Nisin is the first bacteriocin identified in Lactococcus lactis and belongs to type 1 lanthibiotic group. High nisin production in cultured media is related with the composition of fermentation medium, pH, produced nisin concentration and most importantly growth amount of cell. For industrial purpose, batch, fed-batch and continue fermentation systems were developed by regarding these factors. Maintaining efficient production of nisin having important potential at preservation of foods is important for both industrial production and using as starter culture. In this review the fermentation factors at nisin production were outlined and constructed model systems were compared.
Nisin tip I lantibiyotik grubuna dahil olan ve Lactococcus lactis'de tanımlanan ilk bakteriyosindir. Kültür ortamlarında yüksek miktarda nisin üretimi; fermentasyon ortamının kompozisyonu, pH, ortamda üretilen nisin konsantrasyonu ve en önemlisi hücrenin gelişimi ile ilişkilidir. Bu faktörler dikkate alınarak endüstriyel üretim amacıyla kesikli, yarı kesikli ve sürekli fermentasyon sistemleri geliştirilmiştir. Gıda koruyucusu olarak önemli potansiyele sahip olan nisinin daha verimli üretiminin sağlanması, hem endüstriyel açıdan ve hem de bu suşların starter kültür olarak kullanımı açısından önem taşımaktadır. Bu derlemede nisin üretimi üzerinde fermentasyon faktörlerinin etkileri belirtilerek kurulmuş model sistemler karşılaştırılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 2007 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2007 Cilt: 13 Sayı: 1 |