Yazım Kuralları

GENEL BİLGİLER

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi, tıp tarih, halk bilimi, tıbbi sosyoloji ve folklorik tıp uygulamaları konusunda yapılan “araştırma, derleme, kaynak içeren editöre mektup, editöryal yorum ve tartışma ile folklorik metot ve ürün tanıtımı Temel, Cerrahi ve Dahili Tıp Bilimleri, Eczacılık, Diş Hekimliği, Hemşirelik, Sağlık Yönetimi, Ebelik, İlk ve Acil Yardım, Sporcu Sağlığı, Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Sosyal Hizmetler, Psikoloji, Antropoloji gibi tıbbın kendisi ve tıbbı konu edinen alanlarda bilimsel içerikli çalışmaları yayınlar.
Dergi sadece elektronik ortamda yazı kabul etmektedir.
Dergiye gönderilen yazıların daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış olması veya yayınlanmak üzere başka bir dergiye gönderilmemiş olması gerekmektedir. Eğer yazıda daha önce başka bir yerde (basılı/elektronik ortam) yayınlanmış alıntı, tablo, resim, çizim vb. varsa, yazar bunlara ait yayın hakkını elinde bulunduran kişi veya kurumlardan yazılı izin almalı ve yazının içinde bu durum bildirilmelidir. Herhangi bir bilimsel toplantıda sunulmuş ve özetleri yayınlanmış çalışmalar, yazıda bu durumun belirtilmesi şartı ile kabul edilir.
Makale bilimsel değerlendirmeye alındıktan sonra başvuruda belirtilen yazar isim sırası esas alınır. Bu aşamadan sonra oluşabilecek değişiklikler, ancak yazıda katkısı bulunan bütün yazarların yazılı açıklamaları ve izinleri ile yapılabilir.
Gönderilen yazılar ‘yazım kurallarına uygun ise; editör ve en az iki hakem tarafından değerlendirildikten ve gerek görüldüğünde istenen değişiklikler yazarlarca yapıldıktan sonra Editör Kurulu’nun onayı ile yayınlanır.
Makale başvurusu ve yayımlanması süreci için hiçbir işlem ücreti alınmaz.
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi Yayın Etiği Komitesinin (COPE) “Dergi Editörleri için Davranış Kuralları ve En İyi Uygulama Rehber İlkeleri” ve “Dergi Yayıncıları için Davranış Kuralları” belgelerini takip etmektedir. (https://publicationethics.org)
YAZIM DİLİ
Derginin yazım dili Latin harfleri ile Türkçe ve İngilizce’dir. Türkçe yazılarda Türk Dil Kurumu’nun Türkçe Sözlüğü ve ilgili tıbbi bölümlere ait terimler sözlüğü temel alınmalıdır. Gönderilen yazılardaki yazım ve dilbilgisi hataları, metnin içeriğine dokunmadan Yayın Kurulu tarafından düzeltilmektedir. İngilizce metinlerin İngilizce dil yeterliği olan (İngilizce eğitim veren fakülte bilim dalları, yeminli tercüman vb.) dil kontrolü ve düzeltildiğine dair sertifika verebilecek kurum ve kuruluştan yazılı belge eklemesi zorunludur.
BİLİMSEL VE ETİK SORUMLULUK
Yazıların bilimsel ve etik kurallara uygunluğu, tüm sonuçları ile birlikte bütün yazarların sorumluluğundadır.
Yazarlar başvuru sırasında Yazar Katkı Formunu imzalar. Kabul edilen makaleler Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi’nde CCBY-NC lisansı altında yayımlanır.
Bilimsel sorumluluk
Yazıda ismi bulunan tüm yazarların gönderilen makalede akademik-bilimsel olarak doğrudan katkısı olmalıdır. Yazar olarak belirlenen isim aşağıdaki özelliklerden en az birine sahip olmalı, yazının son halini kabul ettiğini beyan etmelidir.
• Araştırma ve/veya makalenin hipotezini veya fikrini oluşturmak
• Sonuçlara ulaşılmasını sağlayacak yöntemi tasarlamak
• Araştırmanın/çalışmanın yürütülmesini organize etmek, ilerlemesini gözetmek ve sorumluluğunu almak
• Hastaların takibi, ilgili biyolojik materyallerin toplanması, verilerin düzenlenmesi ve raporlanması, deneylerin yapılması için sorumluluk almak
• Bulguların mantıklı bir şekilde değerlendirilerek sonuçlandırılmasında sorumluluk almak
• Çalışma için gerekli kaynak taramasında sorumluluk almak
• Çalışmanın tamamının ya da önemli bölümlerinin yazılmasında sorumluluk almak
• Çalışmanın teslim edilmesinden önce, dil ve yazınsal düzeltmelerden bağımsız olarak bilimsel anlamda çalışmayı yeniden değerlendirmek
• Çalışma için gerekli personel, mekân, finansal kaynak ve araç gereçleri sağlamak
• Biyolojik materyaller, sevk edilen hastalarla ilgili sorumluluk almak
Etik Sorumluluk
-İnsan üzerinde yapılan tüm çalışmalar, Helsinki Deklerasyonu Prensipleri’ne uygun olarak gerçekleştirilmelidir.
-Çalışmada “Hayvan” öğesi kullanılmış ise çalışmalar, hayvan haklarının Guide for the Care and Use of Laboratory Animals (http://www.nap.edu/catalog/5140.html) prensiplerine uygun olarak gerçekleştirilmelidir.
-Sosyal bilimler dahil olmak üzere tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir. Yazarın Etik Kurul Kararını gösteren belgenin bir örneğini sisteme yüklemesi zorunludur. Etik kurul kararı olmayan bir epidemiyolojik çalışma değerlendirme sürecine alınmadan ret edilir.
Etik kurullarla ilgili aşağıdaki linkte şema yer almaktadır.
-Makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
-Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir. Olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmesi gereklidir.
-Etik kurul izni gerekip gerekmediğine karar verilemeyen, olgu bazlı karar verilmesi gereken araştırma içeriği durumlarında ilgili Etik Kurul’dan etik izne gerek yoktur belgesinin alınması gerekmektedir.
-Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.
Eğer makalede direkt-indirekt ticari bağlantı veya çalışma için maddi destek veren kurum mevcut ise yazarlar; kullanılan ticari ürün, ilaç, firma vb ile ticari hiçbir ilişkisinin olmadığını ve varsa nasıl bir ilişkisinin olduğuna (konsültan, diğer anlaşmalar) dair bilgiye makale Bilgi bölümünde yer verilmesi gereklidir.
Etik Kurul İzni Hakkında
Ulakbim TR Dizin tarafından alınan kararlar doğrultusunda 2020 yılından itibaren yayımlanacak çalışmalar için Etik Kurul İzni gerekmektedir. Etik Kurul İzni gerektiren çalışmalar aşağıda belirtilmektedir. Dergimize çalışmanızı yüklerken, makale dosyanızla birlikte Etik Kurul belgenizi de yüklemeniz gerekmektedir. Çalışmanız etik kurul izni gerektiren çalışma grubunda yer almıyor ise bu durumu belirten beyan formunu imzalamanız ve ilgili durumu makale metninizde belirtmeniz gerekmektedir.
Etik Kurul İzni Gerektiren Araştırmalar
Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar,
İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalardır

Makalenizde kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi, başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmesi gereklidir.

Etik Kurul İzni Gerektiren ve Yayına Kabul Edilen Çalışmalar
Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir.

İNTİHAL KONTROLÜ
Lokman Hekim Dergisi intihal kontrolü için iThenticate tespit sistemini kullanılır (benzerlik oranı ≤%15) ve intihal olasılığı olan makaleleri yayınlamaz.
Başvuru Değerlendirme Süreci
Lokman Hekim dergisine değerlendirilmek üzere gönderilen yazılar ön kontrol aşamasında Editör tarafından değerlendirilir. Bu aşamada editör tarafından yazının yazım kurallarına uygunluğunu, bilimsel yönden orjinalliği ve önceliği değerlendirir. Editör tarafından ön kontrolde uygun bulunmayan yazılar ret edilir. Ön kontrolde hakem değerlendirilmesine alınması planlanan yazılar için en az iki hakem ile çift kör peer review (Double blind peer review) ile değerlendirme süreci yürütülür. Hakem değerlendirmesi süreci sonrasında yazının kabul ya da ret edilmesine karar verilir. Makalenin aşamalarını yazar dergi sayfasından takip edebilir. https://dergipark.org.tr/en/pub/mutftd
Materyal Sorumluluk Reddi
Dergimizde yayınlanan tüm makalelerdeki görüşler ve raporlar yazar(lar)ın görüşüdür ve Editör ya da Yayın Kurulu’nun görüşü değildir; Editör ve Yayın Kurulu bu yazılar için herhangi bir sorumluluk kabul etmemektedir. Yazıların yönteminde belirtilen paket programların sorumluluğu yazarlara ait olup, editör ve yayın kurulu sorumluluk kabul etmemektedir. Gönderilen yazılar ‘yazım kuralları’na uygun ise; editör ve en az iki hakem tarafından değerlendirildikten ve gerek görüldüğünde istenen değişiklikler yazarlarca yapıldıktan sonra Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanır.
YAYIN HAKKI
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi tüm içeriğin kullanıcıya veya kurumuna ücretsiz olarak ulaşabileceği anlamına gelen açık erişimli bir dergidir.
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır. Lisans ile ilgili bilgilere https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/ linkinden ulaşılabilir.
Düzeltme
Okuyucu yayınlanmış bir makaleden doğru, eksiksiz ve atıfta bulunulabileceği bekler. Makaleler yayınlanır yayınlanmaz okunabilineceği ve atıf alabileceği için, sonraki değişiklikler potansiyel olarak önceki sürümü okuyan ve alıntı yapanları etkileyebilir.
Ancak Lokman Hekim Dergisinde yer alan bir makalede sunulan verilerin veya bilgilerin yorumlanmasını etkileyebilecek hatalar bulunması durumunda makalede düzeltme zorunluluğu oluşur.
Yazar olarak makalenizde bir düzeltmenin gerekli olduğuna inanıyorsanız gerekçeli yazı ile editöre başvurmalısınız. Ayrıca okuyucuların bir makalede sunulan verilerin veya bilgilerin yorumlanmasını etkileyebilecek hatalar bulmaları durumunda bize bildirmeleri önemlidir.
Bildirim alındıktan sonra editör kurulu yayın hakkında karar verir. Bildirimden sonraki ilk sayıda gerekli düzeltmeler düzeltme başlığı ile yayınlanır. Düzeltme bildirimi yapıldıktan sonra esas metine link verilir.
Eğer makalede bulguların güvenilir olmadığına dair bir kanıt varsa, haksız yazarlık ve intihal içeriyorsa, başka bir yerde izin almadan yayınlanmışsa makale için yayından kaldırma işlemi uygulanır.


YAZIM KURALLARI
Dergi sadece elektronik başvuruları kabul etmektedir.
Başvurular https://dergipark.org.tr/mutftd adresine elektronik ortamda yapılmalıdır.
Yazılar PC uyumlu bilgisayarlarda Microsoft Word XP veya üstü bir versiyon programı kullanılarak yazılmalıdır. Bütün yazılar; 1) Çalışmanın adı (Türkçe ve İngilizce) 2) Özet (Türkçe ve İngilizce) ve Anahtar Kelimeler (Türkçe ve İngilizce) 4) Ana metin (Tablolar ve/veya Şekiller ana metin içinde yer almalıdır) 5) Kaynaklar 6) Alt Yazılar olarak dizilmelidir. İlk sayfa ‘1’ numara olacak şekilde, tüm sayfalar sırayla numaralandırılmalıdır. Kapak Sayfası ayrıca yüklenmelidir.
Dergimiz kaynak olarak tercih edildiğinde adının  "Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi" yazılması önemlidir.
KAPAK SAYFASI
Kapak sayfasında; 1) Çalışmanın adı 2) Kısa adı (adı 5 kelimeden az ise gerekli değildir), 3) İngilizce adı 4) Tüm yazarların açık ad ve soyadları ile unvanları ve çalıştıkları kurumlar, 5) İletişim kurulacak yazarın adı ve soyadı, sabit ve cep telefonu numarası, elektronik posta adresi, 6) Çalışmada alınan tüm maddi destekler; çeviri, istatistik, çizim vb konularda alınan teknik destek; editöryal değerlendirme, veri toplama gibi durumlarda teşekkür yazısı, 7) Çalışmanın kategorisi (araştırma, derleme vb) 8) Çalışma daha önce herhangi bir kongrede sunulmuş ise kongre adı, zamanı ve yeri, ya da herhangi bir yerde sunulmadığına dair bilgi, 9) Çıkar çatışması 10) Tüm yazarların ORCİD numarası yazılmalıdır.
Yazar Katkı Formu 
Tüm yazarların makalede verdikleri katkı belirtilmeli ve tüm yazarlar tarafından form imzalanmalıdır.
Dergi ana sayfasında yer alan kapak sayfası ve Yazar Katkı Formu dosyasının başvuru sırasında doldurulması zorunludur.
ÖZETLER ve ANAHTAR KELİMELER
Özetlerin en az 150, en fazla 250 kelime olması önerilir. Araştırma makalelerinde özetler amaç, yöntem, bulgular ve sonuç bölümlerinden oluşmalıdır. Derleme türü makalelerde bu şekilde bir bölümleme yapılmayabilir.
Anahtar kelimeler 3-6 adet, Türkçe ve İngilizce yazılmalıdır. İngilizce anahtar kelimeler “Medical Subject Headings (MESH)”e uygun olarak verilmelidir (Bkz: www.nlm.nih.gov/mesh/MBrowser.html). Türkçe anahtar kelimeler için MeSH (Medical Subject Headings) terimlerinin, Türkçe karşılıklarının bulunduğu bir anahtar kelimeler dizini olan Türkiye Bilim terimleri’nin kullanılması önerilir. Daha ayrıntılı bilgi için lütfen http://www.bilimterimleri.com adresini ziyaret ediniz.
ANA METİN
Dikkat!! Tüm makaleler için; ana metin içerisinde yazarların kimlik bilgileri ve kurumlarını belirtecek bir bilgi yer almamalıdır. 
Araştırma Yazıları
Ana metin giriş, gereç ve yöntem, bulgular, tartışma (ve istenirse sonuç ve öneriler) alt bölümlerine ayrılmalıdır. Ana metin, tablolar, şekiller ve kaynaklar hariç 4000 kelime ile sınırlandırılması önerilir. Kaynak sayısı en fazla 40 olması önerilir. Makalenin içeriğine göre editör kurulu tarafından kaynak ve ana metin kelime sayısının artırılmasına izin verilebilir. .Kaynaklar, şekil, resim, fotoğraf, tablo, ve grafikler yazı içerisindeki geçiş sırasına göre numaralandırılmalıdır. Metin içinde kısaltmalardan olabildiğince kaçınılmalıdır. Kısaltmalar, kısaltılacak kelimenin yazıda ilk geçtiği yerde parantez içinde verilmeli ve tüm metin boyunca o kısaltma kullanılmalıdır. Cümle başlarında kısaltma kullanılmamalıdır. Araştırmada kullanılan kaynaklar ve materyaller için gerekli izinler alınmalıdır. Makalenin içeriğine göre ana metin kelime sayısı ve kaynak sayısı editör kurulu kararı ile  artırılmasına izin verilir.
Derleme
Bu tür yazılarda bölümlemeler yazarların tercihine bırakılmıştır. Ana metin, tablolar, şekiller ve kaynaklar hariç 4000 kelime ile sınırlandırılması, kaynak sayısının en fazla 60 olması önerilir. Makalenin içeriğine göre editör kurulu tarafından kaynak ve ana metin kelime sayısının artırılmasına izin verilebilir. Yazıda kullanılan şekil, resim gibi kaynaklar ve materyaller için gerekli izinler alınmalıdır
Biyografiler, tarihi değeri olan tıbbi ve bilimsel kitapların tanıtımı, kurum tanıtımları, hastalık tarihçeleri, tıp temalı sanat eserleri ve tıbbi objelerin tanıtımı ve benzeri çalışmalar girmektedir. Bu tür yazılarda bölümlemeler yazarların tercihine bırakılmıştır.
Monografi, Tıp tarihi açısından önemli bir yer, bir eser, bir yazar, bir olay veya bilimsel bir alana ait sorunun özel bir görüşle veya bakış açısıyla değerlendirilebileceği çalışmalardır. Bu tür yazılarda bölümlemeler yazarların tercihine bırakılmıştır.
Editöre Mektup
Editöre mektupların 750 kelimeyi, kaynak sayısının ise 5’i geçmemesi önerilir.
Folklorik Metot ve Ürün Tanıtımı
Tıp tarihine özgü folklorik uygulama ve ürün tanıtımlarının 1500 kelimeyi geçmemesi önerilir.
Kitap Tanıtım ve İncelemesi
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisinin alanıyla ilgili tıp tarih, halk bilimi, tıbbi sosyoloji ve folklorik tıp uygulamaları gibi konularda yazılan kitapların tanıtım ve incelemelerini yayınlar.
Kitap tanıtımının eleştirel olarak değerlendirmesi yapılırken kitapta yer alan fikirlerle aynı görüşte olunabilir veya karşı çıkılabilir. Yazı içinde kitabın ileri sürdüğü fikirler, bilgiler, yargılarla ilgili eksiklikler, yanlışlar belirtilebilir.
Kitap tanıtımı ve incelemesi yazımında genel yapı olarak giriş, kitabın özeti, eleştirel tartışma ve sonuç bölümleri bulunmalıdır.
Kitabın tanıtım bilgilerinde tanıtım veya incelemesi yapılan eserin adı, yazarı, yayımlandığı şehir ve yayınevi, yayım yılı, kaç sayfa olduğu ve ISBN numarası yazılmalıdır.
Tanıtım veya incelemenin yapıldığı eserin kapak sayfası bulunmalı, esere ait bilgilerin üzerinde yer almalıdır.
Kısa bildiri
Kısa Bildirimler,  orijinal ve önemli materyaller sunan kısa makalelerdir. Kısa Bildirim, bir sorunun belirli bir yönüne veya önemli bir etkiye sahip olması beklenir. Ana metin kaynaklar hariç 3000 kelimeyi, kaynak sayısının ise 25’i geçmemesi önerilir.
KAYNAKLAR
Kaynaklar ana metinde görünüş sırasına göre numaralandırılmalı ve cümle sonunda noktalama işaretinden hemen sonra (boşluk bırakmaksızın) ‘Üst Simge’ olarak belirtilmelidir (örnek: xxx1).
Ardışık olmayan kaynak numaraları araya virgül koyarak yazılırken, ardışık gelen kaynak numaraları tek tek değil, araya çizgi konularak belirtilmelidir (örnek: xxx2, 4; xxx1-3 veya xxx2, 4, 6-9).
Kaynakların yazım şekli International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE) standartlarına uygun olmalıdır (http://www.nlm.nih.gov/bsd/uniform_requirements.html).
Yazarların önce soyadları açık olarak, daha sonra da ilk adlarının sadece baş harfleri yazılmalıdır. Yazının adını takiben, yayınlayan derginin uluslararası kısaltması eklenmelidir. Sonrasında öncelikle yazının yayım yılı, derginin cilt ve sayı numarası yazılmalı, son olarak da sayfa numaraları eklenmelidir. Baskıda olan kaynaklar dergi adından sonra parantez içinde ‘baskıda’ veya ‘in press’ şeklinde belirtilmelidir.
Standart Makale
Üç ve daha az yazarlı makaleler
Üç ve daha az yazarlı makalelerde tüm yazarların adı yazılmalıdır. Örnek:
Halpern SD, Ubel PA, Caplan AL. Solid-organ transplantation in HIV-infected patients. N Engl J Med 2002;347(1):284-7.
Dört ve daha fazla yazarlı makaleler
Dört ve daha fazla yazarlı makalelerde, ilk isimden sonrası ‘ve ark’ veya ‘et al.’ Şeklinde belirtilmelidir.
Örnek:
Rose ME, et al. Regulation of interstitial excitatory amino acid concentrations after cortical contusion injury. Brain Res 2002;935(1-2):40-6.
Yazar olarak bir organizasyon varsa
Örnek:
Diabetes Prevention Program Research Group. Hypertension, insulin, and proinsulin in participants with impaired glucose tolerance. Hypertension 2002;40(5):679-86.
Hem yazar hem de organizasyon varsa
Örnek:
Vallancien G, Emberton M, Harving N, van Moorselaar RJ; Alf-One Study Group. Sexual dysfunction in 1,274 European men suffering from lower urinary tract symptoms. J Urol 2003;169(6):2257-61.
Dergi eki (supplement)
Eğer yazı derginin ekinde (supplement) çıkmışsa, bu durum derginin cilt numarasının hemen yanına eklenmelidir.
Örnek:
Geraud G, Spierings EL, Keywood C. Tolerability and safety of frovatriptan with short- and long-term use for treatment of migraine and in comparison with sumatriptan. Headache 2002;42(Suppl 2):93-9.
Kitap
Kitabın tamamı bildirilecekse

Örnek:
Breedlove GK, Schorfheide AM. Adolescent pregnancy. 2nd ed. Wieczorek RR, editor. White Plains (NY): March of Dimes Education Services; 2001.
Kitapta bir bölüm bildirilecekse
Örnek:
Meltzer PS, Kallioniemi A, Trent JM. Chromosome alterations in human solid tumors. In: Vogelstein B, Kinzler KW, editors. The genetic basis of human cancer. New York: McGraw-Hill; 2002. pp:93-113.
Kongre Bildirileri
Örnek:
Harnden P, Joffe JK, Jones WG, editors. Germ cell tumours V. Proceedings of the 5th Germ Cell Tumour Conference; 2001;Sep 13-15; Leeds, UK. New York: Springer; 2002.
Gazete Haberi
Örnek:
Tynan T. Medical improvements lower homicide rate: study sees drop in assault rate. The Washington Post 2002;Aug 12;Sect.A:2(col. 4).
Elektronik Dergide Yazı
Örnek:
Abood S. Quality improvement initiative in nursing homes: the ANA acts in an advisory role. Am J Nurs [Internet] 2002; Jun [cited 2002 Aug 12];102(6):[about 1 p.]. Available from: http://www.nursingworld.org/ AJN/2002/june/Wawatch.htmArticle
Web Sayfası
Örnek:
Cancer-Pain.org [Internet]. New York: Association of Cancer Online Resources, Inc.; c2000-01 [updated 2002 May 16; cited 2002 Jul 9]. Available from:http://www.cancer-pain.org/.
Resmi Gazete
Örnek:
TC Resmi Gazete (1978) Şeker Tayini. 29 Temmuz 1978. Sayı: 16361. Başbakanlık Basımevi. Ankara.
ŞEKİL, RESİM, FOTOĞRAF, TABLO VE GRAFİKLER
Yazıda geçen tüm şekil, grafik, resim, fotoğraf ve tablolar ana metin içinde geçtiği cümlenin sonunda, parantez içinde ve italik olarak belirtilmelidir. Şekil, grafik, resim, fotoğraf ve tablolar ana metin içerisinde yer almalıdır. Grafik, resim ve fotoğraflar metinde şekil olarak ifade edilmelidir.
Örnek: (Şekil 1)
Tüm eklerin açıklamaları yazının en sonuna (alt yazılar bölümünde) eklenmelidir. Şekil, resim ve/veya fotoğraflar sisteme sadece jpeg dosyası olarak (çözünürlüğü en az 300 dpi boyutunda) yüklenmelidir. Kullanılan kısaltmalar şekil, resim, fotoğrafın hemen altında açıklanmalıdır.
ALT YAZILAR
Alt yazılar iki satır aralıklı olarak bir sayfaya yazılmalıdır. Mikroskobik resimlerde büyütme oranları ve tekniği verilmelidir.
GİZLİLİK BEYANI
Bu dergi sitesindeki isimler ve elektronik posta adresleri bu derginin belirtilen amaçları doğrultusunda kullanılacaktır ve diğer amaçlar veya başka bir bölüm için kullanılmayacaktır.



Creative Commons Lisansı
                                                                            Bu Dergi Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin süreli bilimsel yayınıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.  Makalelerin sorumlulukları yazarlara aittir 

Kapak 

Ayşegül Tuğuz

İlter Uzel’inDioskorides ve Öğrencisi adlı eserinden 

Adres

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik  Anabilim Dalı Çiftlikköy Kampüsü

Yenişehir/ Mersin