BibTex RIS Kaynak Göster

AN EMPIRICAL STUDY EXPLORING THE RELATIONSHIP BETWEEN WORKAHOLISM AND BURNOUT AMONG WHITE COLLAR WORKERS

Yıl 2014, Sayı: 19, 25 - 39, 01.09.2014

Öz

Despite the incontestable negative consequences of workaholism, most organizations provide incentivesand establish reward systems that encourage workaholic behavior. The recognition of workaholism as aproblem largely depends on the existence of a clear and stable definition as well as a reliable measurement instrument of workaholism in terms of its negative outcomes. WAQ Workaholism Analysis Questionnaire (Aziz et.al., 2013) is a recently validated survey instrument that assesses workaholism as a strong internal drive to work which may lead to the pathological result of work-life imbalance. This study tests the literature-based hypotheses regarding the relationship between workaholism and burnout via WAQ-using survey study conducted on 191 Turkish white-collars, as a result of which a positive link was discerned. The observed population was also analyzed in terms of demographical variables that were attested to be influential on the appertaining relationship.

İŞKOLİKLİK VE TÜKENMİŞLİK ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİNE YÖNELİK BEYAZ YAKALILAR ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Yıl 2014, Sayı: 19, 25 - 39, 01.09.2014

Öz

İşkolikliğin olumsuz etkileri bilinmesine karşın, birçok örgütte işkolikliği teşvik edici uygulamalar ve ödülsistemleri bulunmaktadır. İşkolikliğin bir problem olarak tanınması, bu tutumun sabit bir tanıma ve negatif sonuçları bazında ölçülmesini sağlayan bir tekniğe sahip olmasıyla mümkündür. WAQ İşkoliklik Analizi Anketi (Aziz vd., 2013) işkolikliği, işe içsel derin bir bağlılıkla başlayan ve iş-yaşam dengesizliği şeklinde bir patolojiyle sonlanan bir oluşum olarak ele alan bir anket yöntemi olarak yapı geçerliği henüz kanıtlanmış bir araçtır. Bu çalışmada, işkoliklik ve tükenmişlik arasındaki ilişkiye dair literatürden çıkartılan hipotezler, Türkiye’de çalışan 191 beyaz yakalı üzerinde WAQ ölçüm aracı ile sınanmış ve işkoliklik ile tükenmişlik arasında pozitif bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca, çalışmaya konu olan gözlemler demografik değişkenler açısından incelenmiş ve bu faktörlerin işkoliklik ve tükenmişlik düzeylerini etkiledikleri görülmüştür.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA33EG45EB
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Asena Gülova Bu kişi benim

Deniz İspirli Bu kişi benim

İnan Eryılmaz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Sayı: 19

Kaynak Göster

APA Gülova, A., İspirli, D., & Eryılmaz, İ. (2014). İŞKOLİKLİK VE TÜKENMİŞLİK ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİNE YÖNELİK BEYAZ YAKALILAR ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi(19), 25-39.
AMA Gülova A, İspirli D, Eryılmaz İ. İŞKOLİKLİK VE TÜKENMİŞLİK ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİNE YÖNELİK BEYAZ YAKALILAR ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. PAUSBED. Eylül 2014;(19):25-39.
Chicago Gülova, Asena, Deniz İspirli, ve İnan Eryılmaz. “İŞKOLİKLİK VE TÜKENMİŞLİK ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİNE YÖNELİK BEYAZ YAKALILAR ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy. 19 (Eylül 2014): 25-39.
EndNote Gülova A, İspirli D, Eryılmaz İ (01 Eylül 2014) İŞKOLİKLİK VE TÜKENMİŞLİK ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİNE YÖNELİK BEYAZ YAKALILAR ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 19 25–39.
IEEE A. Gülova, D. İspirli, ve İ. Eryılmaz, “İŞKOLİKLİK VE TÜKENMİŞLİK ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİNE YÖNELİK BEYAZ YAKALILAR ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”, PAUSBED, sy. 19, ss. 25–39, Eylül 2014.
ISNAD Gülova, Asena vd. “İŞKOLİKLİK VE TÜKENMİŞLİK ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİNE YÖNELİK BEYAZ YAKALILAR ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 19 (Eylül 2014), 25-39.
JAMA Gülova A, İspirli D, Eryılmaz İ. İŞKOLİKLİK VE TÜKENMİŞLİK ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİNE YÖNELİK BEYAZ YAKALILAR ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. PAUSBED. 2014;:25–39.
MLA Gülova, Asena vd. “İŞKOLİKLİK VE TÜKENMİŞLİK ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİNE YÖNELİK BEYAZ YAKALILAR ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy. 19, 2014, ss. 25-39.
Vancouver Gülova A, İspirli D, Eryılmaz İ. İŞKOLİKLİK VE TÜKENMİŞLİK ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİNE YÖNELİK BEYAZ YAKALILAR ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. PAUSBED. 2014(19):25-39.