Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

MAVİ YAKALI ÇALIŞANLARDA PSİKOLOJİK PERSONEL GÜÇLENDİRME VE İŞ TATMİNİ ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ BELİRLEMEYE YÖNELİK GÖRGÜL BİR ARAŞTIRMA

Yıl 2017, Cilt: 1 Sayı: 1, 15 - 26, 30.06.2017

Öz

Bu araştırmanın
amacı mavi yakalı çalışanların psikolojik personel güçlendirme ve iş tatmini
arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Psikolojik personel güçlendirme,
çalışanlara yetki ve güç vererek onları harekete geçirme şeklinde
tanımlanmaktadır. Bu çalışmada, personel güçlendirme anlam, yetkinlik, özerklik
ve etki olmak üzere dört boyut olarak incelemiştir. İş tatmini ise çalışanların
işlerinden doyum sağlayıp sağlayamadıkları veya işleri hakkındaki hisleri
şeklinde ifade edilebilir. Çalışmada, örme kumaş üretimi yapan bir firmadaki
234 mavi yakalı çalışandan elde edilen veriler kullanılmıştır. Korelasyon
analizi sonucunda, psikolojik personel güçlendirmenin boyutlarından yetkinlik
ve etki ile iş tatmini arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Anlam ve
özerklik boyutları ile iş tatmini arasında ise pozitif yönde anlamlı bir ilişki
belirlenmiştir. Regresyon analizi sonuçlarına göre, anlam ve özerklik
boyutlarının iş tatmini üzerinde pozitif bir şekilde etkisi olduğu bulunmuştur.
Son olarak, çalışanların demografik özelliklerine göre psikolojik personel
güçlendirme algılarındaki ve iş tatminlerindeki farklılıklar araştırılmıştır. Buna
göre, k
atılımcıların
yaşlarının psikolojik personel güçlendirmeye yönelik algıları açısından anlamlı
bir fark yarattığı belirlenmiştir. Ayrıca, katılımcıların cinsiyetlerinin iş
tatminleri açısından anlamlı bir fark yarattığı belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Ergeneli, A., Arı Sağlam, G. ve Metin, S. (2007). Psychological empowerment and its relationship to trust in immediate managers. Journal of Business Research, 60 (1), 41-56.
Yıl 2017, Cilt: 1 Sayı: 1, 15 - 26, 30.06.2017

Öz

Kaynakça

  • Ergeneli, A., Arı Sağlam, G. ve Metin, S. (2007). Psychological empowerment and its relationship to trust in immediate managers. Journal of Business Research, 60 (1), 41-56.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Gülşah Karavardar

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Karavardar, G. (2017). MAVİ YAKALI ÇALIŞANLARDA PSİKOLOJİK PERSONEL GÜÇLENDİRME VE İŞ TATMİNİ ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ BELİRLEMEYE YÖNELİK GÖRGÜL BİR ARAŞTIRMA. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 1(1), 15-26.
AMA Karavardar G. MAVİ YAKALI ÇALIŞANLARDA PSİKOLOJİK PERSONEL GÜÇLENDİRME VE İŞ TATMİNİ ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ BELİRLEMEYE YÖNELİK GÖRGÜL BİR ARAŞTIRMA. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Haziran 2017;1(1):15-26.
Chicago Karavardar, Gülşah. “MAVİ YAKALI ÇALIŞANLARDA PSİKOLOJİK PERSONEL GÜÇLENDİRME VE İŞ TATMİNİ ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ BELİRLEMEYE YÖNELİK GÖRGÜL BİR ARAŞTIRMA”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 1, sy. 1 (Haziran 2017): 15-26.
EndNote Karavardar G (01 Haziran 2017) MAVİ YAKALI ÇALIŞANLARDA PSİKOLOJİK PERSONEL GÜÇLENDİRME VE İŞ TATMİNİ ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ BELİRLEMEYE YÖNELİK GÖRGÜL BİR ARAŞTIRMA. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 1 1 15–26.
IEEE G. Karavardar, “MAVİ YAKALI ÇALIŞANLARDA PSİKOLOJİK PERSONEL GÜÇLENDİRME VE İŞ TATMİNİ ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ BELİRLEMEYE YÖNELİK GÖRGÜL BİR ARAŞTIRMA”, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 1, sy. 1, ss. 15–26, 2017.
ISNAD Karavardar, Gülşah. “MAVİ YAKALI ÇALIŞANLARDA PSİKOLOJİK PERSONEL GÜÇLENDİRME VE İŞ TATMİNİ ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ BELİRLEMEYE YÖNELİK GÖRGÜL BİR ARAŞTIRMA”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 1/1 (Haziran 2017), 15-26.
JAMA Karavardar G. MAVİ YAKALI ÇALIŞANLARDA PSİKOLOJİK PERSONEL GÜÇLENDİRME VE İŞ TATMİNİ ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ BELİRLEMEYE YÖNELİK GÖRGÜL BİR ARAŞTIRMA. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2017;1:15–26.
MLA Karavardar, Gülşah. “MAVİ YAKALI ÇALIŞANLARDA PSİKOLOJİK PERSONEL GÜÇLENDİRME VE İŞ TATMİNİ ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ BELİRLEMEYE YÖNELİK GÖRGÜL BİR ARAŞTIRMA”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 1, sy. 1, 2017, ss. 15-26.
Vancouver Karavardar G. MAVİ YAKALI ÇALIŞANLARDA PSİKOLOJİK PERSONEL GÜÇLENDİRME VE İŞ TATMİNİ ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ BELİRLEMEYE YÖNELİK GÖRGÜL BİR ARAŞTIRMA. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2017;1(1):15-26.