The rice is one of the most
important yields, which has valuable income for regional economy. In order to
obtain optimum yield from rice cultivation, it should be known soil properties
and nutrition content of land in which rice has been grown. Otherwise, it can
be faced with deprivation of yield due to misuse or applications for rice land
management. The objective of this study was to determine relationships between
physic-chemical properties of soil located on alluvial lands and nutrient
elements in Terme district of Samsun province. For this purpose, 64 soil
samples collected from the study area was statistically evaluate. The clay,
silt and sand content of soils varied between 19.8-67.7%, 14.5-32.0% and
1.7-65.7%, respectively. In addition,
organic matter, salt, pH and lime content were found as 0,63-4,87%, 0.8-1.66
dS/m, 5.16-7.45 and 0.58-1.94, respectively. Moreover, micro and micro nutrient
element contents were determined as 5.30-46.90 ppm, 45.0-635.0 ppm, 5.03-212.30
ppm, 6.11-91.32 ppm, 0.03-1.36 ppm, 3.83-15.90 ppm and 0.02-1.24 ppm for
available P, exchangeable K, available Fe, Mn, Zn, Cu and B, respectively. It
was found that there were significantly important relationships between clay
content of soils and silt, sand, organic matter and Mn contents. Besides, there
are significant relationships between sand and OM, and Mn content. Another
significant relation was also determined between OM and Cu content. Other
significant relations are between salt and K content; between pH and P, K, Mn
and Cu contents, and between P content and K, Zn, Cu content and between K
content and Zn, Cu content. Consequently, it should be given some suggestions
such as application of fertilizers including P, K, Zn and B by taking into
consideration of salinity level of soils and enrichment of organic matter in
the paddy fields. Also, it was recommended to apply lime against potential Fe
and Mn toxicity that may occur in the future, due to the fact that a large
majority of soils have low pH values.
Paddy soil Alluvial land Physico-chemical properties Nutrient elements
Çeltik bölgede ekonomik değere sahip
ürünlerin başında gelmektedir. Çeltikten optimum verimin alınabilmesi için her
şeyin başında arazinin toprak özellikleri ve besin kapsamının çok iyi bilinmesi
gerekir. Aksi takdirde ciddi verim kayıplarının yaşanması kaçınılmazdır. Bu
çalışmanın amacı Samsun ili Terme yöresinde çeltik yetiştirilen alüviyal
arazilerde yayılım gösteren toprakların fiziko kimyasal özellikleri ve besin
element kapsamı arasındaki ilişkileri belirlemektir. Çalışma alanından alınan
64 toprak örneği analiz sonuçlarına göre değerlendirilmiş ve istatistiksel
olarak yorumlanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, toprakların kil kapsamı
%19.8-67.7; silt kapsamı %14.5-32.0; kum kapsamı %1.7-65.7; organik madde %
0.63-4.87; tuz içeriği 0.08-1.66 dS/m; pH 5.16-7.45 ve kireç % 0.58-1.94;
arasında değişmiştir. Besin element kapsamı bakımından ise, yarayışlı fosfor
(P) 5.30-46.90 ppm; alınabilir potasyum (K) 45.0-635.0 ppm; yarayışlı demir
(Fe) 5.03-212.30 ppm; mangan (Mn) 6.11-91.32 ppm; çinko (Zn) 0.03-1.36 ppm;
bakır (Cu) 3.83-15.90 ppm ve bor (B) 0.02-1.24 ppm arasında değişmiştir. Toprak
özellikleri ve besin element kapsamı arasındaki ilişkilere göre, toprakların
kil kapsamı ile silt ve kum kapsamı arasında negatif, organik madde (OM) ve Mn
kapsamı arasında ise negatif; kum kapsamı ile OM ve Mn kapsamı arasında
negatif; OM ile Cu kapsamı arasında pozitif; tuz içeriği ile K kapsamı arasında
pozitif; pH ile P, K ve Cu kapsamı arasında pozitif, Mn kapsamı arasında
negatif önemli ilişkiler elde edilmiştir.
P kapsamı ile K, Zn ve Cu kapsamı arasında; K kapsamı ile Zn ve Cu
kapsamı arasında önemli pozitif ilişkiler elde edilmiştir. Sonuç olarak yöre
çeltik topraklarının organik maddece zenginleştirilmesi, tuzluluk seviyesine
dikkat edilerek P, K, Zn ve B içeren gübrelerin verilmesi önerilmiştir. Ayrıca
toprakların büyük bir çoğunluğunun nispeten düşük pH’ya sahip olması nedeni ile
ileride oluşabilecek muhtemel Fe ve Mn toksitesine karşı kireç uygulaması
tavsiye edilmiştir.
Çeltik toprağı alüviyal arazi fiziko kimyasal özellik Besin element kapsamı
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Toprak Bilimi ve Bitki Besleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Şubat 2018 |
Kabul Tarihi | 1 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 33 Sayı: 1 |