BibTex RIS Kaynak Göster

ISTANBUL DESTINATION OF FLAUBERT

Yıl 2011, Sayı: 8, 43 - 56, 01.03.2011

Öz

As known, among literary genres, the type of travel literature is much closer to the memoir literature. The author gives not only a personal memoir while traveling but also the region's demographic, social, cultural and economic characteristics. West for East, especially Jerusalem is an important settlement as for the birthplace of Jesus, crucification of Jesus by the Romans, and the spread of Christianity. Holy Land (Terre Sainte), known as the realms, has always attracted the attention of the Western intellectuals, writers and poets. Since the early XIX century the French writers such as Nerval, Chateaubriand, Lamartine, Gautier, and many more, the author of the novel Madame Bovary (1857) Gustave Flaubert (1821-1880) take its place among the authors of this privileged performing of Eastern journey. Authors reflect plenty of their observations, determinations and memories in their works. Almost all writers are also skilled and ambitious pilgrims. The author gathers the needed accumulation while travelling. In this study we will research the destination of Istanbul in “Eastern trips," (Voyage en Orient) in which Gustave Flaubert and his friend Maxime Du Camp went on a journey in 1849. Flaubert hasn’t kept his admiration in front of Istanbul's splendid Galata Tower, gorgeous Hagia Sophia mosque, dazzling Topkapi Palace and the high city walls. 2010 European Capital of Culture, Istanbul has hosted many civilizations. Today the city is spread over the continents of Asia and Europe; Istanbul was then one of the Khalkeidon cities and then became Constantinopolis, the capital of the Eastern Roman Empire, and then finally became the capital of the Ottoman Empire. In the past, many authors such as Flaubert wrote many articles about Istanbul, and today the city has become the most attracted place among tourists in the world: Beyoglu Uskudar, Tarabya, Ortakoy, Buyukdere Tophane streets have made important places in the memories of the readers. Literature-Tourism relationship establishes a big role for the city and its history.

GUSTAVE FLAUBERT’IN İSTANBUL DESTİNASYONU

Yıl 2011, Sayı: 8, 43 - 56, 01.03.2011

Öz

Bilindiği üzere gezi edebiyatı, yazınsal türlerden en çok anı türüne yakındır. Yazar seyahat ettiği bölgenin demografik, sosyal, kültürel ve ekonomik özellikleri yanında kişisel anılarına da yer verir. Batılılar için Doğu, özellikle Kudüs, İsa’nın doğduğu, Hıristiyanlığın yayıldığı ve Romalılar tarafından İsa’nın çarmıha gerildiği önemli yerleşim merkezidir. Kutsal Topraklar (Terre Sainte) olarak anılan bu diyarlar, Batılı aydın, yazar ve şairlerin hep ilgisini çekmiştir. XIX. Yüzyıl başlarından itibaren Fransız yazarlardan Nerval, Chateaubriand, Lamartine, Gautier ve daha birçok Fransız yazar gibi Madame Bovary (1857) romanının yazarı Gustave Flaubert’de ( 1821-1880) Doğu seyahatini gerçekleştirerek bu ayrıcalıklı yazarlar arasında yerini alır. Yazarlar gözlemlerini, anılarını ve tespitlerini eserlerinde bol bol yansıtırlar. Edebiyatçıların büyük bir kısmı, aynı zamanda usta ve tutkulu birer seyyahtır. Yazar, seyahat ederek yeni eserleri için gerekli olan bilgi ve birikimi elde eder. Biz bu çalışmamızda Gustave Flaubert’in fotoğrafçı arkadaşı Maxime Du Camp ile birlikte 1849 yılında çıktıkları “Dogu Seyahatleri” ( Voyage en Orient) kapsamında İstanbul destinasyonunu irdeleyeceğiz. Makalemiz dört bölüm içermekte olup giriş bölümünde Flaubert’in Doğu Gezisi hakkında genel bilgi, birinci bölümde doğu egzotizmi ve Flaubert, ikinci bölümde İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti, üçüncü bölümde Flaubert’in İstanbul günlüğü hakkında bilgiler verilecektir. Flaubert; İstanbul’un görkemli tarihi eserleri olan Galata Kulesi’nden, muhteşem Ayasofya Camisi’nden, göz kamaştırıcı Topkapı Sarayı’ndan ve Osmanlı’nın yıkılmaz surlarından hayranlığını gizleyememiştir. 2010 Avrupa Kültür Başkenti olan İstanbul birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Bugün Asya ve Avrupa kıta’ları üzerine yayılmış bir kent olan İstanbul, geçmişte birçok medeniyete başkentlik yapmıştır; Khalkeidon kentlerinden sonra Doğu Roma İmparatorluğu’nun başkenti Constantinopolis, ardından Osmanlı İmparatorluğun’nun başkenti olmuştur. Geçmişte, Flaubert gibi birçok yazarın İstanbul ile ilgili yazıların kaleme alınmasıyla, bugün dünya’nın en fazla turistini çeken eşsiz bir kent haline gelmiş, Beyoğlu, Üsküdar, Tarabya, Ortaköy, Büyükdere ve Tophane sokaklarının adı okurların belleklerinde yer etmiştir. Edebiyat – turizm ilişkisinin kurulması kente ve tarihe katkı sağlamaktadır

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA47ZC94HF
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Battal Oğuz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Sayı: 8

Kaynak Göster

APA Oğuz, B. (2011). GUSTAVE FLAUBERT’IN İSTANBUL DESTİNASYONU. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi(8), 43-56.
AMA Oğuz B. GUSTAVE FLAUBERT’IN İSTANBUL DESTİNASYONU. PAUSBED. Mart 2011;(8):43-56.
Chicago Oğuz, Battal. “GUSTAVE FLAUBERT’IN İSTANBUL DESTİNASYONU”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy. 8 (Mart 2011): 43-56.
EndNote Oğuz B (01 Mart 2011) GUSTAVE FLAUBERT’IN İSTANBUL DESTİNASYONU. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 8 43–56.
IEEE B. Oğuz, “GUSTAVE FLAUBERT’IN İSTANBUL DESTİNASYONU”, PAUSBED, sy. 8, ss. 43–56, Mart 2011.
ISNAD Oğuz, Battal. “GUSTAVE FLAUBERT’IN İSTANBUL DESTİNASYONU”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 8 (Mart 2011), 43-56.
JAMA Oğuz B. GUSTAVE FLAUBERT’IN İSTANBUL DESTİNASYONU. PAUSBED. 2011;:43–56.
MLA Oğuz, Battal. “GUSTAVE FLAUBERT’IN İSTANBUL DESTİNASYONU”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy. 8, 2011, ss. 43-56.
Vancouver Oğuz B. GUSTAVE FLAUBERT’IN İSTANBUL DESTİNASYONU. PAUSBED. 2011(8):43-56.