Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

İnfrared ısıtmalı fındık kurutma makinası tasarımı

Yıl 2017, Cilt: 32 Sayı: 2, 197 - 205, 20.06.2017
https://doi.org/10.7161/omuanajas.320548

Öz



Bu çalışmada, infrared ısıtıcı ve
hava kurutucu destekli bir fındık kurutma makina tasarlanmıştır. Bu amaçla,
2010 ve 2014 yıllarında iki ayrı prototip imal edilerek kurutma denemeleri
yapılmıştır. 2010 yılındaki prototipte kurutma sistemi, bir fan havasıyla
beslenmiş ve bu havanın nemi bir hava kurutucu makine ile düşürülmüştür. 2014 yılındaki
prototipte ise hava kaynağı olarak içerisinde hava kurutucu içeren bir
kompresör sistemi kullanılmıştır. Kurutma makinasının kabini, infrared karbon
film ısıtıcılarla ısıtılmakta olup dış kısmı hava ve ısı yalıtımlı olacak
şekilde tasarlanmıştır. Makina, nemi alınmış fan veya kompresör havasını
hareket halindeki fındık yığınına basmakta ve ürünün nemini alan bu havayı
kanallarından dışarı atmaktadır. Birinci prototip denemesi, Ankara’da atölye
ortamında yapılırken ikinci prototip denemeleri Giresun’da yapılmıştır. İlk
prototip 600 kg fındık kapasiteli olarak tasarlanmıştır. İkinci prototipte ise
kazan kapasitesi 200 kg’a düşürülmüş ve 2014 yılında 4 deneme yapılmıştır.
Deneme sonuçlarına göre hasat edilmiş nemli fındığın 8-14 saat içinde % 6 iç
nem seviyesine kurutulabileceği ve enerji tüketiminin 60-150 TL/ton fındık
olduğu görülmüştür.




Kaynakça

  • Aktaş, M., 2007. Isı pompası destekli fındık kurutma fırınının tasarımı, imalatı ve deneysel incelenmesi.Doktora Tezi, Gazi Ün. Fen Bilimleri Enstitüsü, Makine Eğitimi Anabilim Dalı, 116, Ankara
  • Aktaş, M., Ceylan İ., 2008, Isı pompası destekli bir kurutucuda fındık kurutulması, Gazi Üniversitesi Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Dergisi, Cilt 23,(1): 215-222
  • Anonim, 2002a. Kabuklu Fındık Standardı, TS 3074
  • Anonim, 2002b. İç Fındık Standardı, TS 3075.
  • Çetin, Ö., Nazlı, B., Bostan, K., Alperden, İ. 2000.
  • Depolamanın çiğ fındığın kalitesi üzerine etkisi. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 26(2): 413-419
  • Kaya, H., Özenç, N., Şirin, H., 2004, Fındığın elektrik donanımlı sandık sisteminde kurutulması bunun kalite ve raf ömrü üzerine etkilerinin araştırılması, Fındık Araştırma Enstitüsü
  • Kibar, H., Öztürk, T. 2009. Sert kabuklu meyvelerin depolanması. Selçuk Üniv. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 23 (48): 77-84
  • Okuroğlu, M.,Örüng, İ. 2000. Karadeniz bölgesinde fındık depolama yapılarının planlama kriterlerinin belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 31(1): 43-49
  • Olgun, H.,Rzayev P., 2000. Fındığın üç farklı sistemde güneş enerjisi ile kurutulmasıTurkishJournal of EngineeringEnvironSci, TÜBİTAK, 24, 1-14
  • Özdemir,M., Yıldız, M., Gürcan Ş.T. 2002. Effect of artificial drying air temperature on stability of the major turkish hazelnut variety, Tombul. Gıda Dergisi 27(1): 35-39
  • PsychroGen 2.0, 2010. Psychrometric calculations software, Airquest Limited.
  • Savran, E., 2010, Fındıkta hasat ve harman sonrası işlemler, fındık araştırma enstitüsü yayını. http://arastirma.tarim.gov.tr/findik/Sayfalar/Detay.aspx?SayfaId=34
  • Vaisala, 2013. Humidity conversion formulas, Vaisala Oyj Şirket Dokümanı

Design of a hazelnut drying machine with infrared heating

Yıl 2017, Cilt: 32 Sayı: 2, 197 - 205, 20.06.2017
https://doi.org/10.7161/omuanajas.320548

Öz















In this research, a
hazelnut drying machine is designed with infrared heating and air dryer. With
this aim, two different prototips were manufactured and then drying experiments
were conducted in 2010 and 2014 years.The first prototype drying system was fed
by a fan and air humidity was decreased before process with an air dryer.
However, in the second prototype air was supplied from a compressed air system
including air dryer. Drying machine chamber is insulated for air and heat
leakage, and heated by infrared carbon film heaters from its outer walls. The
machine, drives dehumidified air or compressed air into hazelnut bulk placed in
chamber, and humidified air is discharged out through air channels. First
prototype was tested in Ankara workshop in 2010, while the second was tested in
Giresun in 2014. First prototype was designed with a capacity of 600 kg. Second
prototype was designed as 200 kg hazelnut capacity and tested 4 times in 2014.
Field tests proved that the designed machine can dry hazelnut in 8-14 hours and
energy cost is within reasonable range (60-150 TL per ton)

Kaynakça

  • Aktaş, M., 2007. Isı pompası destekli fındık kurutma fırınının tasarımı, imalatı ve deneysel incelenmesi.Doktora Tezi, Gazi Ün. Fen Bilimleri Enstitüsü, Makine Eğitimi Anabilim Dalı, 116, Ankara
  • Aktaş, M., Ceylan İ., 2008, Isı pompası destekli bir kurutucuda fındık kurutulması, Gazi Üniversitesi Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Dergisi, Cilt 23,(1): 215-222
  • Anonim, 2002a. Kabuklu Fındık Standardı, TS 3074
  • Anonim, 2002b. İç Fındık Standardı, TS 3075.
  • Çetin, Ö., Nazlı, B., Bostan, K., Alperden, İ. 2000.
  • Depolamanın çiğ fındığın kalitesi üzerine etkisi. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 26(2): 413-419
  • Kaya, H., Özenç, N., Şirin, H., 2004, Fındığın elektrik donanımlı sandık sisteminde kurutulması bunun kalite ve raf ömrü üzerine etkilerinin araştırılması, Fındık Araştırma Enstitüsü
  • Kibar, H., Öztürk, T. 2009. Sert kabuklu meyvelerin depolanması. Selçuk Üniv. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 23 (48): 77-84
  • Okuroğlu, M.,Örüng, İ. 2000. Karadeniz bölgesinde fındık depolama yapılarının planlama kriterlerinin belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 31(1): 43-49
  • Olgun, H.,Rzayev P., 2000. Fındığın üç farklı sistemde güneş enerjisi ile kurutulmasıTurkishJournal of EngineeringEnvironSci, TÜBİTAK, 24, 1-14
  • Özdemir,M., Yıldız, M., Gürcan Ş.T. 2002. Effect of artificial drying air temperature on stability of the major turkish hazelnut variety, Tombul. Gıda Dergisi 27(1): 35-39
  • PsychroGen 2.0, 2010. Psychrometric calculations software, Airquest Limited.
  • Savran, E., 2010, Fındıkta hasat ve harman sonrası işlemler, fındık araştırma enstitüsü yayını. http://arastirma.tarim.gov.tr/findik/Sayfalar/Detay.aspx?SayfaId=34
  • Vaisala, 2013. Humidity conversion formulas, Vaisala Oyj Şirket Dokümanı
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Tarım Makineleri
Yazarlar

Cengiz Özdemir Keleş

Kamil Saçılık

Yayımlanma Tarihi 20 Haziran 2017
Kabul Tarihi 20 Mart 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 32 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Keleş, C. Ö., & Saçılık, K. (2017). İnfrared ısıtmalı fındık kurutma makinası tasarımı. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 32(2), 197-205. https://doi.org/10.7161/omuanajas.320548
AMA Keleş CÖ, Saçılık K. İnfrared ısıtmalı fındık kurutma makinası tasarımı. ANAJAS. Haziran 2017;32(2):197-205. doi:10.7161/omuanajas.320548
Chicago Keleş, Cengiz Özdemir, ve Kamil Saçılık. “İnfrared ısıtmalı fındık Kurutma Makinası tasarımı”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 32, sy. 2 (Haziran 2017): 197-205. https://doi.org/10.7161/omuanajas.320548.
EndNote Keleş CÖ, Saçılık K (01 Haziran 2017) İnfrared ısıtmalı fındık kurutma makinası tasarımı. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 32 2 197–205.
IEEE C. Ö. Keleş ve K. Saçılık, “İnfrared ısıtmalı fındık kurutma makinası tasarımı”, ANAJAS, c. 32, sy. 2, ss. 197–205, 2017, doi: 10.7161/omuanajas.320548.
ISNAD Keleş, Cengiz Özdemir - Saçılık, Kamil. “İnfrared ısıtmalı fındık Kurutma Makinası tasarımı”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 32/2 (Haziran 2017), 197-205. https://doi.org/10.7161/omuanajas.320548.
JAMA Keleş CÖ, Saçılık K. İnfrared ısıtmalı fındık kurutma makinası tasarımı. ANAJAS. 2017;32:197–205.
MLA Keleş, Cengiz Özdemir ve Kamil Saçılık. “İnfrared ısıtmalı fındık Kurutma Makinası tasarımı”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, c. 32, sy. 2, 2017, ss. 197-05, doi:10.7161/omuanajas.320548.
Vancouver Keleş CÖ, Saçılık K. İnfrared ısıtmalı fındık kurutma makinası tasarımı. ANAJAS. 2017;32(2):197-205.
Online ISSN: 1308-8769