BibTex RIS Kaynak Göster

PRIEST/HODJA AND TEACHER TYPES IN THE NOVELS GERÇEK (TRUTH) BY EMILE ZOLA AND YEŞİL GECE (GREEN NIGHT) BY REŞAT NURİ GÜNTEKİN

Yıl 2014, Sayı: 18, 115 - 134, 01.05.2014

Öz

Truth by Zola and Green Night by Güntekin are novels based on teachers and clergymen, who have an important role in the society. In both novels, characters that give harm and are unfair are usually clergymen, while teachers fight for people who are exposed to and suffer from unfair treatment. In addition, as opposed to corrupted, intolerant, nonprogressive priests, Zola also describes conscientious clergymen who have values, with respect to different beliefs and ideas. But, Güntekin adopts a dissimilar approach and introduces all clergymen as corrupted, intolerant and nonprogressive. On one hand, they praise idealist teachers who make an effort to raise freethinking, tolerant, honest generations that are open to scientific facts and are fair. On the other hand, they criticize selfish teachers who do not act as their job requires, are driven by the demands of certain powers to achieve personal benefits and are unaware of their responsibilities.

EMİLE ZOLA'NIN GERÇEK VE REŞAT NURİ GÜNTEKİN’İN YEŞİL GECE ADLI ROMANLARINDA RAHİP/HOCA VE ÖĞRETMEN TİPLERİ

Yıl 2014, Sayı: 18, 115 - 134, 01.05.2014

Öz

Zola’nın Gerçek ve Güntekin’nin Yeşil Gece romanları toplumda önemli söz sahibi olan öğretmen ve din adamı karakterleri üzerine kurulmuştur. Her iki romanda da toplumda kötülük ve haksızlık yapan genelde din adamları iken, haksızlığa maruz kalan veya haksızlığa uğrayanlar için mücadele verenler öğretmenlerdir. Bununla birlikte Zola, ahlaksız, yobaz, hoşgörü ve gelişme karşıtı rahipleri sunarken, aynı zamanda vicdan sahibi, diğer insanlara, farklı inanç ve fikirlere saygılı, adalet yanlısı olma gibi değerlere sahip örnek dinadamlarına da romanında yer vermektedir. Güntekin ise “hoca”ları sunarken böyle bir yaklaşım sergilemeyip aşağı yukarı tüm din görevlilerini ahlaksız, yobaz veya gelişme karşıtı olarak tanıttığı görülmektedir. Ayrıcayazarlar, bir yandan görevinin gerektirdiği doğrultuda hareket ederek özgür düşünceli, hoşgörülü, dürüst, bilimsel gerçeklere açık ve adalet yanlısı nesiller yetiştirmeye çalışan idealist öğretmenlerden övgüyle söz ederken, diğer yandan görevinin gerektirdiği gibi davranmayıp kişisel çıkarları uğruna çeşitli güçlerini stekleri doğrultusunda davranışlar sergileyen ve sorumluluğunun bilincinde olmayan bencil öğretmenleri eleştirmektedirler.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA88FB73ZR
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Rıfat Günday Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mayıs 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Sayı: 18

Kaynak Göster

APA Günday, R. (2014). EMİLE ZOLA’NIN GERÇEK VE REŞAT NURİ GÜNTEKİN’İN YEŞİL GECE ADLI ROMANLARINDA RAHİP/HOCA VE ÖĞRETMEN TİPLERİ. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi(18), 115-134.
AMA Günday R. EMİLE ZOLA’NIN GERÇEK VE REŞAT NURİ GÜNTEKİN’İN YEŞİL GECE ADLI ROMANLARINDA RAHİP/HOCA VE ÖĞRETMEN TİPLERİ. PAUSBED. Mayıs 2014;(18):115-134.
Chicago Günday, Rıfat. “EMİLE ZOLA’NIN GERÇEK VE REŞAT NURİ GÜNTEKİN’İN YEŞİL GECE ADLI ROMANLARINDA RAHİP/HOCA VE ÖĞRETMEN TİPLERİ”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy. 18 (Mayıs 2014): 115-34.
EndNote Günday R (01 Mayıs 2014) EMİLE ZOLA’NIN GERÇEK VE REŞAT NURİ GÜNTEKİN’İN YEŞİL GECE ADLI ROMANLARINDA RAHİP/HOCA VE ÖĞRETMEN TİPLERİ. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 18 115–134.
IEEE R. Günday, “EMİLE ZOLA’NIN GERÇEK VE REŞAT NURİ GÜNTEKİN’İN YEŞİL GECE ADLI ROMANLARINDA RAHİP/HOCA VE ÖĞRETMEN TİPLERİ”, PAUSBED, sy. 18, ss. 115–134, Mayıs 2014.
ISNAD Günday, Rıfat. “EMİLE ZOLA’NIN GERÇEK VE REŞAT NURİ GÜNTEKİN’İN YEŞİL GECE ADLI ROMANLARINDA RAHİP/HOCA VE ÖĞRETMEN TİPLERİ”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 18 (Mayıs 2014), 115-134.
JAMA Günday R. EMİLE ZOLA’NIN GERÇEK VE REŞAT NURİ GÜNTEKİN’İN YEŞİL GECE ADLI ROMANLARINDA RAHİP/HOCA VE ÖĞRETMEN TİPLERİ. PAUSBED. 2014;:115–134.
MLA Günday, Rıfat. “EMİLE ZOLA’NIN GERÇEK VE REŞAT NURİ GÜNTEKİN’İN YEŞİL GECE ADLI ROMANLARINDA RAHİP/HOCA VE ÖĞRETMEN TİPLERİ”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy. 18, 2014, ss. 115-34.
Vancouver Günday R. EMİLE ZOLA’NIN GERÇEK VE REŞAT NURİ GÜNTEKİN’İN YEŞİL GECE ADLI ROMANLARINDA RAHİP/HOCA VE ÖĞRETMEN TİPLERİ. PAUSBED. 2014(18):115-34.