BibTex RIS Kaynak Göster

Anadolu'da Bakır Madenciliği ve Kullanımının Kısa Tarihçesi

Yıl 2016, Sayı: 9, 43 - 48, 01.01.2016

Öz

Altından sonra ortaya çıkarılan ilk metal olan bakır, insanoğlunun taş devrinden tunç devrine geçişini sağlamıştır. Tarihte bugüne kadar insanlığın en yaygın kullandığı metallerin biridir. Tarihi çağlardaki her türlü gelişim metallerin ve özellikle de bakırın kullanımı ile gerçekleşmiştir. Çeşitli kaynak ve belgelere dayanarak bakır metalinin ilk bulgularına M.Ö. 8000-7000 yıllarına ve Anadolu bölgesinde (Çatalhöyük, Konya) rastlanmaktadır. Başlangıçta Anadolu bölgesinde bakır, doğada saf olarak bulunup çekiç ile şekil verilerek çeşitli ziynet ve günlük yaşam eşyaları yapımında kullanılmıştır. Tarihte bilinen ilk metalürjik işlemi ise eş zamanlı olarak yaklaşık M.Ö. 6500 Anadolu ve Mısır’da, muhtemelen bir tesadüf eseri sonucunda bir çömlekçi fırınında malakit (malahit) cevherinden ergitme ile bakır metalinin elde edilmesi olarak bilinmektedir. Kısaca, Anadolu bakırın ilk bulunduğu, kullanıldığı ve işlendiği bölge olarak göze çarpmaktadır. Bu çalışmada kısaca tarihsel olarak bakırın Anadolu’da madenciliğine ve kullanım alanlarına değinilecektir

A Brief History of Copper Mining and Use in Anatolia

Yıl 2016, Sayı: 9, 43 - 48, 01.01.2016

Öz

Copper, first metal discovered by mankind after gold, ensured the transition of human being from Stone Age to Bronze Age. Up to date, it is observed that copper is the world's most useful metal. Historic development of mankind is mainly affected by discovery and usage of metals and especially copper. Based on the initial findings of the various sources and documentations first evidence of copper usage have been observed in Anatolia (Çatalhöyük, Konya) 8000-7000 B.C. Initially in Anatolia, copper was used in pure form as found in nature, then by hammer-hardening (shape by hammer) it was used in production of jewelery and objects of daily life. The first metallurgical process known in history occurred simultaneously in Anatolia and Egypt and dated back 4000 B.C. it was obtaining of copper metal from malachite (a copper mineral) by smelting which is probably taken placed as a result of a coincidence in a potter's oven. Shortly, Anatolia stands out as the first region where copper discovered, committed and used in the world. This study will be discussed briefly the historic developments of copper mining activities and use in Anatolia

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA23AK67HA
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Arman Ehsani Bu kişi benim

Ersin Yener Yazıcı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Sayı: 9

Kaynak Göster

APA Ehsani, A., & Yazıcı, E. Y. (2016). Anadolu’da Bakır Madenciliği ve Kullanımının Kısa Tarihçesi. MT Bilimsel(9), 43-48.
AMA Ehsani A, Yazıcı EY. Anadolu’da Bakır Madenciliği ve Kullanımının Kısa Tarihçesi. MT Bilimsel. Ocak 2016;(9):43-48.
Chicago Ehsani, Arman, ve Ersin Yener Yazıcı. “Anadolu’da Bakır Madenciliği Ve Kullanımının Kısa Tarihçesi”. MT Bilimsel, sy. 9 (Ocak 2016): 43-48.
EndNote Ehsani A, Yazıcı EY (01 Ocak 2016) Anadolu’da Bakır Madenciliği ve Kullanımının Kısa Tarihçesi. MT Bilimsel 9 43–48.
IEEE A. Ehsani ve E. Y. Yazıcı, “Anadolu’da Bakır Madenciliği ve Kullanımının Kısa Tarihçesi”, MT Bilimsel, sy. 9, ss. 43–48, Ocak 2016.
ISNAD Ehsani, Arman - Yazıcı, Ersin Yener. “Anadolu’da Bakır Madenciliği Ve Kullanımının Kısa Tarihçesi”. MT Bilimsel 9 (Ocak 2016), 43-48.
JAMA Ehsani A, Yazıcı EY. Anadolu’da Bakır Madenciliği ve Kullanımının Kısa Tarihçesi. MT Bilimsel. 2016;:43–48.
MLA Ehsani, Arman ve Ersin Yener Yazıcı. “Anadolu’da Bakır Madenciliği Ve Kullanımının Kısa Tarihçesi”. MT Bilimsel, sy. 9, 2016, ss. 43-48.
Vancouver Ehsani A, Yazıcı EY. Anadolu’da Bakır Madenciliği ve Kullanımının Kısa Tarihçesi. MT Bilimsel. 2016(9):43-8.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Authors transfer copyright to the publisher for the accepted submissions.