BibTex RIS Kaynak Göster

THE STRUCTURE AND THEME IN THE NOVEL FATİH-HARBİYE BY PEYAMİ SAFA

Yıl 2015, Sayı: 22, 55 - 75, 01.09.2015

Öz

Fatih-Harbiye is a novel which addresses the Turkish modernization/Westernization process beginning from the Tanzimat era and the repentance during this process with both individual and social aspects. The novel tackles the effects of Westernization through the relationship between Şinasi and his fiancée Neriman, the daughter of Faiz Bey who stands out as a highbrow man adherent to Turkish traditions. The effects in question are dealt with social and cultural perspectives on a line from individual to society via several elements, i.e., the characters’ states of mind, conflicts, loneliness, remorse, depersonalization, social alienation, identity confusion and questioning. The novel also includes idealist characters adherent to national and moral values, showing up with their own identities against materialism/ worldliness.In the novel, wrong Westernization, East-West conflict, and the conflict between these two civilizations are presented from several viewpoints in detail with both concepts and symbols. This study aims to examine the structural and thematic construct of the novel Fatih-Harbiye and to unfold the perception of Westernization, the crisis and compunction starting with new values and developments among Turkish people. The study also examines the Turkish people’s infatuation with the West, their desire to imitate Westerners and to be somebody else, and the state of being able/unable to be oneself

PEYAMİ SAFA’NIN FATİH-HARBİYE ROMANINDA YAPI VE İZLEK

Yıl 2015, Sayı: 22, 55 - 75, 01.09.2015

Öz

Fatih-Harbiye, Türk toplumunun Tanzimat’tan itibaren geçirdiği modernleşme/batılılaşma sürecini ve bu süreçte yaşanan pişmanlıkları hem birey hem de toplum düzeyinde ele alan bir romandır. Romanda Türk geleneğine bağlılığı ve kültürü ile dikkat çeken Faiz Bey’in kızı Neriman ile sözlüsü Şinasi’nin ilişkisinde Batılılaşmanın etkisi incelenir. Romanda bu etki, sosyal ve kültürel açıdan ele alınır; bireyden topluma yönelen bir çizgi doğrultusunda bireylerin ruhsal durumu, çatışmaları, yalnızlığı, pişmanlıkları, kendine ve topluma yabancılaşması, kimlik kargaşası-sorgulaması gibi birçok unsur açısından değerlendirilir. Aynı zamanda milli ve manevi değerlerine bağlı, maddeciliğe karşı kendi öz kimliğini ön plana çıkaran idealist karakterlere de yer verilir.Romanda yanlış Batılılaşma, Doğu-Batı çatışması ve bu iki medeniyet arasındaki çatışmanın pek çokaçıdan sunumu kavramlar ve simgeler düzeyinde ayrıntılı bir şekilde ele alınmaktadır. Bu çalışmada Fatih- Harbiye romanının izleksel ve yapısal kurgusu incelenerek Batılılaşma algısı, Türk insanında yeni değerler ve gelişmeler ile başlayan buhran ve duyulan pişmanlıklar gözler önüne serilmeye çalışılır. Ayrıca Fatih-Harbiye romanında Türk insanının Batı’ya hayranlığı, onlara benzeme arzusu, başkası olma isteği ve insanın kendisi olabilmesi/olamaması durumu anlatılır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA42HE44DN
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Havvaana Karadeniz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Sayı: 22

Kaynak Göster

APA Karadeniz, H. (2015). PEYAMİ SAFA’NIN FATİH-HARBİYE ROMANINDA YAPI VE İZLEK. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi(22), 55-75.
AMA Karadeniz H. PEYAMİ SAFA’NIN FATİH-HARBİYE ROMANINDA YAPI VE İZLEK. PAUSBED. Eylül 2015;(22):55-75.
Chicago Karadeniz, Havvaana. “PEYAMİ SAFA’NIN FATİH-HARBİYE ROMANINDA YAPI VE İZLEK”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy. 22 (Eylül 2015): 55-75.
EndNote Karadeniz H (01 Eylül 2015) PEYAMİ SAFA’NIN FATİH-HARBİYE ROMANINDA YAPI VE İZLEK. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 22 55–75.
IEEE H. Karadeniz, “PEYAMİ SAFA’NIN FATİH-HARBİYE ROMANINDA YAPI VE İZLEK”, PAUSBED, sy. 22, ss. 55–75, Eylül 2015.
ISNAD Karadeniz, Havvaana. “PEYAMİ SAFA’NIN FATİH-HARBİYE ROMANINDA YAPI VE İZLEK”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 22 (Eylül 2015), 55-75.
JAMA Karadeniz H. PEYAMİ SAFA’NIN FATİH-HARBİYE ROMANINDA YAPI VE İZLEK. PAUSBED. 2015;:55–75.
MLA Karadeniz, Havvaana. “PEYAMİ SAFA’NIN FATİH-HARBİYE ROMANINDA YAPI VE İZLEK”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy. 22, 2015, ss. 55-75.
Vancouver Karadeniz H. PEYAMİ SAFA’NIN FATİH-HARBİYE ROMANINDA YAPI VE İZLEK. PAUSBED. 2015(22):55-7.