BibTex RIS Kaynak Göster

DOĞAL OLARAK YETİŞEN BAZI BAKLAGİL YEMBİTKİLERİNİN BAZI MORFOLOJİK VE TARIMSAL ÖZELLİKLERİ

Yıl 2006, Cilt: 21 Sayı: 3, 314 - 317, 25.11.2006

Öz

Türkiye’de hayvansal üretimin en önemli sorunlarından birisi, kaliteli kaba yem üretiminin yetersizliğidir.
Ülkemizde birçok kaliteli yembitkisi doğal olarak yetişmesine rağmen, çok az sayıda yembitkisinin tarımı yapılmakta ve
yembitkileri tarımının tarla tarımı içindeki oranı %6’yı geçmemektedir. Bu oran tarımı gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında oldukça düşüktür ve arttırılması
için, yeni yembitkisi tür ve çeşitlerinin tarla tarımına dahil edilmesi gerekmektedir. Yembitkileri alanında bu amaçla yapılacak çalışmalar için Türkiye ve bölgemiz (Orta Karadeniz) önemli bir genetik çeşitliliğe sahiptir. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kurupelit yerleşkesinde baklagil familyasına ait, birçoğu önemli tarımsal özellikler taşıyan 46 tür, alttür veya varyetenin doğal olarak yetiştiği belirlenmiştir. Bu makalede yerleşke alanında belirlenen baklagil yembitkilerine ait bazı morfolojik ve tarımsal özellikler değerlendirilmiştir.

Kaynakça

  • Acar, Z., Ayan, İ ve Gülser, C. 2001. Some morpholojical and nutritional properties of legumes under natural conditions. Pakistan Journal of Biological Siciences 4 (11):1312 - 1315.
  • Anonymous, 2002. DİE Tarımsal Yapı ve Üretim Değerleri
  • Avcıoğlu, R., Açıkgöz, E., Soya, H., ve Tan, M. 2000.Yembitkileri Üretimi. www.zmo.org.tr/etkinlikler/5tk00.php41k
  • Aydın, İ. ve Uzun, F. 2002. Çayır-Mer’a Islahı ve Amenajmanı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Ders Kitabı, No:9, Samsun.
  • Başaran, U. 2005. OMÜ Kurupelit Yerleşkesi’nde doğal olarak yetişen bazı mürdümük (Lathyrus sp.) türlerinin morfolojik, tarımsal ve sitolojik özelliklerinin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi. OMÜ Fen Bil. Ens. Samsun
  • Davis. P. H., 1970. Flora of Turkey and The East Eagan Islands. Edınburg, s. 328 - 369.
  • Genç, H. ve Şahin, A. 2001. Batı Akdeniz ve Güney Ege bölgesinde yetişen bazı Lathyrus L. türleri üzerinde sitotaksonomik araştırmalar. S.D.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 5(1):98-12.
  • Kevseroğlu, K., Özen, F. ve Duru, M., 1994. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kurupelit Kampüs alanındaki önemli tıbbi bitkilerin tespiti ve çiçeklenme dönemlerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. OMÜ Fen Dergisi. 5(1):27-38.
  • Kılınç, M ve Özen, F. 1988 Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kurupelit Kampüs alanı ve çevresinin florası OMÜ Fen Der.1(2):97 – 121.
  • Özgen, M., Adak, M. S., Söylemezoğlu, G. ve Ulukan, H. 2000. Bitkisel gen kaynaklarının korunma ve kullanımında yeni yaklaşımlar. Türkiye Ziraat Mühendisliği 5. Teknik Kongresi, s.259-284, 17-21 Ocak 2000, Ankara.
  • Uzun, B ve Genç, H. 2001. Bazı Lathyrus L. türlerinin dış morfolojik ve karyolojik özelikleri. Yük. Lis. Tezi S.D.Ü. Fen. Bil. Ens. Isparta

DOĞAL OLARAK YETİŞEN BAZI BAKLAGİL YEMBİTKİLERİNİN BAZI MORFOLOJİK VE TARIMSAL ÖZELLİKLERİ

Yıl 2006, Cilt: 21 Sayı: 3, 314 - 317, 25.11.2006

Öz

Türkiye’de hayvansal üretimin en önemli sorunlarından birisi, kaliteli kaba yem üretiminin yetersizliğidir. Ülkemizde birçok kaliteli yembitkisi doğal olarak yetişmesine rağmen, çok az sayıda yembitkisinin tarımı yapılmakta ve yembitkileri tarımının tarla tarımı içindeki oranı %6’yı geçmemektedir. Bu oran tarımı gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında oldukça düşüktür ve arttırılması için, yeni yembitkisi tür ve çeşitlerinin tarla tarımına dahil edilmesi gerekmektedir. Yembitkileri alanında bu amaçla yapılacak çalışmalar için Türkiye ve bölgemiz (Orta Karadeniz) önemli bir genetik çeşitliliğe sahiptir. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kurupelit yerleşkesinde baklagil familyasına ait, birçoğu önemli tarımsal özellikler taşıyan 46 tür, alttür veya varyetenin doğal olarak yetiştiği belirlenmiştir. Bu makalede yerleşke alanında belirlenen baklagil yembitkilerine ait bazı morfolojik ve tarımsal özellikler değerlendirilmiştir

Kaynakça

  • Acar, Z., Ayan, İ ve Gülser, C. 2001. Some morpholojical and nutritional properties of legumes under natural conditions. Pakistan Journal of Biological Siciences 4 (11):1312 - 1315.
  • Anonymous, 2002. DİE Tarımsal Yapı ve Üretim Değerleri
  • Avcıoğlu, R., Açıkgöz, E., Soya, H., ve Tan, M. 2000.Yembitkileri Üretimi. www.zmo.org.tr/etkinlikler/5tk00.php41k
  • Aydın, İ. ve Uzun, F. 2002. Çayır-Mer’a Islahı ve Amenajmanı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Ders Kitabı, No:9, Samsun.
  • Başaran, U. 2005. OMÜ Kurupelit Yerleşkesi’nde doğal olarak yetişen bazı mürdümük (Lathyrus sp.) türlerinin morfolojik, tarımsal ve sitolojik özelliklerinin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi. OMÜ Fen Bil. Ens. Samsun
  • Davis. P. H., 1970. Flora of Turkey and The East Eagan Islands. Edınburg, s. 328 - 369.
  • Genç, H. ve Şahin, A. 2001. Batı Akdeniz ve Güney Ege bölgesinde yetişen bazı Lathyrus L. türleri üzerinde sitotaksonomik araştırmalar. S.D.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 5(1):98-12.
  • Kevseroğlu, K., Özen, F. ve Duru, M., 1994. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kurupelit Kampüs alanındaki önemli tıbbi bitkilerin tespiti ve çiçeklenme dönemlerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. OMÜ Fen Dergisi. 5(1):27-38.
  • Kılınç, M ve Özen, F. 1988 Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kurupelit Kampüs alanı ve çevresinin florası OMÜ Fen Der.1(2):97 – 121.
  • Özgen, M., Adak, M. S., Söylemezoğlu, G. ve Ulukan, H. 2000. Bitkisel gen kaynaklarının korunma ve kullanımında yeni yaklaşımlar. Türkiye Ziraat Mühendisliği 5. Teknik Kongresi, s.259-284, 17-21 Ocak 2000, Ankara.
  • Uzun, B ve Genç, H. 2001. Bazı Lathyrus L. türlerinin dış morfolojik ve karyolojik özelikleri. Yük. Lis. Tezi S.D.Ü. Fen. Bil. Ens. Isparta
Toplam 11 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil TR
Bölüm Tarım Bilimleri (Agricultural Sciences) Eski Sayılar (Back Issues)
Yazarlar

Özlem Başaran Bu kişi benim

Zeki Acar Bu kişi benim

Hanife Mut Bu kişi benim

Özlem Önal Aşçı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Kasım 2006
Yayımlandığı Sayı Yıl 2006 Cilt: 21 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Başaran, Ö., Acar, Z., Mut, H., Önal Aşçı, Ö. (2006). DOĞAL OLARAK YETİŞEN BAZI BAKLAGİL YEMBİTKİLERİNİN BAZI MORFOLOJİK VE TARIMSAL ÖZELLİKLERİ. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 21(3), 314-317. https://doi.org/10.7161/anajas.2006.21.3.314-317
AMA Başaran Ö, Acar Z, Mut H, Önal Aşçı Ö. DOĞAL OLARAK YETİŞEN BAZI BAKLAGİL YEMBİTKİLERİNİN BAZI MORFOLOJİK VE TARIMSAL ÖZELLİKLERİ. ANAJAS. Kasım 2006;21(3):314-317. doi:10.7161/anajas.2006.21.3.314-317
Chicago Başaran, Özlem, Zeki Acar, Hanife Mut, ve Özlem Önal Aşçı. “DOĞAL OLARAK YETİŞEN BAZI BAKLAGİL YEMBİTKİLERİNİN BAZI MORFOLOJİK VE TARIMSAL ÖZELLİKLERİ”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 21, sy. 3 (Kasım 2006): 314-17. https://doi.org/10.7161/anajas.2006.21.3.314-317.
EndNote Başaran Ö, Acar Z, Mut H, Önal Aşçı Ö (01 Kasım 2006) DOĞAL OLARAK YETİŞEN BAZI BAKLAGİL YEMBİTKİLERİNİN BAZI MORFOLOJİK VE TARIMSAL ÖZELLİKLERİ. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 21 3 314–317.
IEEE Ö. Başaran, Z. Acar, H. Mut, ve Ö. Önal Aşçı, “DOĞAL OLARAK YETİŞEN BAZI BAKLAGİL YEMBİTKİLERİNİN BAZI MORFOLOJİK VE TARIMSAL ÖZELLİKLERİ”, ANAJAS, c. 21, sy. 3, ss. 314–317, 2006, doi: 10.7161/anajas.2006.21.3.314-317.
ISNAD Başaran, Özlem vd. “DOĞAL OLARAK YETİŞEN BAZI BAKLAGİL YEMBİTKİLERİNİN BAZI MORFOLOJİK VE TARIMSAL ÖZELLİKLERİ”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 21/3 (Kasım 2006), 314-317. https://doi.org/10.7161/anajas.2006.21.3.314-317.
JAMA Başaran Ö, Acar Z, Mut H, Önal Aşçı Ö. DOĞAL OLARAK YETİŞEN BAZI BAKLAGİL YEMBİTKİLERİNİN BAZI MORFOLOJİK VE TARIMSAL ÖZELLİKLERİ. ANAJAS. 2006;21:314–317.
MLA Başaran, Özlem vd. “DOĞAL OLARAK YETİŞEN BAZI BAKLAGİL YEMBİTKİLERİNİN BAZI MORFOLOJİK VE TARIMSAL ÖZELLİKLERİ”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, c. 21, sy. 3, 2006, ss. 314-7, doi:10.7161/anajas.2006.21.3.314-317.
Vancouver Başaran Ö, Acar Z, Mut H, Önal Aşçı Ö. DOĞAL OLARAK YETİŞEN BAZI BAKLAGİL YEMBİTKİLERİNİN BAZI MORFOLOJİK VE TARIMSAL ÖZELLİKLERİ. ANAJAS. 2006;21(3):314-7.
Online ISSN: 1308-8769