BibTex RIS Kaynak Göster

A COMPARISON OF TWO FAMOUS POETS, NEDIM AND DERTLI

Yıl 2010, Sayı: 6, 61 - 71, 01.06.2010

Öz

Nedim is one of the most famous poets of the 18th century and Dertli of the 19th century. Nedim was a new-style in Classical Turkish Literature and Dertli was one preferred at groups of musicians’ symposiums. Nedim was born in Istanbul and never went out of Istanbul throughout his life. He had learned two foreign languages, Persian and Arabian, and knew Turkish well enough to write books in them. Also Dertli was born in a village of Bolu and had to wander from one place to another during his life because of his interest in arts and his struggle to earn his living. In spite of his illiteracy, he became famous among the groups of musicians thanks to his ability to play the lute and sing poems. Although their lives stood in sharp contrast to each other, these two poets were equally loved, respected, popularized and admired in their own ages. They also proved to be equally effective on their contempraries and successors. At the same time, they were both famous for their poems converted into musical rhythms and composed. While their lives and educational status were their opposite aspects, they were akin to each other in terms of their endless stuggles with the fate, their positions in the society, their original and sincere speeches in expressing the delicacies in their world of love, their similar natures and ideas.

İKİ ÜNLÜ ŞAİRİN KARŞILAŞTIRILMASI: NEDİM-DERTLİ

Yıl 2010, Sayı: 6, 61 - 71, 01.06.2010

Öz

Nedim 18.yüzyılın, Dertli ise 19.yüzyılın en büyük şairlerindendir. Nedim, Divan Edebiyatının tâze-zebânı, Dertli ise saz şairlerinin mecliste arananıdır. Nedim İstanbul’da doğmuş, Türkçe, Arapça ve Farsçayı eser verecek derecede bilen, devrinin en yüksek öğrenimini görmüş, saray çevresinde bulunmuş, İstanbul dışına hiç çıkmamış bir şair; Dertli ise Bolu’nun bir köyünde doğmuş, sanat merakı ve geçim kaygısından hayatı boyunca taşrada gezmiş, okuma yazma bilmediği halde bulunduğu meclislerde kendini yetiştirmiş bir dertli ozandır. Hayatları birbirine zıt olmasına rağmen her ikisi de aynı derecede sevilmiş, benimsenmiş, şöhretleri geniş bir zamana ve mekâna yayılmış, çağdaşı ve kendilerinden sonra gelen birçok şaire etki etmişlerdir. Şiirleri en çok bestelenen, şiirde olduğu gibi musikide de ün yapmış şairlerdir. Yaşamları ve öğrenim durumları zıt yönleridir. Kader karşısındaki mücadeleci tavırları, toplum karşısındaki konumları, gönül âlemindeki incelikleri dile getirmedeki orijinal ve samimi söyleyişler, benzer mizaçlar, benzer fikirler bu iki şairin ortak yönleridir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA57TK49YU
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Saadet Karaköse Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Sayı: 6

Kaynak Göster

APA Karaköse, S. (2010). İKİ ÜNLÜ ŞAİRİN KARŞILAŞTIRILMASI: NEDİM-DERTLİ. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi(6), 61-71.
AMA Karaköse S. İKİ ÜNLÜ ŞAİRİN KARŞILAŞTIRILMASI: NEDİM-DERTLİ. PAUSBED. Haziran 2010;(6):61-71.
Chicago Karaköse, Saadet. “İKİ ÜNLÜ ŞAİRİN KARŞILAŞTIRILMASI: NEDİM-DERTLİ”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy. 6 (Haziran 2010): 61-71.
EndNote Karaköse S (01 Haziran 2010) İKİ ÜNLÜ ŞAİRİN KARŞILAŞTIRILMASI: NEDİM-DERTLİ. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 6 61–71.
IEEE S. Karaköse, “İKİ ÜNLÜ ŞAİRİN KARŞILAŞTIRILMASI: NEDİM-DERTLİ”, PAUSBED, sy. 6, ss. 61–71, Haziran 2010.
ISNAD Karaköse, Saadet. “İKİ ÜNLÜ ŞAİRİN KARŞILAŞTIRILMASI: NEDİM-DERTLİ”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 6 (Haziran 2010), 61-71.
JAMA Karaköse S. İKİ ÜNLÜ ŞAİRİN KARŞILAŞTIRILMASI: NEDİM-DERTLİ. PAUSBED. 2010;:61–71.
MLA Karaköse, Saadet. “İKİ ÜNLÜ ŞAİRİN KARŞILAŞTIRILMASI: NEDİM-DERTLİ”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy. 6, 2010, ss. 61-71.
Vancouver Karaköse S. İKİ ÜNLÜ ŞAİRİN KARŞILAŞTIRILMASI: NEDİM-DERTLİ. PAUSBED. 2010(6):61-7.