BibTex RIS Kaynak Göster

Geleceğin Eğitimi Üzerine Program ve Tasarım Modeli Önerileri: “Yaşamsal Eğitim Programları” ve “Yaşamsal Öğretim Tasarımları”

Yıl 2016, Cilt: 3 Sayı: 2, 0 - 0, 01.12.2016

Öz

Eğitim-öğretimin tüm boyutlarının günden güne değişim geçirdiği, zamanla dönüşüme uğradığı ve eğitim politikalarıyla şekillendirildiği görülmektedir. Bu değişim ve dönüşümler, bilimsel zemine oturtulmuş planlamalar dâhilinde yapılandırıldığında sağlıklı ve verimli sonuçlar doğurabilir. Eğitimin geleceğini inşa ederken yapılacaklara, geçmişte yapılanların başarılı olup olmadığı kriterine odaklanılarak başlanabilir. Ülkenin eğitim politikaları çerçevesinde alınan kararlar, benimsenen eğitim felsefesi, bireyin ve toplumun ihtiyaçları vb. birçok değişken, eğitim-öğretimi doğrudan etkilemektedir. Eğitim-öğretim hakkında yapılan değişiklik ve yenilikler, bilimsellik, işlevsellik, uygulanabilirlik, ihtiyaca dönüklük, bütünsellik gibi ilkeler göz önüne alınarak yapılmalıdır. Geleceğin eğitimi de bu ilkeler düşünülerek, birey ve yaşam temelli uygulamalarla oluşturulmalı ve yenilenmelidir. Bu anlamda eğitim-öğretimin öznesi olan öğrencilere etkili eğitim-öğretim hizmeti sunulması, etkili yapılandırılıp, başarılı bir şekilde uygulanan eğitim programlarına ve öğretim tasarımlarına bağlıdır. Eğitim programlarının ve öğretim tasarımlarının yaşama yakın olmasının ve bireyi odağa almasının, hem teoride hem de uygulamada başarıyı sağlayabileceği düşünülmektedir. Bu araştırmanın amacı, geleceğin eğitimi üzerine program ve tasarım model önerilerini ortaya koymaktır. Bu bağlamda, “Yaşamsal Eğitim Programları” ve “Yaşamsal Öğretim Tasarımları” modellerinin tanıtılması hedeflenmekte ve birer öneri olarak alan yazına kazandırılmaya çalışılmaktadır.

 

Anahtar Kelimeler: Geleceğin eğitimi, yaşamsal eğitim programları, yaşamsal öğretim tasarımları, model önerisi.



[1] Bu araştırmada elde edilen bulguların bir bölümü 12-14 Kasım 2015 tarihleri arasında düzenlenen “Felsefe, Eğitim ve Bilim Tarihi” adlı sempozyumda sözlü bildiri olarak sunulmuştur.

Yıl 2016, Cilt: 3 Sayı: 2, 0 - 0, 01.12.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler - Makaleler
Yazarlar

Ali Yakar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Yakar, A. (2016). Geleceğin Eğitimi Üzerine Program ve Tasarım Modeli Önerileri: “Yaşamsal Eğitim Programları” ve “Yaşamsal Öğretim Tasarımları”. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 3(2).