Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

İki farklı olgunlaşma döneminde farklı parçalama boyutu ve sıkıştırma basıncının mısır silajının kalitesi üzerine etkileri

Yıl 2018, Cilt: 33 Sayı: 1, 30 - 36, 15.02.2018
https://doi.org/10.7161/omuanajas.311256

Öz

Bu çalışma farklı olgunlaşma döneminde, farklı
parçalama boyutu ve sıkıştırma basıncının mısır silajının kalitesi üzerine etkilerini
belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla; 1/4 ve 1/2 süt çizgisi olgunluk
dönemlerinde tek sıralı silaj makinesi ile hasat edilen silajlık mısır, hasat
anında ortalama 18 ve 22 mm boyutlarında kıyılmıştır. Elde edilen mısır hasılı,
2 litrelik PVC tüpler içerisine, 1 ve 2 MPa basınç değerlerinde sıkıştırılarak
tam dolu halde ağızları kapatılıp fermantasyona bırakılmıştır. Doksan günlük
fermantasyon sürecinden sonra mısır silajlarının fiziksel ve kimyasal
analizleri yapılmış ve silaj kaliteleri belirlenmiştir. Hasat döneminin
ilerlemesi ile pH, kuru madde (KM), ham kül (HK), ham yağ (HY), nötral
deterjanda çözünmeyen lif (NDF), asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF) ve
metebolik enerji (ME) değerleri KM’de % olarak sırasıyla 3.83-3.88,
31.94-33.98, 4.82-5.32, 2.94-2.43, 37.89-43.76, 24.09-27.04 ve 2.32-2.20 Mcalkg-1
olarak belirlenmiştir (p<0.01). Ayrıca hasat döneminin ilerlemesine bağlı
olarak Flieg puanı (FP) 115.74 den 117.62 değerine yükselmiştir (p<0.05).
Sıkıştırma basıncının arttırılması, pH, HY ve ham protein (HP) seviyelerini
sırasıyla 3.84-3.87, 2.62-2.75 ve 7.60-7.77 değerleri arasında değiştirmiştir
(p<0.01). Kıyma boyutunun arttırılması lignin değerini 3.28’den 3.48
değerine yükseltmiştir (p<0.05). Çalışmada elde edilen silajların tümü Flieg
eşitliğine göre 100 puanın üzerinde puan almış pekiyi silaj kalite sınıfında
silajlardır. Çalışmaya göre 1/4 veya 1/2 süt çizgisinde hasat edilen mısırın,
17-20 mm boyutlarında kıyılması ve 1 MPa basınç ile sıkıştırılmasının uygun
olacağı sonucuna varılmıştır.

Kaynakça

  • Açıkgöz, E., Turgut, İ., Filya, İ. 2002. Silaj bitkileri yetiştirme ve silaj yapımı, Hasat Yayınları, İstanbul
  • Alçiçek, A., Tarhan, F., Özkan, K., Adışen, F. 1999. İzmir ili ve civarında bazı süt sığırcılığı işletmelerinde yapılan silo yemlerinin besin madde içeriği ve silaj kalitesinin saptanması üzerine bir araştırma. Hayvansal Üretim 39-40: 54-63
  • A.O.A.C., 1990. Official methods of analysis of the association of official analytical chemists. 15 th Edn. Vol. 1, Washington, D.C
  • Bockisch, F., Aumüller. C. 1989. Anforderungen an die hackselqualitat, Landtechnik, 4/89, 3s
  • Brade, W., Flachowsky, G. 2007. Rinderzucht und rindfleischerzeugung – landbauforschung völkenrode, sonderheft 313 / Special Issue FAL Agricultural Research
  • Çakmak, B., Yalçın, H., Bilgen, H. 2013. Hasıl ve fermente mısır silajlarının ham besin maddesi içeriği ve kalitesine paketleme basıncı ve depolama süresinin etkileri, Ankara Üniversitesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 19 (2013) 22-33
  • DLG, 1987. DLG –Pattern for the evulation of the fermentation quality of grass silages on the basis of chemical analyses. Frankfurt am Main: Deutsche Landwirtschafts Gesellschaft. Bewertungvon Grünfutter, Silageund Heu. Merkblatt, No.224 DLG Verlag, Frankfurt
  • Emen, K., Pekcan, İ., Yaşar, H., Asma, S. 1996. Silaj yapım tekniği ve silaj makinaları. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarım Alet ve Makinaları Test Merkezi Müdürlüğü, Yayın No:5, 60 s, Ankara
  • Evrenosoğlu, M. 2012. Mısır silaj yemi yapımında kullanılan mekanizasyon yöntemlerinin farklı silolama tekniklerine göre incelenmesi, E.Ü. Ziraat Fakültesi, Tarım Makinaları Ana Bilim Dalı, Doktora Tezi, İzmir
  • Fernandez, I., Martin, C., Champion, M., Michalet-Doreau, B. 2004. Effect of corn hybrid and chop length of whole-plant corn silage on digestion and ıntake by dairy cows. J. Dairy Sci. 87: 1298-1309
  • Ferraretto, L.F., Shaver, R.D. 2012. Meta-analysis: effect of corn silage harvest practices on intake, digestion, and milk production by dairy cows. The Professional Animal Scientist 28: 141-149
  • Filya, İ. 2002. Silaj yapımı. Silaj bitkileri yetiştirme ve silaj yapımı. Hasad Yayıncılık, Kayseri, 59-86
  • Johnson, L.M., Harrsion, J.H., Davidson, D., Mahanna, W.C., Shinners,K., Linder, D. 2002. Corn silage management: effects of maturity, ınoculation and mechanical processing on packdensity and aerobic stability. J. Dairy Sci. 85: 434-444
  • Keleş, G., Çıbık, M. 2014. Mısır silajının besin ve besleme değerini etkileyen faktörler. Adnan Menderes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, Yemler ve Hayvan Besleme Anabilim Dalı. Hayvansal Üretim Dergisi 55(2): 27-37, Aydın
  • Kılıç, A. 1986. Silo yemi (Öğretim, Öğrenim ve Uygulama Önerileri). Bilgehan Basımevi, 327 s, İzmir.
  • Kılıç, A. 2006. Kaba yemlerde niteliğin saptanması. Hasat Yayıncılık, İstanbul
  • Konca, Y., Alçiçek, A., Yaylak, E. 2005. Süt sığırcılığı işletmelerinde yapılan silo yemlerinde silaj kalitesinin saptanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Hayvansal Üretim Dergisi 46 (2): 6-13, İzmir
  • Kung, L., Moulder, B.M., Mulrooney, C.M., Teller, R.S., Schmidt, R.J. 2008. The effect of silage cutting height on the nutritive value of a normal corn silage hybrid compared with brown midrib corn silage fed to lactating cows. J. Dairy Sci. 91: 1451-1457
  • Mc Donald, P., 1981. The biochemistry of silage. J.W. Publ. Manchester
  • Mertens, D.R. 1997. Creating a system for meeting the fiber requirements of dairy cow. J. Dairy Sci. 80: 1463-1481
  • Nauman, C., Bassler, R. 1993. Die chemische untersuchung von futtermittein. methodenbuch, Band III. VDLUFA-Verlag, Darmstadt
  • NRC, 2001. National research council. nutrients requirements of dairy cattle. The National Academic Press. Washington DC., USA
  • Özarslan, C. 2002. Physical properties of cotton seed. Biosystems Engineering, 83(2), 169–174
  • Özdüven M.L., Koç F., Polat C., Coşkuntuna L., Başkavak S. ve Şamlı H.E. 2009. Bazı mısır çeşitlerinde vejetasyon döneminin silolamada fermantasyon özellikleri ve yem değeri üzerine etkileri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 6(2)
  • Roth, G.W. 2001. Corn silage productionand management. College of Agricultural Sciences. Agricultural Research and Coop. Extension, Agronomy Facts 18
  • Savoie, P. Amyot, A., Theriault, R. 2002. Effect of moisture content, chopping and processing on silage effluent. Transactions of the ASAE, Vol. 45 (4), 907-914
  • Suthar, S. H., Das, S. K. 1996. Some physical properties of karingda (Citrulluslanatus) seeds. Journal of Agricultural Engineering Research, 65(1), 15–22
  • Tümer, S. 2001. Silaj, T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Yayın No: 104, İzmir
  • Van Soest, P.J., Robertson, B.J., Lewis, B.A. 1991. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. J. DairyScience74:3583-3597
  • Waszkiewicz, Cz., Gach, S. Lisowski, A., Kostyra, K. 1999. Effect of size reduction degree on the quality of hay silage, Department of Farm Machinery, Warsaw Agricultural University, Poland, pages:3
  • Yalçın, H., Çakmak, B. 2005. Bazı kaba yemlerin sıkıştırılabilirlik özellikleri. Ege Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi Kesin Raporu, Proje No:01-ZRF-42, İzmir
  • Yıldız, N., Bircan, H. 1994. Araştırma ve deneme metotları, Atatürk Üniversitesi Yayınları No:697, Erzurum
  • Yıldız, C. 2008. Farklı koşullarda paketlenmiş mısır küçük balya silajı yapımı için uygun parametrelerin belirlenmesi, Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Makinaları Anabilimdalı, Doktora Tezi, Erzurum
  • Yıldız C., Öztürk İ. ve Erkmen Y. 2011. Farklı hasat dönemi, kıyma boyutu ve sıkıştırma basıncının mısır silajının fermantasyon niteliği üzerine etkileri. Iğdır Üniv. Fen Bilimleri Enst. Dergisi 1(2): 85–90

The effects of different chopping lengths and compressing pressures on corn silage quality at two stage of maturity

Yıl 2018, Cilt: 33 Sayı: 1, 30 - 36, 15.02.2018
https://doi.org/10.7161/omuanajas.311256

Öz

This study was conducted to determine effects of different
harvesting period, chopping length and compression pressure on corn silage
quality. For this purpose corn, which was at 1/4 and 1/2 milk line maturity
period, was harvested by single row forager and chopped at18 and 22 mm sizes.
Harvested corn was ensiled in 2 liter PVC tubes at 1 and 2 MPa pressure for
fermentation. The physical and chemical analysis was performed after the
ninety-day fermentation process and silage quality was determined. The pH, dry
matter (DM), crude ash (CA), crude fat (CF), neutral detergent fiber (NDF),
acid detergent fiber (ADF) and metabolic energy (ME) values were %3.83-3.88,
31.94-33.98, 4.82-5.32, 2.94-2.43, 37.89-43.76, 24.09-27.04 and 2.32-2.20 Mcal
kg-1 respectively with progressing of harvesting period (p<0.01). Flieg
Scores were also increased from 115.74 to 117.62 depending of harvesting period
(p<0.05). pH, crude fat and crude protein level values were changed
respectively (3.84-3.87), (2.62-2.75) and (7.60-7.77) with increasing of
compressing pressure (p<0.01). Lignin was increased from 3.28 to 3.48
(p<0.05) by increasing the chopping size. The Flieg score of all silages was
100 point Flieg Score. It was concluded that corn harvested at 1/4 or 1/2 milk
line maturity can be chopped at 17-20 mm size and can be compressed with 1 MPa
for well quality silage.

Kaynakça

  • Açıkgöz, E., Turgut, İ., Filya, İ. 2002. Silaj bitkileri yetiştirme ve silaj yapımı, Hasat Yayınları, İstanbul
  • Alçiçek, A., Tarhan, F., Özkan, K., Adışen, F. 1999. İzmir ili ve civarında bazı süt sığırcılığı işletmelerinde yapılan silo yemlerinin besin madde içeriği ve silaj kalitesinin saptanması üzerine bir araştırma. Hayvansal Üretim 39-40: 54-63
  • A.O.A.C., 1990. Official methods of analysis of the association of official analytical chemists. 15 th Edn. Vol. 1, Washington, D.C
  • Bockisch, F., Aumüller. C. 1989. Anforderungen an die hackselqualitat, Landtechnik, 4/89, 3s
  • Brade, W., Flachowsky, G. 2007. Rinderzucht und rindfleischerzeugung – landbauforschung völkenrode, sonderheft 313 / Special Issue FAL Agricultural Research
  • Çakmak, B., Yalçın, H., Bilgen, H. 2013. Hasıl ve fermente mısır silajlarının ham besin maddesi içeriği ve kalitesine paketleme basıncı ve depolama süresinin etkileri, Ankara Üniversitesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 19 (2013) 22-33
  • DLG, 1987. DLG –Pattern for the evulation of the fermentation quality of grass silages on the basis of chemical analyses. Frankfurt am Main: Deutsche Landwirtschafts Gesellschaft. Bewertungvon Grünfutter, Silageund Heu. Merkblatt, No.224 DLG Verlag, Frankfurt
  • Emen, K., Pekcan, İ., Yaşar, H., Asma, S. 1996. Silaj yapım tekniği ve silaj makinaları. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarım Alet ve Makinaları Test Merkezi Müdürlüğü, Yayın No:5, 60 s, Ankara
  • Evrenosoğlu, M. 2012. Mısır silaj yemi yapımında kullanılan mekanizasyon yöntemlerinin farklı silolama tekniklerine göre incelenmesi, E.Ü. Ziraat Fakültesi, Tarım Makinaları Ana Bilim Dalı, Doktora Tezi, İzmir
  • Fernandez, I., Martin, C., Champion, M., Michalet-Doreau, B. 2004. Effect of corn hybrid and chop length of whole-plant corn silage on digestion and ıntake by dairy cows. J. Dairy Sci. 87: 1298-1309
  • Ferraretto, L.F., Shaver, R.D. 2012. Meta-analysis: effect of corn silage harvest practices on intake, digestion, and milk production by dairy cows. The Professional Animal Scientist 28: 141-149
  • Filya, İ. 2002. Silaj yapımı. Silaj bitkileri yetiştirme ve silaj yapımı. Hasad Yayıncılık, Kayseri, 59-86
  • Johnson, L.M., Harrsion, J.H., Davidson, D., Mahanna, W.C., Shinners,K., Linder, D. 2002. Corn silage management: effects of maturity, ınoculation and mechanical processing on packdensity and aerobic stability. J. Dairy Sci. 85: 434-444
  • Keleş, G., Çıbık, M. 2014. Mısır silajının besin ve besleme değerini etkileyen faktörler. Adnan Menderes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, Yemler ve Hayvan Besleme Anabilim Dalı. Hayvansal Üretim Dergisi 55(2): 27-37, Aydın
  • Kılıç, A. 1986. Silo yemi (Öğretim, Öğrenim ve Uygulama Önerileri). Bilgehan Basımevi, 327 s, İzmir.
  • Kılıç, A. 2006. Kaba yemlerde niteliğin saptanması. Hasat Yayıncılık, İstanbul
  • Konca, Y., Alçiçek, A., Yaylak, E. 2005. Süt sığırcılığı işletmelerinde yapılan silo yemlerinde silaj kalitesinin saptanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Hayvansal Üretim Dergisi 46 (2): 6-13, İzmir
  • Kung, L., Moulder, B.M., Mulrooney, C.M., Teller, R.S., Schmidt, R.J. 2008. The effect of silage cutting height on the nutritive value of a normal corn silage hybrid compared with brown midrib corn silage fed to lactating cows. J. Dairy Sci. 91: 1451-1457
  • Mc Donald, P., 1981. The biochemistry of silage. J.W. Publ. Manchester
  • Mertens, D.R. 1997. Creating a system for meeting the fiber requirements of dairy cow. J. Dairy Sci. 80: 1463-1481
  • Nauman, C., Bassler, R. 1993. Die chemische untersuchung von futtermittein. methodenbuch, Band III. VDLUFA-Verlag, Darmstadt
  • NRC, 2001. National research council. nutrients requirements of dairy cattle. The National Academic Press. Washington DC., USA
  • Özarslan, C. 2002. Physical properties of cotton seed. Biosystems Engineering, 83(2), 169–174
  • Özdüven M.L., Koç F., Polat C., Coşkuntuna L., Başkavak S. ve Şamlı H.E. 2009. Bazı mısır çeşitlerinde vejetasyon döneminin silolamada fermantasyon özellikleri ve yem değeri üzerine etkileri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 6(2)
  • Roth, G.W. 2001. Corn silage productionand management. College of Agricultural Sciences. Agricultural Research and Coop. Extension, Agronomy Facts 18
  • Savoie, P. Amyot, A., Theriault, R. 2002. Effect of moisture content, chopping and processing on silage effluent. Transactions of the ASAE, Vol. 45 (4), 907-914
  • Suthar, S. H., Das, S. K. 1996. Some physical properties of karingda (Citrulluslanatus) seeds. Journal of Agricultural Engineering Research, 65(1), 15–22
  • Tümer, S. 2001. Silaj, T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Yayın No: 104, İzmir
  • Van Soest, P.J., Robertson, B.J., Lewis, B.A. 1991. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. J. DairyScience74:3583-3597
  • Waszkiewicz, Cz., Gach, S. Lisowski, A., Kostyra, K. 1999. Effect of size reduction degree on the quality of hay silage, Department of Farm Machinery, Warsaw Agricultural University, Poland, pages:3
  • Yalçın, H., Çakmak, B. 2005. Bazı kaba yemlerin sıkıştırılabilirlik özellikleri. Ege Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi Kesin Raporu, Proje No:01-ZRF-42, İzmir
  • Yıldız, N., Bircan, H. 1994. Araştırma ve deneme metotları, Atatürk Üniversitesi Yayınları No:697, Erzurum
  • Yıldız, C. 2008. Farklı koşullarda paketlenmiş mısır küçük balya silajı yapımı için uygun parametrelerin belirlenmesi, Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Makinaları Anabilimdalı, Doktora Tezi, Erzurum
  • Yıldız C., Öztürk İ. ve Erkmen Y. 2011. Farklı hasat dönemi, kıyma boyutu ve sıkıştırma basıncının mısır silajının fermantasyon niteliği üzerine etkileri. Iğdır Üniv. Fen Bilimleri Enst. Dergisi 1(2): 85–90
Toplam 34 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Tarım Makineleri
Yazarlar

Bircan Akdeniz Bu kişi benim

Cengiz Özarslan

Yayımlanma Tarihi 15 Şubat 2018
Kabul Tarihi 21 Ocak 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 33 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Akdeniz, B., & Özarslan, C. (2018). İki farklı olgunlaşma döneminde farklı parçalama boyutu ve sıkıştırma basıncının mısır silajının kalitesi üzerine etkileri. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 33(1), 30-36. https://doi.org/10.7161/omuanajas.311256
AMA Akdeniz B, Özarslan C. İki farklı olgunlaşma döneminde farklı parçalama boyutu ve sıkıştırma basıncının mısır silajının kalitesi üzerine etkileri. ANAJAS. Şubat 2018;33(1):30-36. doi:10.7161/omuanajas.311256
Chicago Akdeniz, Bircan, ve Cengiz Özarslan. “İki Farklı olgunlaşma döneminde Farklı parçalama Boyutu Ve sıkıştırma basıncının mısır silajının Kalitesi üzerine Etkileri”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 33, sy. 1 (Şubat 2018): 30-36. https://doi.org/10.7161/omuanajas.311256.
EndNote Akdeniz B, Özarslan C (01 Şubat 2018) İki farklı olgunlaşma döneminde farklı parçalama boyutu ve sıkıştırma basıncının mısır silajının kalitesi üzerine etkileri. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 33 1 30–36.
IEEE B. Akdeniz ve C. Özarslan, “İki farklı olgunlaşma döneminde farklı parçalama boyutu ve sıkıştırma basıncının mısır silajının kalitesi üzerine etkileri”, ANAJAS, c. 33, sy. 1, ss. 30–36, 2018, doi: 10.7161/omuanajas.311256.
ISNAD Akdeniz, Bircan - Özarslan, Cengiz. “İki Farklı olgunlaşma döneminde Farklı parçalama Boyutu Ve sıkıştırma basıncının mısır silajının Kalitesi üzerine Etkileri”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 33/1 (Şubat 2018), 30-36. https://doi.org/10.7161/omuanajas.311256.
JAMA Akdeniz B, Özarslan C. İki farklı olgunlaşma döneminde farklı parçalama boyutu ve sıkıştırma basıncının mısır silajının kalitesi üzerine etkileri. ANAJAS. 2018;33:30–36.
MLA Akdeniz, Bircan ve Cengiz Özarslan. “İki Farklı olgunlaşma döneminde Farklı parçalama Boyutu Ve sıkıştırma basıncının mısır silajının Kalitesi üzerine Etkileri”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, c. 33, sy. 1, 2018, ss. 30-36, doi:10.7161/omuanajas.311256.
Vancouver Akdeniz B, Özarslan C. İki farklı olgunlaşma döneminde farklı parçalama boyutu ve sıkıştırma basıncının mısır silajının kalitesi üzerine etkileri. ANAJAS. 2018;33(1):30-6.
Online ISSN: 1308-8769