Yazım Kuralları

Makale Şablonu için tıklayınız.
Kapak Sayfası için tıklayınız.
Telif Hakkı Devir Formu için tıklayınız.

Makaleler, microsoft word programında yazılmalı ve şu şekilde ayarlanmalıdır: Kâğıt Boyutu Dikey A4, Üst Kenar Boşluk 1,69 cm, Alt Kenar Boşluk 0,49 cm, Sol Kenar Boşluk 1,2 cm, Sağ Kenar Boşluk 1,2 cm, Yazı tipi Times New Roman, Makale başlığı 12 punto/İlk Harfleri Büyük/Sola hizalı, Normal Metin Boyutu 10 punto, Satır Aralığı Tam, Önce 0 nk, Sonra 6 nk, Girinti yok. Ayrıca makalelerde sayfa numarası, üst bilgi ve alt bilgi kullanılmayacaktır. Gönderilen makalede görünmez şekilde yazılmış ve gizlenmiş herhangi bir yazı, şekil ve benzeri bulunamaz. Gizlenmiş herhangi bir şey bulunması durumda yasal sorumluluk tamamen yazar(lar)a aittir.

Giriş ve sonuç dahil olmak üzere tüm başlıklar numaralandırılmalı ve koyu olmalıdır. Kaynakça numaralandırılmamalıdır.

Birinci derecedeki başlıkların tümü büyük harf, diğer başlıklarda ise yalnızca ilk harf büyük olmalıdır.

Makalelerde Türkçe ve İngilizce başlık, öz, anahtar kelimeler ve Jel kodları bulunmalıdır. Türkçe ve İngilizce özetler en fazla 200 kelime olmalıdır.

Başlık, yazar adları, unvanları, bağlı oldukları kuruluş, e-mail adresleri ve ORCID numaralarını içeren bir kapak sayfası oluşturulmalıdır. Kapak sayfasında makale türü (araştırma makalesi, derleme, örnek olay çalışması gibi...) belirtilmelidir.

Tabloların üst kısmına numaraları ve adları yazılmalıdır.

Şekillerin alt kısmına numaraları ve adları yazılmalıdır.

Grafiklerin alt kısmına numaraları ve adları yazılmalıdır.

Kaynakça alfabetik sıra ile yazılmalıdır.

Makalenin öz ve abstract bölümünden sonra Türkçe yazılmış çalışmalar için İngilizce 1000 kelime civarında İngilizce Genişletilmiş Özet (Extended Summary) yer almak zorundadır.

Dergimize yapılan makale başvuruları için;
- Çalışma Türkçe ise Abstract ve Extended Summary bölümlerine
- Çalışma İngilizce ise çalışmanın bütününe
yönelik proofreading yapıldığını gösterir belge talep edilmektedir. 

Proofreading beyan formu için tıklayınız.

Proofreading desteği alacağınız kurumun sertifika vermesi önem arz etmektedir. Bu nedenle kurumla iletişime geçerken bu hususta bilgi almanız elzemdir. 

Alıntılar, kaynakça ve dipnotlar APA Style Guide‘a göre hazırlanmalıdır. Bu konuda yardım almak için makale şablonundaki örneklerden faydalanabilir eksik kalan yerler için de http://referencing.port.ac.uk/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Makalelerin ön kontrolden reddedilmeden Editör ön değerlendirmesine geçebilmesi için mutlaka makale şablonu üzerinden hazırlanması gereklidir. İndireceğiniz şablon dosya, makalelerin dergimiz yazım kurallarına uygun olarak hazırlanmasında kolaylık sağlayacaktır.

Makaleyi Dergipark sistemine yüklerken;

Makalenizin word dosyasının adını sadece makalenizin başlığı olacak şekilde düzeltiniz.

BAŞLIK - ÖZET - ANAHTAR KELİMELER bölümlerinin hem Türkçe hem İngilizce sekmelerini doldurunuz. Sistemde KAYNAKÇA bölümünü doldururken görülen uyarıda belirtildiği üzere kaynaklar arasında bir satır boşluk ekleyiniz.

Benzerlik raporunu yüklerken ek belgelerden Benzerlik Raporunu seçiniz. iThenticate programındaki filtreleme seçenekleri aşağıdaki şekilde ayarlanarak alınmalıdır: Kaynakça hariç (Bibliography excluded) Alıntılar hariç (Quotes excluded) 5 kelimeden daha az örtüşme içeren metin kısımları hariç (Limit match size to 5 words) Program menüsünde bulunan diğer filtreleme seçenekleri raporlamaya dâhil edilmez. Rapor ".pdf" uzantılı olarak kaydedilmelidir.

Telif Hakkı Devir Formuna ıslak imza attıktan sonra taratıp pdf olarak yükleyiniz (Taratma işlemini telefonunuza indirebileceğiniz Adobe Scan programından ücretsiz yapabilirsiniz).

Etik Kurul Kararı gerektiren çalışmalar için Etik Kurul Onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve başvuru sırasında ek belgeler kısmında yüklenmelidir.

Creative Commons Lisansı

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Bu lisans, üçüncü kişilerin ticari olmayan amaçla eserinizden yararlanmasına, farklı bir sürüm oluşturmasına, geliştirmesine ya da eserinizin üzerine inşa ederek kendi eserlerini oluşturmasına izin verir. Ancak üçüncü kişilerin bu eserleri gayri-ticari olmak zorundadır ve üçüncü kişiler Dergimizde yayımlanan makalelerin yazarlarına atıfta bulunmak zorundadır.  

                                                                                                                                                           
Makale göndermek için https://dergipark.org.tr/tr/journal/591/submission/step/manuscript/new