru
Yazarlar

Rasim Bayraktar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 13 Ocak 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 10 Sayı: 40

Kaynak Göster

APA Bayraktar, R. (2014). SANAYİ DÖNEMİ SÜRECİNDE FRANSA’DA DİN ANLAYIŞI. Öneri Dergisi, 10(40), 213-222. https://doi.org/10.14783/od.v10i40.1012000370

15795

Bu web sitesi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Öneri Dergisi

Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Göztepe Kampüsü Enstitüler Binası Kat:5 34722  Kadıköy/İstanbul

e-ISSN: 2147-5377