BibTex RIS Kaynak Göster

Çakıldak Fındık Çeşidinde Kurutma Ortamları ve Muhafaza Süresine Bağlı Olarak Meydana Gelen Değişimler

Yıl 2016, Cilt: 6 Sayı: 2, 272 - 285, 29.12.2016

Öz

Bu araştırma, 2013-2015 yılları arasında Çakıldak fındık çeşidinde yürütülmüştür. Çalışmada
örnekler beton harman, çimen harman ve kurutma makinesinde kurutulmuş, 18 ay adi depo
şartlarında depolanmış ve meyve özelliklerindeki değişim incelenmiştir. Depolama süresince her
üç ayda bir yağ (%), protein (%), serbest yağ asitliği (%), peroksit sayısı (meqO2/kg), ransimat
(h), nem oranı (%) ve su aktivitesi özellikleri incelenmiştir. Depolama süresince protein oranı %
14.42-17.22, yağ oranı % 48.62-51.93, serbest yağ asitliği % 0.09-0.48, peroksit sayısı 0.026-
0.616 meqO2/kg yağ, ransimat değeri 3.51-4.75 h, nem % 3.43-5.18 ve su aktivitesi değeri 0.37-
0.58 arasında değişmiştir. Depolama süresince en düşük serbest yağ asitliği değeri ve en yüksek
ransimat değeri kurutma makinesi ortamında tespit edilmiştir. Depolama süresince hiçbir ortam
ve zamanda aflatoksin B1 ve toplam aflatoksin tespit edilmemiştir. Çalışma sonucunda meyve
kalitesi ve muhafazası üzerine kurutma makinesinin daha etkili olduğu görülmüştür.

Kaynakça

  • Akar, A., 2016. Tombul, Palaz ve Kalınkara Fındık Çeşitlerinde Elle ve Patozla
Yıl 2016, Cilt: 6 Sayı: 2, 272 - 285, 29.12.2016

Öz

Kaynakça

  • Akar, A., 2016. Tombul, Palaz ve Kalınkara Fındık Çeşitlerinde Elle ve Patozla
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Derleme Makaleler
Yazarlar

Ali Turan Bu kişi benim

Ali İslam

Yayımlanma Tarihi 29 Aralık 2016
Gönderilme Tarihi 25 Ocak 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Turan, A., & İslam, A. (2016). Çakıldak Fındık Çeşidinde Kurutma Ortamları ve Muhafaza Süresine Bağlı Olarak Meydana Gelen Değişimler. Ordu Üniversitesi Bilim Ve Teknoloji Dergisi, 6(2), 272-285.