BibTex RIS Kaynak Göster

İşlevsellik Açısından Ahlak-Din İlişkisi

Yıl 2018, Cilt: 7 Sayı: 4, 0 - 0, 01.10.2018

Öz

Sosyolojik açıdan ahlak ile din arasında iki temel ilişki vardır. Bunlardan biri, ahlak ve dinin özü itibariyle ne olduğunu irdeler. Diğeri de ahlakın ve dinin toplumsal açıdan ne işe yaradığı üzerinde durur. Realite açısında nasıl ki ruh ile beden ayrı ayrı ele alınamazsa, benzer şekilde öz ile işlev veya din ile ahlak da birbirinden ayrı ayrı ele alınamaz. Bir şeyin özü ile işlevi arasındaki ayırım realite dünyasında değil; zihinde var olan bir ayırımdır ve sadece o şeyi tahlil etmemizi kolaylaştırır. Bu nedenle imanı kuvvetli ama ameli zayıf Müslüman olmaz. Kur’an’a göre gerçek namaz kötülüklerden uzaklaştırır. Burada öz; imanı/dini, işlev de ameli/ahlakı temsil etmektedir. İman ile amelin veya din ile ahlakın ayrı ayrı şeyler değil de bir bütün olduğunu tüm eğitim süreçlerinde işleyebilirsek, o zaman özü-sözü-eylemi arasında tam uyum olan sağlam zihniyetli kişiler yetişmeye başlayabilir. Sağlam zihniyetli bireyler demek de, Türk-İslam dünyasının geri kalmışlıktan kurtulmaya başlaması anlamına gelecektir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

O. Eyüpoğlu Bu kişi benim

E. Perşembe Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 7 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Eyüpoğlu, O., & Perşembe, E. (2018). İşlevsellik Açısından Ahlak-Din İlişkisi. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi, 7(4).
AMA Eyüpoğlu O, Perşembe E. İşlevsellik Açısından Ahlak-Din İlişkisi. MJSS. Ekim 2018;7(4).
Chicago Eyüpoğlu, O., ve E. Perşembe. “İşlevsellik Açısından Ahlak-Din İlişkisi”. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi 7, sy. 4 (Ekim 2018).
EndNote Eyüpoğlu O, Perşembe E (01 Ekim 2018) İşlevsellik Açısından Ahlak-Din İlişkisi. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi 7 4
IEEE O. Eyüpoğlu ve E. Perşembe, “İşlevsellik Açısından Ahlak-Din İlişkisi”, MJSS, c. 7, sy. 4, 2018.
ISNAD Eyüpoğlu, O. - Perşembe, E. “İşlevsellik Açısından Ahlak-Din İlişkisi”. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi 7/4 (Ekim 2018).
JAMA Eyüpoğlu O, Perşembe E. İşlevsellik Açısından Ahlak-Din İlişkisi. MJSS. 2018;7.
MLA Eyüpoğlu, O. ve E. Perşembe. “İşlevsellik Açısından Ahlak-Din İlişkisi”. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi, c. 7, sy. 4, 2018.
Vancouver Eyüpoğlu O, Perşembe E. İşlevsellik Açısından Ahlak-Din İlişkisi. MJSS. 2018;7(4).

MANAS Journal of Social Studies (MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi)     


16155