BibTex RIS Kaynak Göster

Zonguldak Taşkömürü Havzası Kömür Damarlarının Gaz İçeriklerinin Belirlenmesi

Yıl 2015, Sayı: 7, 51 - 66, 01.01.2015

Öz

Kömür kaynaklı metan oluşumu yeraltı kömür madenleri için her zaman en büyük problemlerden biri olmuş ve madencilik tarihi boyunca birçok patlama, yangın ve boğulma gibi ölümcül kazalara sebep olmuştur. Kömür damarlarının gaz içeriğini belirleme çalışmaları, yeraltı madenlerinde iş sağlığı ve güvenliğini sağlamak ve buna bağlı maden planlamasının yapılabilmesinde çok önemli rol oynamaktadır. Bu çalışmaların başlıca amacı, gaz ve kömür püskürmesi potansiyelini belirlemek ve doğru havalandırma tasarımının yapılabilmesi için yeraltında madencilik yapılan alanlara ne kadar metan emisyonu olduğunun hesaplanabilmesidir. Ancak günümüzde kömür yataklarının metan gazı içeriğine sadece yeraltı madenciliği için önlem alınması gereken bir tehlike olarak değil aynı zamanda bir alternatif enerji kaynağı ve dolayısıyla da atmosfere yayılan bir sera gazı olarak da bakılmaktadır. Bu noktada günümüzde kömür damarlarının gaz içeriğinin belirlenmesi gün geçtikçe daha da önem kazanmaktadır. Bu makalede, ülkemizde gazlı ocak sınıfına giren ve aşırı metan emisyonuna bağlı sorunların sıkça görüldüğü Türkiye Taşkömürü Kurumu’na bağlı ocaklarda üretim ve hazırlık çalışmalarının sürdürüldüğü kömür damarlarının gaz içeriklerinin doğrudan yöntemle belirlenmesi konusunda yapılan çalışmalar anlatılmış ve bazı sonuçlar verilmiştir

Determining the Gas Content of Coals at Zonguldak Hardcoal Basin

Yıl 2015, Sayı: 7, 51 - 66, 01.01.2015

Öz

Methane occurrence in coal mines has always been caused to fatal occupational accidents like explosions, fires and suffocations throughout the history of mining. Gas content determination plays an important role in mine safety and mine planning. The purpose of gas content determination was to assess gas outburst potentials and to quantify the magnitude of gas emissions into underground working areas so as to make an appropriate ventilation design. However, determining the gas content of coalbeds are not essential only for mine safety, are also essential for the most important parameter of an alternative energy source and a greenhouse gas. At this point determining the gas content of coalbeds has been becoming more of an issue. Some results about determining the gas content of coalbeds by using direct method in TTK (Turkish Hardcoal Enterprise) Mines where problems have been seen constantly regarding excessive methane emissions are given in this paper

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA83YF95NT
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Samet Can Özer Bu kişi benim

Ömer Afşin Ergenekon Bu kişi benim

Olgun Esen Bu kişi benim

Abdullah Fişne Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Sayı: 7

Kaynak Göster

APA Özer, S. C., Ergenekon, Ö. A., Esen, O., Fişne, A. (2015). Zonguldak Taşkömürü Havzası Kömür Damarlarının Gaz İçeriklerinin Belirlenmesi. MT Bilimsel(7), 51-66.
AMA Özer SC, Ergenekon ÖA, Esen O, Fişne A. Zonguldak Taşkömürü Havzası Kömür Damarlarının Gaz İçeriklerinin Belirlenmesi. MT Bilimsel. Ocak 2015;(7):51-66.
Chicago Özer, Samet Can, Ömer Afşin Ergenekon, Olgun Esen, ve Abdullah Fişne. “Zonguldak Taşkömürü Havzası Kömür Damarlarının Gaz İçeriklerinin Belirlenmesi”. MT Bilimsel, sy. 7 (Ocak 2015): 51-66.
EndNote Özer SC, Ergenekon ÖA, Esen O, Fişne A (01 Ocak 2015) Zonguldak Taşkömürü Havzası Kömür Damarlarının Gaz İçeriklerinin Belirlenmesi. MT Bilimsel 7 51–66.
IEEE S. C. Özer, Ö. A. Ergenekon, O. Esen, ve A. Fişne, “Zonguldak Taşkömürü Havzası Kömür Damarlarının Gaz İçeriklerinin Belirlenmesi”, MT Bilimsel, sy. 7, ss. 51–66, Ocak 2015.
ISNAD Özer, Samet Can vd. “Zonguldak Taşkömürü Havzası Kömür Damarlarının Gaz İçeriklerinin Belirlenmesi”. MT Bilimsel 7 (Ocak 2015), 51-66.
JAMA Özer SC, Ergenekon ÖA, Esen O, Fişne A. Zonguldak Taşkömürü Havzası Kömür Damarlarının Gaz İçeriklerinin Belirlenmesi. MT Bilimsel. 2015;:51–66.
MLA Özer, Samet Can vd. “Zonguldak Taşkömürü Havzası Kömür Damarlarının Gaz İçeriklerinin Belirlenmesi”. MT Bilimsel, sy. 7, 2015, ss. 51-66.
Vancouver Özer SC, Ergenekon ÖA, Esen O, Fişne A. Zonguldak Taşkömürü Havzası Kömür Damarlarının Gaz İçeriklerinin Belirlenmesi. MT Bilimsel. 2015(7):51-66.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Authors transfer copyright to the publisher for the accepted submissions.