BibTex RIS Kaynak Göster

Determination of Microbiological Quality of Flour Production Line: Kyrgyzstan

Yıl 2016, Cilt: 4 Sayı: 2, 24 - 31, 01.10.2016

Öz

Bu çalışmada Kırgızistan’da yer alan bir un fabrikasında üretilen unun mikrobiyolojik kalitesi incelenmiştir. Un üretim hattındaki buğdayın alınması, buğdayın depolanması, buğdayın temizlenmesi, buğdayın tavlanması, un ve unun depolanması aşamalarından alınan buğday ve un örnekleri ile Toplam Aerobik Mezofilik Bakteri (TMAB), koliform bakteri, küf ve rop sporu sayımı yapılmıştır. Yapılan analiz sonuçlarında ortalama TMAB sayısı buğday alımında 3.06 log10 kob/g, buğdayın depolanmasında 3.05 log10 kob/g, buğdayın temizlenmesinde 2.93 log10 kob/g, buğdayın tavlanmasında 2.94 log10 kob/g, unda 2.75 log10 kob/g, unun ambalajlı depolanmasında 2.45 log10 kob/g; ortalama koliform bakteri sayısı buğday alımında 3.41 log10 kob/g, buğdayın depolanmasında 3.41 log10 kob/g, buğdayın temizlenmesinde 3.34 log10 kob/g, buğdayın tavlanmasında 3.01 log10 kob/g, unda 2.63 log10 kob/g, unun ambalajlı depolanmasında 2.59 log10 kob/g; ortalama küf sayısı buğday alımında 2.35 log10 kob/g, buğdayın depolanmasında 2.44 log10 kob/g, buğdayın temizlenmesinde 2.54 log10 kob/g, buğdayın tavlanmasında 2.42 log10 kob/g, unda 2.07 log10 kob/g, unun ambalajlı depolanmasında 1.84 log10 kob/g; ortalama rope sporu sayısı buğday alımında 2.4 EMS/g, buğdayın depolanmasında 3.1 EMS/g, buğdayın temizlenmesinde 3.1 EMS/g, buğdayın tavlanmasında 2.5 EMS/g, unda 2.3 EMS/g, unun ambalajlı depolanmasında 0.6 EMS/g olarak saptanmıştır.

Kaynakça

  • [1] Göncü A., 2011. Farklı Tahıl Unları İlavesi İle Elde Edilen Fırınlanmış Buğday Cipsinin Kalite Niteliklerinin Belirlenmesi, Erciyes Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, Kayseri
  • [2] Kınacı, E., Kınacı, G., Birsin, M., A., Alp, A., Kutlu, İ., Serin İklim Tahılları Üretiminin Artırılması Olanakları. (http://www.zmo.org.tr/resimler/ekler/582ac40970f9885_ek.pdf)
  • [3] Elgün, A. ve Ertugay, Z., 1992, Tahıl İşleme Teknolojisi. Atatürk Üniv. Zir. Fak., Yayın No: 297, Erzurum, s 481.
  • [4] GTB, 2013. Türk Gıda Kodeksi Buğday Unu Tebliği. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı. Tebliğ No: 2013/9
  • [5] Turantaş, F., Ve A., Ünlütürk, 1998. “Hububat Ve Hububat Ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar, Patojen Mikroorganizmalar Ve Muhafaza Yöntemleri. (Gıda Miktobiyolojisi kitabı)”, s369-384, Mengi Tan Basımevi, İzmir.
  • [6] Erbaş M., 2013. Unlarda Gıda Güvenliği Riskleri Ve Güvenli Un Üretimi İçin Un Fabrikalarında Hijyen ve Sanitasyon, Miller Değirmenci Dergisi 44:52-65.
  • [7] Batool A., Rauf N., Kalsoom R., 2012. Microbial and Physico-chemical contamination in the wheat flour of the twin cities of Pakistan, Internet Journal of Food Safety,14: 75-82.
  • [8] Sabillon Galeas L. E., 2014. Understanding The Factors Affecting Microbiological Quality Of Wheat Milled Products: From Wheat Fields To Milling Operations, The Graduate College at the University of Nebraska, Dissertations

Un Üretim Hattının Mikrobiyolojik Kalitesinin İncelenmesi: Kırgızistan

Yıl 2016, Cilt: 4 Sayı: 2, 24 - 31, 01.10.2016

Öz

Bu çalışmada Kırgızistan’da yer alan bir un fabrikasında üretilen unun mikrobiyolojik kalitesi incelenmiştir. Un üretim hattındaki buğdayın alınması, buğdayın depolanması, buğdayın temizlenmesi, buğdayın tavlanması, un ve unun depolanması aşamalarından alınan buğday ve un örnekleri ile Toplam Aerobik Mezofilik Bakteri (TMAB), koliform bakteri, küf ve rop sporu sayımı yapılmıştır. Yapılan analiz sonuçlarında ortalama TMAB sayısı buğday alımında 3.06 log10 kob/g, buğdayın depolanmasında 3.05 log10 kob/g, buğdayın temizlenmesinde 2.93 log10 kob/g, buğdayın tavlanmasında 2.94 log10 kob/g, unda 2.75 log10 kob/g, unun ambalajlı depolanmasında 2.45 log10kob/g; ortalama koliform bakteri sayısı buğday alımında 3.41 log10 kob/g, buğdayın depolanmasında 3.41 log10 kob/g, buğdayın temizlenmesinde 3.34 log10 kob/g, buğdayın tavlanmasında 3.01 log10 kob/g, unda 2.63 log10 kob/g, unun ambalajlı depolanmasında 2.59 log10kob/g; ortalama küf sayısı buğday alımında 2.35 log10 kob/g, buğdayın depolanmasında 2.44 log10kob/g, buğdayın temizlenmesinde 2.54 log10 kob/g, buğdayın tavlanmasında 2.42 log10 kob/g, unda 2.07 log10 kob/g, unun ambalajlı depolanmasında 1.84 log10 kob/g; ortalama rope sporu sayısı buğday alımında 2.4 EMS/g, buğdayın depolanmasında 3.1 EMS/g, buğdayın temizlenmesinde 3.1 EMS/g, buğdayın tavlanmasında 2.5 EMS/g, unda 2.3 EMS/g, unun ambalajlı depolanmasında 0.6 EMS/g olarak saptanmıştır

Kaynakça

  • [1] Göncü A., 2011. Farklı Tahıl Unları İlavesi İle Elde Edilen Fırınlanmış Buğday Cipsinin Kalite Niteliklerinin Belirlenmesi, Erciyes Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, Kayseri
  • [2] Kınacı, E., Kınacı, G., Birsin, M., A., Alp, A., Kutlu, İ., Serin İklim Tahılları Üretiminin Artırılması Olanakları. (http://www.zmo.org.tr/resimler/ekler/582ac40970f9885_ek.pdf)
  • [3] Elgün, A. ve Ertugay, Z., 1992, Tahıl İşleme Teknolojisi. Atatürk Üniv. Zir. Fak., Yayın No: 297, Erzurum, s 481.
  • [4] GTB, 2013. Türk Gıda Kodeksi Buğday Unu Tebliği. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı. Tebliğ No: 2013/9
  • [5] Turantaş, F., Ve A., Ünlütürk, 1998. “Hububat Ve Hububat Ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar, Patojen Mikroorganizmalar Ve Muhafaza Yöntemleri. (Gıda Miktobiyolojisi kitabı)”, s369-384, Mengi Tan Basımevi, İzmir.
  • [6] Erbaş M., 2013. Unlarda Gıda Güvenliği Riskleri Ve Güvenli Un Üretimi İçin Un Fabrikalarında Hijyen ve Sanitasyon, Miller Değirmenci Dergisi 44:52-65.
  • [7] Batool A., Rauf N., Kalsoom R., 2012. Microbial and Physico-chemical contamination in the wheat flour of the twin cities of Pakistan, Internet Journal of Food Safety,14: 75-82.
  • [8] Sabillon Galeas L. E., 2014. Understanding The Factors Affecting Microbiological Quality Of Wheat Milled Products: From Wheat Fields To Milling Operations, The Graduate College at the University of Nebraska, Dissertations
Toplam 8 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA39SY64TC
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

E. Semercioglu Bu kişi benim

A. Kasımakunova Bu kişi benim

R. Adil Akay Tegin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Semercioglu, E., Kasımakunova, A., & Tegin, R. A. A. (2016). Determination of Microbiological Quality of Flour Production Line: Kyrgyzstan. MANAS Journal of Engineering, 4(2), 24-31.
AMA Semercioglu E, Kasımakunova A, Tegin RAA. Determination of Microbiological Quality of Flour Production Line: Kyrgyzstan. MJEN. Ekim 2016;4(2):24-31.
Chicago Semercioglu, E., A. Kasımakunova, ve R. Adil Akay Tegin. “Determination of Microbiological Quality of Flour Production Line: Kyrgyzstan”. MANAS Journal of Engineering 4, sy. 2 (Ekim 2016): 24-31.
EndNote Semercioglu E, Kasımakunova A, Tegin RAA (01 Ekim 2016) Determination of Microbiological Quality of Flour Production Line: Kyrgyzstan. MANAS Journal of Engineering 4 2 24–31.
IEEE E. Semercioglu, A. Kasımakunova, ve R. A. A. Tegin, “Determination of Microbiological Quality of Flour Production Line: Kyrgyzstan”, MJEN, c. 4, sy. 2, ss. 24–31, 2016.
ISNAD Semercioglu, E. vd. “Determination of Microbiological Quality of Flour Production Line: Kyrgyzstan”. MANAS Journal of Engineering 4/2 (Ekim 2016), 24-31.
JAMA Semercioglu E, Kasımakunova A, Tegin RAA. Determination of Microbiological Quality of Flour Production Line: Kyrgyzstan. MJEN. 2016;4:24–31.
MLA Semercioglu, E. vd. “Determination of Microbiological Quality of Flour Production Line: Kyrgyzstan”. MANAS Journal of Engineering, c. 4, sy. 2, 2016, ss. 24-31.
Vancouver Semercioglu E, Kasımakunova A, Tegin RAA. Determination of Microbiological Quality of Flour Production Line: Kyrgyzstan. MJEN. 2016;4(2):24-31.

Manas Journal of Engineering 

16155