BibTex RIS Kaynak Göster

BİTKİ ÖRTÜSÜ SERİNLİĞİ VE KLOROFİL MİKTARININ MAKARNALIK BUĞDAY ISLAHINDA KULLANIM OLANAKLARI

Yıl 2009, Cilt: 24 Sayı: 3, 158 - 166, 29.11.2009

Öz

Buğdayda seleksiyon unsuru olarak kullanılan fizyolojik özellikler verim yönünden genetik ilerlemeyi artırmada önemli bir etkiye sahip olup, buğday ıslahında tamamlayıcı unsur olarak görevleri ve etki mekanizmaları yoğun bir şekilde araştırılmaktadır. Bu çalışma 2006-2007 buğday yetiştirme sezonunda, üç yerel ve üç güncel makarnalık buğday çeşidi ve bunların 6 x 6 yarım diallel F1 melez kombinasyonlarında bitki örtüsü serinliği (BÖS) ve klorofil içeriğinin (SPAD) ıslahta kullanılabilirliğinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. İki farklı günde ve günün farklı saatlerinde ölçülen BÖS değerleri çevre koşullarına bağlı olarak büyük değişkenlik göstermiş ve genotipler arasında önemli farklar oluşmuştur. Başaklanma ve erken hamur olum döneminde ölçülen SPAD değerleri yönünden genotipler arasında önemli farkların olduğu saptanmıştır. Yarım diallel analiz sonuçlarına göre BÖS’nin kalıtımında hem eklemeli hem de eklemeli olamayan genler, SPAD’ın kalıtımında ise eklemeli olmayan genler etkili bulunmuştur. BÖS yönünden ‘1x4’, ‘1x5’ ve ‘1x6’ nolu melez kombinasyonlarının bitki örtüsü daha serin bulunurken, SPAD yönünden anaçlar arasında ‘Zenit’, melezler arasında ise ‘3x6’ ve ‘1x4’ nolu melezler sırasıyla başaklanma ve erken hamur olum dönemlerinde yüksek değer göstermişlerdir. Ele alınan anaç ve melezlerden bazılarının BÖS açısından iyi sonuçlar verdiği ve SPAD değerinin erken açılma kuşaklarında (F1) yüksek verimli hatların tespitinde bir seleksiyon unsuru olabileceği ortaya çıkmıştır.

BİTKİ ÖRTÜSÜ SERİ LİĞİ VE KLOROFİL MİKTARI I MAKAR ALIK BUĞDAY ISLAHI DA KULLA IM OLA AKLARI

Yıl 2009, Cilt: 24 Sayı: 3, 158 - 166, 29.11.2009

Öz

Buğdayda seleksiyon unsuru olarak kullanılan fizyolojik özellikler verim yönünden genetik ilerlemeyi artırmada önemli bir etkiye sahip olup, buğday ıslahında tamamlayıcı unsur olarak görevleri ve etki mekanizmaları yoğun bir şekilde araştırılmaktadır. Bu çalışma 2006-2007 buğday yetiştirme sezonunda, üç yerel ve üç güncel makarnalık buğday çeşidi ve bunların 6 x 6 yarım diallel F melez kombinasyonlarında bitki örtüsü serinliği (BÖS) ve klorofil içeriğinin (SPAD) ıslahta kullanılabilirliğinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. İki farklı günde ve günün farklı saatlerinde ölçülen BÖS değerleri çevre koşullarına bağlı olarak büyük değişkenlik göstermiş ve genotipler arasında önemli farklar oluşmuştur. Başaklanma ve erken hamur olum döneminde ölçülen SPAD değerleri yönünden genotipler arasında önemli farkların olduğu saptanmıştır. Yarım diallel analiz sonuçlarına göre BÖS’nin kalıtımında hem eklemeli hem de eklemeli olamayan genler, SPAD’ın kalıtımında ise eklemeli olmayan genler etkili bulunmuştur. BÖS yönünden ‘1x4’, ‘1x5’ ve ‘1x6’ nolu melez kombinasyonlarının bitki örtüsü daha serin bulunurken, SPAD yönünden anaçlar arasında ‘Zenit’, melezler arasında ise ‘3x6’ ve ‘1x4’ nolu melezler sırasıyla başaklanma ve erken hamur olum dönemlerinde yüksek değer göstermişlerdir. Ele alınan anaç ve melezlerden bazılarının BÖS açısından iyi sonuçlar verdiği ve SPAD değerinin erken açılma kuşaklarında (F1) yüksek verimli hatların tespitinde bir seleksiyon unsuru olabileceği ortaya çıkmıştır

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil TR
Bölüm Tarım Bilimleri (Agricultural Sciences) Eski Sayılar (Back Issues)
Yazarlar

Mehmet Yıldırım Bu kişi benim

Cuma Akıncı Bu kişi benim

Müjde Koç Bu kişi benim

Celalettin Barutçular Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 29 Kasım 2009
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Cilt: 24 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Yıldırım, M., Akıncı, C., Koç, M., Barutçular, C. (2009). BİTKİ ÖRTÜSÜ SERİ LİĞİ VE KLOROFİL MİKTARI I MAKAR ALIK BUĞDAY ISLAHI DA KULLA IM OLA AKLARI. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 24(3), 158-166. https://doi.org/10.7161/anajas.2009.24.3.158-166
AMA Yıldırım M, Akıncı C, Koç M, Barutçular C. BİTKİ ÖRTÜSÜ SERİ LİĞİ VE KLOROFİL MİKTARI I MAKAR ALIK BUĞDAY ISLAHI DA KULLA IM OLA AKLARI. ANAJAS. Kasım 2009;24(3):158-166. doi:10.7161/anajas.2009.24.3.158-166
Chicago Yıldırım, Mehmet, Cuma Akıncı, Müjde Koç, ve Celalettin Barutçular. “BİTKİ ÖRTÜSÜ SERİ LİĞİ VE KLOROFİL MİKTARI I MAKAR ALIK BUĞDAY ISLAHI DA KULLA IM OLA AKLARI”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 24, sy. 3 (Kasım 2009): 158-66. https://doi.org/10.7161/anajas.2009.24.3.158-166.
EndNote Yıldırım M, Akıncı C, Koç M, Barutçular C (01 Kasım 2009) BİTKİ ÖRTÜSÜ SERİ LİĞİ VE KLOROFİL MİKTARI I MAKAR ALIK BUĞDAY ISLAHI DA KULLA IM OLA AKLARI. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 24 3 158–166.
IEEE M. Yıldırım, C. Akıncı, M. Koç, ve C. Barutçular, “BİTKİ ÖRTÜSÜ SERİ LİĞİ VE KLOROFİL MİKTARI I MAKAR ALIK BUĞDAY ISLAHI DA KULLA IM OLA AKLARI”, ANAJAS, c. 24, sy. 3, ss. 158–166, 2009, doi: 10.7161/anajas.2009.24.3.158-166.
ISNAD Yıldırım, Mehmet vd. “BİTKİ ÖRTÜSÜ SERİ LİĞİ VE KLOROFİL MİKTARI I MAKAR ALIK BUĞDAY ISLAHI DA KULLA IM OLA AKLARI”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 24/3 (Kasım 2009), 158-166. https://doi.org/10.7161/anajas.2009.24.3.158-166.
JAMA Yıldırım M, Akıncı C, Koç M, Barutçular C. BİTKİ ÖRTÜSÜ SERİ LİĞİ VE KLOROFİL MİKTARI I MAKAR ALIK BUĞDAY ISLAHI DA KULLA IM OLA AKLARI. ANAJAS. 2009;24:158–166.
MLA Yıldırım, Mehmet vd. “BİTKİ ÖRTÜSÜ SERİ LİĞİ VE KLOROFİL MİKTARI I MAKAR ALIK BUĞDAY ISLAHI DA KULLA IM OLA AKLARI”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, c. 24, sy. 3, 2009, ss. 158-66, doi:10.7161/anajas.2009.24.3.158-166.
Vancouver Yıldırım M, Akıncı C, Koç M, Barutçular C. BİTKİ ÖRTÜSÜ SERİ LİĞİ VE KLOROFİL MİKTARI I MAKAR ALIK BUĞDAY ISLAHI DA KULLA IM OLA AKLARI. ANAJAS. 2009;24(3):158-66.
Online ISSN: 1308-8769