BibTex RIS Kaynak Göster

APPLICATIONS OF HIGH HYDROSTATIC PRESSURE IN THE FOOD INDUSTRY

Yıl 2006, Cilt: 12 Sayı: 3, 369 - 377, 01.03.2006

Öz

Nowadays, thermal processes are used in order to preserve food from microbiologic and enzymatic changes and extend the shelf life. Thermal treatments are particularly safe, assures a total inactivation of vegetative microorganism cells and spore. On the other hand it present some disadvantages related to the high temperature employed, such as denaturation of proteins, vitamins, productions of toxic compound, undesirable organoleptic features. The last decade, non-thermal inactivation techniques have been a major research issue, driven by an increased consumer demand for nutritious, fresh like food products with a high organoleptical quality and an acceptable shelf life. Present article represents studies on application aspects and effects of high hydrostatic pressure in foods.

GIDA ENDÜSTRİSİNDE YÜKSEK HİDROSTATİK BASINÇ UYGULAMALARI

Yıl 2006, Cilt: 12 Sayı: 3, 369 - 377, 01.03.2006

Öz

Isıl işlem teknikleri, gıda maddelerinin mikrobiyolojik ve biyokimyasal değişimlerden korunması ve raf ömrünün uzatılması amacıyla günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. Isıl işlem teknikleri, mikroorganizmaların hem vejetatif hem de spor formlarının tamamını yok edebildiği için, uygulandıkları gıdanın mikrobiyolojik olarak güvenilir bir gıda olmasını sağlamaktadır. Bununla birlikte, ısıl işlem uygulamalarının, kullanılan sıcaklık seviyesine bağlı olarak, gıda maddesinin beslenme değerinde ve duyusal kalite özelliklerinde azalmaya ve toksik bileşenlerin oluşmasına neden olduğu bilinmektedir. Beslenme değerinde ve duyusal özelliklerinde en az kayıpla üretilen, daha taze gıda ürünlerine artan müşteri talebinin karşılanması ve kabul edilebilir bir raf ömrü elde edilebilmesi için yapılan çalışmalar, son on yıllık dönemde, özellikle ısıl işlem içermeyen (non-thermal) inaktivasyon teknikleri üzerine yoğunlaşmıştır. Bu makalede, ısıl işlem içermeyen tekniklerden birisi olan yüksek hidrostatik basınç tekniğinin gıdalar için uygulamaları ve etkileri ayrıntılı olarak irdelenmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makale
Yazarlar

Yahya Tülek Bu kişi benim

Gökçe Filizay Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2006
Yayımlandığı Sayı Yıl 2006 Cilt: 12 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Tülek, Y. ., & Filizay, G. . (2006). GIDA ENDÜSTRİSİNDE YÜKSEK HİDROSTATİK BASINÇ UYGULAMALARI. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 12(3), 369-377.
AMA Tülek Y, Filizay G. GIDA ENDÜSTRİSİNDE YÜKSEK HİDROSTATİK BASINÇ UYGULAMALARI. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. Mart 2006;12(3):369-377.
Chicago Tülek, Yahya, ve Gökçe Filizay. “GIDA ENDÜSTRİSİNDE YÜKSEK HİDROSTATİK BASINÇ UYGULAMALARI”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 12, sy. 3 (Mart 2006): 369-77.
EndNote Tülek Y, Filizay G (01 Mart 2006) GIDA ENDÜSTRİSİNDE YÜKSEK HİDROSTATİK BASINÇ UYGULAMALARI. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 12 3 369–377.
IEEE Y. . Tülek ve G. . Filizay, “GIDA ENDÜSTRİSİNDE YÜKSEK HİDROSTATİK BASINÇ UYGULAMALARI”, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 12, sy. 3, ss. 369–377, 2006.
ISNAD Tülek, Yahya - Filizay, Gökçe. “GIDA ENDÜSTRİSİNDE YÜKSEK HİDROSTATİK BASINÇ UYGULAMALARI”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 12/3 (Mart 2006), 369-377.
JAMA Tülek Y, Filizay G. GIDA ENDÜSTRİSİNDE YÜKSEK HİDROSTATİK BASINÇ UYGULAMALARI. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2006;12:369–377.
MLA Tülek, Yahya ve Gökçe Filizay. “GIDA ENDÜSTRİSİNDE YÜKSEK HİDROSTATİK BASINÇ UYGULAMALARI”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 12, sy. 3, 2006, ss. 369-77.
Vancouver Tülek Y, Filizay G. GIDA ENDÜSTRİSİNDE YÜKSEK HİDROSTATİK BASINÇ UYGULAMALARI. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2006;12(3):369-77.





Creative Commons Lisansı
Bu dergi Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.