BibTex RIS Kaynak Göster

İslam Fıkhına Göre Kadınların Âdet ve Lohusalık Günlerinde Mescitlere Giriş Sorunu

Yıl 2016, Sayı: 41, 77 - 97, 19.01.2017

Öz

Âdetli ve lohusa kadınların mescitlere girip giremeyeceği sahabe döneminden günümüze kadar tartışa gelinen bir konudur. Günümüzde kadınlar, toplumun her sahasına girmiştir. Camiler de bu alanlardan biridir. Hatta kadınların camiye girmesi, Kur’an eğitimi almak veya vermek, çeşitli kültürel etkinliklere katılmak, toplantı yapmak, dinlenmek, sığınmak, turistik ziyaret yapmak, bakım ve onarım yapmak gibi sebeplerle zorunlu hale gelmiştir. Bu yüzden bu konu çağdaş İslam hukukçuları tarafından da ele alınmakta ve çözüm aranmaktadır. Bu bakımdan konunun açıklığa kavuşması kadınlar ve bilim dünyasına katkı sağlayacaktır. Bu konuda klasik fıkhî mezhepler farklı görüşler sergilemektedir. Bazı İslam âlimleri, bu halde olan kadınların, mescitlere giremeyeceklerini iddia ederken, diğer bazıları ise birtakım gerekçelerle oralara girebileceklerini beyan etmişlerdir. Her iki grup da kendi görüşlerini destekleyen deliller ileri sürmüşlerdir. Bu çalışmamızda konumuzla alakalı görüş sahiplerinin ileri sürdükleri delilleri ve yorumları bilimsel açıdan delilleriyle beraber inceleyerek sonucunda kendi görüşümüzü açıklamayı hedeflemekteyiz.

Anahtar Sözcükler: Hayız, âdet, lohusa, mescit, cami.

Women’s going to the Mosque in case of Menstruating and Puerperal in Islamic Fiqh

Yıl 2016, Sayı: 41, 77 - 97, 19.01.2017

Öz

It has been discussed from Sahaba period untill today that whether the menstruaous and puerperal women can enter the mosque or not between Islamıc sects. Nowadays, women have entered every field of society and mosque is one of these areas. Women entering the mosque has become necessary for reasons such as to learn and teach Quran, to participate in various cultural activities, to have a meeting, to have a rest, to take shelter, to have a touristic visit, to make maintaice and repairs. That's why this issue has been addressed and tried to figure out by the contemporary Islamic jurists. Clarifying this issue will contribute to women and science. Various approaces are quoted by the muslim fuqaha (scholars). Same of them claimed that menstruaous and puerperal women can’t enter to the mosques and the others agree with the opinion that they can. Different proofs have been put forward in this issue. In this article, as a modern and responsible scientist, we will evaluate the evidence along with the reviews of the two sides scientifically and we aim to explain our own opinion about the topic.

Keywords: Menstruation, puerperal, mosque, Islamic law.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ali Yüksek

Yayımlanma Tarihi 19 Ocak 2017
Gönderilme Tarihi 20 Aralık 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Sayı: 41

Kaynak Göster

ISNAD Yüksek, Ali. “İslam Fıkhına Göre Kadınların Âdet Ve Lohusalık Günlerinde Mescitlere Giriş Sorunu”. Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 41 (Ocak 2017), 77-97.