BibTex RIS Kaynak Göster

THE EFFECTS OF TEA WASTES ON SOIL ENZYME ACTIVITY AND NITRIFICATION

Yıl 1997, Cilt: 3 Sayı: 1, 261 - 266, 01.01.1997

Öz

The research was carried out on tea wastes supplied from factories of General Directorate of Tea Enterprises. The aim of this study is to determine the effects of composted, enriched composted tea wastes along with coarse and fine tea wastes released by tea factories processing raw tea leaves into black tea, on soil enzyme activity and nitrification. Tea wastes were applied to pots of 200 g-soil capacity, at the rate of 0 %, 2.5 % and 5.0 % of the pot capacity in addition, 200 µg/g N, in the form of ammonia sulphate, was given to each pot. Soils were analysed for enzyme activities at the end of 1., 7., 14., and 28. day of incubation. Amount of NH+4 N and NO-3 N were determined for nitrification at the end of 1., 7., 14. and 28. day of incubation. Urease enzyme activity increased, depending on coarse and fine tea waste doses at the incubation periods of 1., 2. and 3. weeks, but decrease was monitored at 4.. week of the incubation. Whereas, alkaline phosphatase enzyme activity increased throughout the incubation period. The amount of NH+4 N in the soil diminished depending on different tea wastes and doses, yet NO -3 N in the soil showed no significant augmentation.

ÇAY ATIKLARININ TOPRAKTA ENZİM AKTİVİTESİ VE NİTRİFİKASYON ÜZERİNE ETKİLERİ

Yıl 1997, Cilt: 3 Sayı: 1, 261 - 266, 01.01.1997

Öz

Araştırmada, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (Çaykur)'ne ait fabrikalardan 1992 kampanya dönemi sonunda elde edilen çay atıkları üzerinde çalışılmıştır. Yaş çay yapraklarının fabrikalarda siyah çaya işlenmesi sırasında açığa çıkan kaba ve ince atık ile birlikte, çay atığından hazırlanan kompost ve zenginleştirilmiş kompostun topraktaki enzim aktivitesi ve nitrifikasyon üzerine etkileri bu araştırmada belirlenmeye çalışılmıştır. Çay atıkları, 200 g toprak alabilen saksılara ağırlık esasına göre % 0, % 2.5 ve % 5.0 dozlarında uygulanmıştır. Ayrıca saksılara amonyum sülfat halinde 200 µg/g N verilmiş ve 1., 7., 14., 28. gün inkübasyon sürelerinin sonunda toprağın enzim analizleri yapılmıştır. Nitrifikasyonun belirlenebilmesi için de 1., 7., 14., 28. gün sonunda NH+4-N ve NO-3 -N'u tayin edilmiştir. Toprağın incelenen biyolojik özelliklerinden üreaz enzim aktivitesi, ince ve kaba çay atığı dozlarına ve 1., 2. ve 3. haftalık inkübasyon süresine bağlı olarak artarken 4. haftada azalmış olup, alkali fosfotaz enzim aktivitesi inkübasyon süresi boyunca artmıştır. Toprağın NH+4 -N'u miktarı farklı çay atıkları ve dozlarına bağlı olarak azalmış, buna karşılık NO-3 -N'unda çay atığı ilavesinde zamana bağlı olarak dikkate değer bir artış meydana gelmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makale
Yazarlar

Sevinç Arcak Bu kişi benim

A. Cihat Kütük Bu kişi benim

Koray Haktanır Bu kişi benim

Gökhan Çaycı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 1997
Yayımlandığı Sayı Yıl 1997 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Arcak, S. ., Kütük, A. C. ., Haktanır, K. ., Çaycı, G. . (1997). ÇAY ATIKLARININ TOPRAKTA ENZİM AKTİVİTESİ VE NİTRİFİKASYON ÜZERİNE ETKİLERİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 3(1), 261-266.
AMA Arcak S, Kütük AC, Haktanır K, Çaycı G. ÇAY ATIKLARININ TOPRAKTA ENZİM AKTİVİTESİ VE NİTRİFİKASYON ÜZERİNE ETKİLERİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. Ocak 1997;3(1):261-266.
Chicago Arcak, Sevinç, A. Cihat Kütük, Koray Haktanır, ve Gökhan Çaycı. “ÇAY ATIKLARININ TOPRAKTA ENZİM AKTİVİTESİ VE NİTRİFİKASYON ÜZERİNE ETKİLERİ”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 3, sy. 1 (Ocak 1997): 261-66.
EndNote Arcak S, Kütük AC, Haktanır K, Çaycı G (01 Ocak 1997) ÇAY ATIKLARININ TOPRAKTA ENZİM AKTİVİTESİ VE NİTRİFİKASYON ÜZERİNE ETKİLERİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 3 1 261–266.
IEEE S. . Arcak, A. C. . Kütük, K. . Haktanır, ve G. . Çaycı, “ÇAY ATIKLARININ TOPRAKTA ENZİM AKTİVİTESİ VE NİTRİFİKASYON ÜZERİNE ETKİLERİ”, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 3, sy. 1, ss. 261–266, 1997.
ISNAD Arcak, Sevinç vd. “ÇAY ATIKLARININ TOPRAKTA ENZİM AKTİVİTESİ VE NİTRİFİKASYON ÜZERİNE ETKİLERİ”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 3/1 (Ocak 1997), 261-266.
JAMA Arcak S, Kütük AC, Haktanır K, Çaycı G. ÇAY ATIKLARININ TOPRAKTA ENZİM AKTİVİTESİ VE NİTRİFİKASYON ÜZERİNE ETKİLERİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 1997;3:261–266.
MLA Arcak, Sevinç vd. “ÇAY ATIKLARININ TOPRAKTA ENZİM AKTİVİTESİ VE NİTRİFİKASYON ÜZERİNE ETKİLERİ”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 3, sy. 1, 1997, ss. 261-6.
Vancouver Arcak S, Kütük AC, Haktanır K, Çaycı G. ÇAY ATIKLARININ TOPRAKTA ENZİM AKTİVİTESİ VE NİTRİFİKASYON ÜZERİNE ETKİLERİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 1997;3(1):261-6.





Creative Commons Lisansı
Bu dergi Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.