BibTex RIS Kaynak Göster

Birleşik Defter Sistemi Olarak Defter-İ Kebirli Yevmiye ve Türk Muhasebe Eğitimindeki Yeri

Yıl 2018, Cilt: 7 Sayı: 4, 0 - 0, 01.10.2018

Öz

Muhasebenin kaydetme ve sınıflandırma fonksiyonları muhasebe hesapları ile bu hesaplar aracılığıyla düzenlenen muhasebe defterleri sayesinde gerçekleştirilmektedir. Muhasebe defterleri, muhasebe işlemlerinin kaydedilmesi ve dağıtımının yanında bu işlemlerin takip ve kontrolüne imkân tanımaktadır. Bilanço esasına göre tutulması zorunlu olan yevmiye defteri ve defter-i kebire ilişkin anlatımlar 19.yüzyılın ikinci yarısından itibaren Türk muhasebe eğitimi kitaplarında yer almıştır. 1795 yılında Edmond Degrange tarafından geliştirilen ve 19. yy. boyunca Avrupa ve Amerikan muhasebe uygulamalarını etkileyen Defter-i Kebirli Yevmiye veya Amerikan Usulü adıyla bilinen defter tutma sistemi yevmiye defteri ile defter-i kebirin bir arada ve tek defter olarak gösterimine imkân tanımaktadır. Bu sistemin 19.yy. sonlarından 20.yy. ortalarına kadar Türk muhasebe eğitimi içinde ele alındığında dair çeşitli kaynaklar mevcuttur. Bu çalışmada ilgili kaynakların transkripsiyonu ve tahlili yoluyla defter-i kebirli yevmiye sisteminin Türk muhasebe eğitimi içindeki yeri ortaya konulmaya çalışılmış, 1895-1956 yılları arasında sistemin farklı anlatım ve tasarımlarla incelendiği değerlendirilmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

O. Yazan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 7 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Yazan, O. (2018). Birleşik Defter Sistemi Olarak Defter-İ Kebirli Yevmiye ve Türk Muhasebe Eğitimindeki Yeri. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi, 7(4).
AMA Yazan O. Birleşik Defter Sistemi Olarak Defter-İ Kebirli Yevmiye ve Türk Muhasebe Eğitimindeki Yeri. MJSS. Ekim 2018;7(4).
Chicago Yazan, O. “Birleşik Defter Sistemi Olarak Defter-İ Kebirli Yevmiye Ve Türk Muhasebe Eğitimindeki Yeri”. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi 7, sy. 4 (Ekim 2018).
EndNote Yazan O (01 Ekim 2018) Birleşik Defter Sistemi Olarak Defter-İ Kebirli Yevmiye ve Türk Muhasebe Eğitimindeki Yeri. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi 7 4
IEEE O. Yazan, “Birleşik Defter Sistemi Olarak Defter-İ Kebirli Yevmiye ve Türk Muhasebe Eğitimindeki Yeri”, MJSS, c. 7, sy. 4, 2018.
ISNAD Yazan, O. “Birleşik Defter Sistemi Olarak Defter-İ Kebirli Yevmiye Ve Türk Muhasebe Eğitimindeki Yeri”. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi 7/4 (Ekim 2018).
JAMA Yazan O. Birleşik Defter Sistemi Olarak Defter-İ Kebirli Yevmiye ve Türk Muhasebe Eğitimindeki Yeri. MJSS. 2018;7.
MLA Yazan, O. “Birleşik Defter Sistemi Olarak Defter-İ Kebirli Yevmiye Ve Türk Muhasebe Eğitimindeki Yeri”. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi, c. 7, sy. 4, 2018.
Vancouver Yazan O. Birleşik Defter Sistemi Olarak Defter-İ Kebirli Yevmiye ve Türk Muhasebe Eğitimindeki Yeri. MJSS. 2018;7(4).

MANAS Journal of Social Studies (MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi)     


16155