BibTex RIS Kaynak Göster

Muhasebe Meslek Mensupları ve İşletmelerin Etik Konusunda Tutumları: Türkiye Araştırması

Yıl 2011, Sayı: 52, 47 - 66, 01.10.2011

Öz

Meslek mensuplarının etik ilkelere uygun davranarak mesleğin itibarına ve verilen hizmetin kalitesine önemli katkıda bulunması kişilerin ve kurumların etik değerleri ön plana çıkarıp meslek örgütlerinin bu konuda düzenlemeler yapmasına sebep olmuştur. Bu bağlamda Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği de muhasebe meslek mensuplarının uyacakları etik ilkeleri düzenlemiştir. Bu çalışmada söz konusu düzenlemenin Türkiye’de bağımsız çalışan muhasebe meslek mensupları ve meslek mensuplarından hizmet alan işletmeler tarafından nasıl algılandığı araştırılmıştır. Bu amaçla hazırlanan iki anket formu Türkiye’de rassal olarak seçilen illerde uygulanmıştır. Çalışmada betimsel istatistik ve gruplar arasındaki farkları tespit amacıyla bağımsız gruplar t testleri uygulanmıştır. Sonuçlar bağımsız çalışan muhasebe meslek mensupları ve işletmelerin Birlik tarafından, dürüstlük, tarafsızlık, mesleki yeterlilik ve özen, gizlilik ve mesleki davranış olarak belirlenen temel etik ilkeler konusunda sunulan ifadelere, bazı ifadelerde iki grup arasında farklılık tespit edilmesine rağmen, genelde katılım yönünde tutum ifade ettiklerini göstermiştir.

Attitudes of Accounting Professions and Businesses about Ethics: Turkey Case

Yıl 2011, Sayı: 52, 47 - 66, 01.10.2011

Öz

Acting ethically, professionals make important contributions to profession’s prestige and service quality, causing individuals and institutions to bring the ethical values to the fore and professional organizations to enforce regulations in this regard. In this context, the Union of Certified Public Accountants and Sworn-in Certified Public Accountants of Turkey sets up the principles of ethics for its members. In this study, how these regulations are perceived by accounting professionals and businesses that get service from accounting professionals in Turkey is investigated. Two questionnaires prepared for this aim were applied in randomly selected provinces in Turkey. Descriptive statistics and independent group t tests were applied to detect differences between groups. The results show although differences were determined for some of the expressions between the two groups, in general, accounting professionals and businesses expressed their attitude towards participation to the principles of ethics determined as honesty, objectivity, professional competence and care, confidentiality and professional behavior by the Union.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA34YS66UN
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Selçuk Yalçın Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 2011
Gönderilme Tarihi 1 Ekim 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Sayı: 52

Kaynak Göster

APA Yalçın, S. (2011). Muhasebe Meslek Mensupları ve İşletmelerin Etik Konusunda Tutumları: Türkiye Araştırması. Muhasebe Ve Finansman Dergisi(52), 47-66.
AMA Yalçın S. Muhasebe Meslek Mensupları ve İşletmelerin Etik Konusunda Tutumları: Türkiye Araştırması. Muhasebe ve Finansman Dergisi. Ekim 2011;(52):47-66.
Chicago Yalçın, Selçuk. “Muhasebe Meslek Mensupları Ve İşletmelerin Etik Konusunda Tutumları: Türkiye Araştırması”. Muhasebe Ve Finansman Dergisi, sy. 52 (Ekim 2011): 47-66.
EndNote Yalçın S (01 Ekim 2011) Muhasebe Meslek Mensupları ve İşletmelerin Etik Konusunda Tutumları: Türkiye Araştırması. Muhasebe ve Finansman Dergisi 52 47–66.
IEEE S. Yalçın, “Muhasebe Meslek Mensupları ve İşletmelerin Etik Konusunda Tutumları: Türkiye Araştırması”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, sy. 52, ss. 47–66, Ekim 2011.
ISNAD Yalçın, Selçuk. “Muhasebe Meslek Mensupları Ve İşletmelerin Etik Konusunda Tutumları: Türkiye Araştırması”. Muhasebe ve Finansman Dergisi 52 (Ekim 2011), 47-66.
JAMA Yalçın S. Muhasebe Meslek Mensupları ve İşletmelerin Etik Konusunda Tutumları: Türkiye Araştırması. Muhasebe ve Finansman Dergisi. 2011;:47–66.
MLA Yalçın, Selçuk. “Muhasebe Meslek Mensupları Ve İşletmelerin Etik Konusunda Tutumları: Türkiye Araştırması”. Muhasebe Ve Finansman Dergisi, sy. 52, 2011, ss. 47-66.
Vancouver Yalçın S. Muhasebe Meslek Mensupları ve İşletmelerin Etik Konusunda Tutumları: Türkiye Araştırması. Muhasebe ve Finansman Dergisi. 2011(52):47-66.