BibTex RIS Kaynak Göster

Asfaltitin Yeraltı Madencilik Yöntemleri ile Üretimi

Yıl 2015, Sayı: 7, 1 - 14, 01.01.2015

Öz

Bu çalışmada Şırnak ili Silopi İlçesinde bulunan Üçkardeşler asfaltit filonundaki üretimin yeraltı üretim faaliyetleri ile gerçekleştirilebilmesi için yapılan projenin sonuçları paylaşılmıştır. Asfaltit filonunun katı modeli ve rezervi verildikten sonra, asfaltitin teknolojik özellikleri için gerçekleştirilen deneysel çalışmaların sonuçları verilmiştir. Elde edilen sonuçlar asfaltitin ne derece önemli bir enerji hammaddesi olduğunu desteklemektedir. Daha sonra, yeraltı üretim yönteminin seçimi yapılmıştır. Asfaltit filonunun geometrisine bağlı olarak üretim yöntemi ara katlı dolgulu üretim yöntemi olarak tayin edilmiştir. Yeraltı üretim yöntemine bağlı olarak hazırlık ve üretim işlerinin gerçekleştirileceği yeraltı yapıları tasarlanmıştır. Asfaltitin kazısı ile ilgili alternatifler sunulduktan sonra, yeraltı madenin havalandırma projesine ait sonuçlar yine bu yazı da verilmiştir. Havalandırma hesaplarına temel teşkil etmesi amacıyla arazi çalışmalarından elde edilen gaz içeriği ve kendiliğinden yanma eğilimlerine ait çalışmaların sonuçları da verilmiştir. Çalışmanın devamında yeraltı açıklıklarının tahkimatı, nakliyatı ve dolgu faaliyetleri ile ilgili temel prensipler verilmiştir. Çalışma, asfaltitin yeraltı üretim yöntemleri ile üretimine yönelik yapılmış ilk çalışmalardan olma özelliğine sahiptir

Production of Asphaltite by Underground Mining Methods

Yıl 2015, Sayı: 7, 1 - 14, 01.01.2015

Öz

The results of the project for the production of asphaltite from underground mining methods for Uckardesler Asphaltite Vein located in the city of Sirnak and Silopi region are shared in this study. Solid model of the asphaltite as well as reserve calculations are given before giving the results of experimental studies carried out to obtain technological properties of asphaltite. The results promoted the idea of being an important energy raw material of asphaltite. After that Sublevel cut and fill stoping mining method for underground mining was selected considering vein geometry. Underground infrastructures were designed for development and exploitation structures. Options for the excavation of asphaltite were presented, and the outputs of underground mine ventilation project were then given as well. Gas content and spontaneous combustion were determined from in-situ studies to set up a structure for ventilation calculations. Main principles for underground openings support designs, haulage, and filling were then given. This is the preliminary study for the production of asphaltite from underground mining methods

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA84AC64GJ
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

C. Atilla Öztürk Bu kişi benim

İ. Emre Önsel Bu kişi benim

Murat Özkan Bu kişi benim

Abdullah Fişne Bu kişi benim

Selamet G. Erçelebi Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Sayı: 7

Kaynak Göster

APA Öztürk, C. A., Önsel, İ. E., Özkan, M., Fişne, A., vd. (2015). Asfaltitin Yeraltı Madencilik Yöntemleri ile Üretimi. MT Bilimsel(7), 1-14.
AMA Öztürk CA, Önsel İE, Özkan M, Fişne A, Erçelebi SG. Asfaltitin Yeraltı Madencilik Yöntemleri ile Üretimi. MT Bilimsel. Ocak 2015;(7):1-14.
Chicago Öztürk, C. Atilla, İ. Emre Önsel, Murat Özkan, Abdullah Fişne, ve Selamet G. Erçelebi. “Asfaltitin Yeraltı Madencilik Yöntemleri Ile Üretimi”. MT Bilimsel, sy. 7 (Ocak 2015): 1-14.
EndNote Öztürk CA, Önsel İE, Özkan M, Fişne A, Erçelebi SG (01 Ocak 2015) Asfaltitin Yeraltı Madencilik Yöntemleri ile Üretimi. MT Bilimsel 7 1–14.
IEEE C. A. Öztürk, İ. E. Önsel, M. Özkan, A. Fişne, ve S. G. Erçelebi, “Asfaltitin Yeraltı Madencilik Yöntemleri ile Üretimi”, MT Bilimsel, sy. 7, ss. 1–14, Ocak 2015.
ISNAD Öztürk, C. Atilla vd. “Asfaltitin Yeraltı Madencilik Yöntemleri Ile Üretimi”. MT Bilimsel 7 (Ocak 2015), 1-14.
JAMA Öztürk CA, Önsel İE, Özkan M, Fişne A, Erçelebi SG. Asfaltitin Yeraltı Madencilik Yöntemleri ile Üretimi. MT Bilimsel. 2015;:1–14.
MLA Öztürk, C. Atilla vd. “Asfaltitin Yeraltı Madencilik Yöntemleri Ile Üretimi”. MT Bilimsel, sy. 7, 2015, ss. 1-14.
Vancouver Öztürk CA, Önsel İE, Özkan M, Fişne A, Erçelebi SG. Asfaltitin Yeraltı Madencilik Yöntemleri ile Üretimi. MT Bilimsel. 2015(7):1-14.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Authors transfer copyright to the publisher for the accepted submissions.