BibTex RIS Kaynak Göster

CASE STUDY: ERGONOMIC RISK ASSESMENT IN AN HOTEL KITCHEN

Yıl 2018, Cilt: 1 Sayı: 1, 54 - 60, 01.04.2018

Öz

In this case study, manual lifting and carrying positions of workers in the kitchen area of a boutique hotel were ergonomically analyzed by using NIOSH (National Occupational Safety and Health Institute) and Snook methods. It was determined that the staff working in the tea oven lifted the water filled containers in an improper manner. By using the NIOSH method, the lift index was calculated as 3.7 and 5.4 for both the initial and final positions, respectively. The work was identified as very risky because the lift index value in both positions was greater than 3. It has been identified as a job that needs improvement and a recommendation for improvement is offered because the employee's repetition during the day may lead to work-related musculoskeletal disorders in the long run. The work of transporting dishwashers in the kitchen was also analyzed by the Snook charts method and it was proposed to use a hand-carried wheeled vehicle to carry the basket as a remedy even though the employee had no risk of carrying this load

Kaynakça

  • Akkale, E.C., 2014. Elle Taşıma İşlerinde İş Sağlığı Ve Güvenliğinin NIOSH Kaldırma Denklemi İle
  • İncelenmesi. T.C. Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı, https://www.csgb.gov.tr/media/2014/elifcerenakkale.pdf
  • Anderson, V.P., 2015. Ergonomic solutions for retailers: prevention of material handling injuries in the grocery sector. Cincinnati, OH: U.S. Department of Health and Human Services, Centers for Disease
  • Control and Prevention, National Institute for Occupational Safety and Health, DHHS (NIOSH) Publication No. 2015-100.
  • CDC Centers for Disease Control and Prevention, 2013. About NIOSH. http://www.cdc.gov/niosh/about.html
  • Ciriello, V.M., Snook, S.H., 1978. The effects of size, distance, height, and frequency on manual handling performance. Proceedings of the Human Factors and Ergonomics Society Annual Meeting. 22:318–22. 15.
  • Coşkun, M. B., Sağıroğlu, H., Ergizel, N., 2015. İş İstasyonlarının Ergonomik Riskinin NIOSH Yöntemi ile Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi, 3(3) ÖS: Ergonomi , 339-345.
  • Hignett, S., 1998. Ergonomics. In: Pitt-Brooke, J., Reid, H., Lockwood J., and Kerr, K. (Eds.) Rehabilitation of Movement. Theoretical Basis of Clinical Practice. London: W.B Saunders Company Ltd, 13, 480-486.
  • Hignett, S., McAtamney, L., 2000. Rapid Entire Body Assessment (REBA). Applied Ergonomics, 31, 201
  • OSHA 3192-06N, 2004. Guidelines for Retail Grocery Stores Ergonomics for the Prevention of
  • Musculoskeletal Disorders. Snook, S.H., 2005. Psychophysical tables: lifting, lowering, pushing, pulling, and carrying. In: Stanton N,
  • Hedge A, Brookhuis K, Salas E, Hendrick H, editors. The handbook of human factors and ergonomics methods. Boca Raton, FL, USA: CRC Press. Snook, S.H., Irvine, C.H., Bass, S.F., 1970. Maximum weights and work loads acceptable to male industrial workers. A study of lifting, lowering, pushing, pulling, carrying, and walking tasks. American Industrial
  • Hygiene Association Journal, 31(5),579–86. TÜROFED Turızm Raporu, 2017. http://dosya.turizmguncel.com/2017_rapor.pdf
  • Waters, T.R., Putz-Anderson, V., Garg, A., 1994. Applications Manual For The Revised NIOSH Lifting Equation. 94-110, Cincinati.

VAKA ÇALIŞMASI: OTEL MUTFAĞI ERGONOMİK RİSK DEĞERLENDİRMESİ

Yıl 2018, Cilt: 1 Sayı: 1, 54 - 60, 01.04.2018

Öz

Özet Bu vaka çalışmasında butik bir otelin mutfak bölümünde çalışanların el ile kaldırma ve taşıma pozisyonları NIOSH (Ulusal Mesleki Sağlık ve Güvenlik Enstitüsü) ve Snook yöntemleri kullanılarak ergonomik analiz edilmiştir. Çay ocağında çalışan personelin tutacakları kötü durumda olan damacanları kaldırarak semaveri uygunsuz bir biçimde doldurduğu saptanmıştır. NIOSH yöntemi ile analizi yapılmış ve kaldırma indeksi hem başlangıç hem de varış pozisyonu için sırasıyla 3.7 ve 5.4 olarak hesaplanmıştır. Her iki pozisyon içinde kaldırma indeks değeri 3’den büyük olduğu için iş çok riskli olarak tespit edilmiştir. Çalışanın gün içinde işlemi tekrarlaması uzun vadede iş ile ilgili kas iskelet sistemi rahatsızlıklarına yol açabileceğinden kesinlikle iyileştirme gerektiren bir iş olarak tespit edilmiş ve iyileştirme önerileri sunulmuştur. Mutfakta bulaşık sepeti taşıma işi de Snook tabloları yöntemi ile analiz edilmiş, çalışanın bu yükü taşımasında herhangi bir risk bulunmamış olmasına rağmen iyileştirme olarak sepeti taşıması için el ile itilebilen tekerlekli bir taşıma aracı kullanması önerilmiştir.

Kaynakça

  • Akkale, E.C., 2014. Elle Taşıma İşlerinde İş Sağlığı Ve Güvenliğinin NIOSH Kaldırma Denklemi İle
  • İncelenmesi. T.C. Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı, https://www.csgb.gov.tr/media/2014/elifcerenakkale.pdf
  • Anderson, V.P., 2015. Ergonomic solutions for retailers: prevention of material handling injuries in the grocery sector. Cincinnati, OH: U.S. Department of Health and Human Services, Centers for Disease
  • Control and Prevention, National Institute for Occupational Safety and Health, DHHS (NIOSH) Publication No. 2015-100.
  • CDC Centers for Disease Control and Prevention, 2013. About NIOSH. http://www.cdc.gov/niosh/about.html
  • Ciriello, V.M., Snook, S.H., 1978. The effects of size, distance, height, and frequency on manual handling performance. Proceedings of the Human Factors and Ergonomics Society Annual Meeting. 22:318–22. 15.
  • Coşkun, M. B., Sağıroğlu, H., Ergizel, N., 2015. İş İstasyonlarının Ergonomik Riskinin NIOSH Yöntemi ile Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi, 3(3) ÖS: Ergonomi , 339-345.
  • Hignett, S., 1998. Ergonomics. In: Pitt-Brooke, J., Reid, H., Lockwood J., and Kerr, K. (Eds.) Rehabilitation of Movement. Theoretical Basis of Clinical Practice. London: W.B Saunders Company Ltd, 13, 480-486.
  • Hignett, S., McAtamney, L., 2000. Rapid Entire Body Assessment (REBA). Applied Ergonomics, 31, 201
  • OSHA 3192-06N, 2004. Guidelines for Retail Grocery Stores Ergonomics for the Prevention of
  • Musculoskeletal Disorders. Snook, S.H., 2005. Psychophysical tables: lifting, lowering, pushing, pulling, and carrying. In: Stanton N,
  • Hedge A, Brookhuis K, Salas E, Hendrick H, editors. The handbook of human factors and ergonomics methods. Boca Raton, FL, USA: CRC Press. Snook, S.H., Irvine, C.H., Bass, S.F., 1970. Maximum weights and work loads acceptable to male industrial workers. A study of lifting, lowering, pushing, pulling, carrying, and walking tasks. American Industrial
  • Hygiene Association Journal, 31(5),579–86. TÜROFED Turızm Raporu, 2017. http://dosya.turizmguncel.com/2017_rapor.pdf
  • Waters, T.R., Putz-Anderson, V., Garg, A., 1994. Applications Manual For The Revised NIOSH Lifting Equation. 94-110, Cincinati.
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA54HJ36MS
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Kadir Yılmaz Bu kişi benim

Müge Ensari Özay Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Yılmaz, K., & Özay, M. E. (2018). VAKA ÇALIŞMASI: OTEL MUTFAĞI ERGONOMİK RİSK DEĞERLENDİRMESİ. OHS ACADEMY, 1(1), 54-60.